Μια Φώτο μια Ιστορία

To μεσημέρι που ο Μαραντόνα μετέτρεψε την Κόπα Καμπάνα σε Βίλα Φιορίτο παίζοντας… ποδοβόλεϊ

To μεσημέρι που ο Μαραντόνα μετέτρεψε την Κόπα Καμπάνα σε Βίλα Φιορίτο παίζοντας… ποδοβόλεϊ

Καλοκαίρι του 1985: Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές, μετά το πέρας του φιλικού αγώνα της Φλαμένγκο, προς τιμήν του θρυλικού Ζίκο, για την επιστροφή του στο Μαρακανά. Ο Αργεντινός, αποφασίζει να «κλέψει» τη δόξα του «λευκού Πελέ», στην καυτή άμμο της Κόπα Καμπάνα, μαθαίνοντας την τέχνη του ποδοβόλεϊ.

Γράφει ο Γιώργος Ζαχαρίου

«Αν βρισκόμουν σε έναν γάμο, φορούσα λευκό κοστούμι και έβλεπα μια μπάλα γεμάτη λάσπες να έρχεται κατά πάνω μου, θα έκανα κοντρόλ με το στήθος, χωρίς να το σκεφτώ δευτερόλεπτο». Αυτή η φράση είναι μια από τις πολλές, που έχουν ειπωθεί από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, αποδεικνύοντας, την αγάπη του για τη «στρογγυλή θεά».

Μια παραλλαγή του αποφθέγματος του, αποφάσισε να την κάνει πράξη, το καλοκαίρι του 1985, στην παραλία της Κόπα Καμπάνα, του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Εκεί, ο «Ντιεγκίτο», έμαθε τα μυστικά του διαδεδομένου, στην Βραζιλία, ποδοβόλεϊ, από τον δεξιοτέχνη του είδους, Πεντρίνιο, υπό το βλέμμα εκατοντάδων, λουόμενων Βραζιλιάνων, που τον επευφημούσαν.

Και όλα αυτά, την επομένη, ενός ιστορικού για τη Φλαμένγκο, φιλικού αγώνα, στον οποίο οι φίλοι της ομάδας, καλωσόριζαν στο Μαρακανά, τον θρυλικό Ζίκο.

H επιστροφή του «λευκού Πελέ»

zico-maradona-flamengo-brasil-1280x720.jpg

Ήταν Ιούλιος του 1985, όταν ο Ζίκο, εγκατέλειπε το Φρίουλι και την Ουντινέζε, μετά από δύο χρόνια, για να επιστρέψει στην πατρίδα του, τη Βραζιλία, για λογαριασμό της αγαπημένης του Φλαμένγκο. Εκεί, ο «λευκός Πελέ», θα γινόταν μάρτυρας μιας ασυνήθιστης και συνάμα συγκινητικής, υποδοχής, καθώς η διοίκηση των «ρούμπρο νέγκρα», αποφάσισε να τιμήσει την επιστροφή του, διοργανώνοντας μια φιλική αναμέτρηση. Σε αυτή θα αγωνίζονταν, η ομάδα εκείνης της σεζόν, εναντίον των… «φίλων Ζίκο».

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους αστέρες της εποχής, ήταν και ο παίκτης της Νάπολι,
Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, o οποίος δύο μήνες νωρίτερα, είχε αντιμετωπίσει τον Ζίκο για την 29η αγωνιστική της ιταλικής λίγκας, σκοράροντας δύο φορές στο Φρίουλι, στην αναμέτρηση μεταξύ Ουντινέζε και Νάπολι.



Έτσι στις 12 Ιουλίου του 1985, το Μαρακανά, γέμισε ασφυχτικά, για να υποδεχθεί τον Βραζιλιάνο θρύλο και τον Αργεντινό, ανάμεσα στους οποίους θα βρίσκονταν και άλλοι «μάγοι» της εποχής, όπως ο Αντίλιο, ο Τίτα και ο Φαλκάο.

Αυτό το φιλικό – γιορτή, έληξε με 3-1 υπέρ της Φλαμένγκο και με τον Ζίκο να αποθεώνεται σε κάθε επαφή του με τη μπάλα.



Το… ρεπό που μετατράπηκε σε μάθημα ποδοβόλεϊ

20152621_rj_13-07-1985_maradona_futebol_-_italia_maradona_no_rio_joaquim_nabuco_-_agencia_o_globo_ne_b52yk6M.jpg

Λίγες ώρες είχαν περάσει από το φιλικό στο Μαρακανά και ο Μαραντόνα είχε αποφασίσει, να «φορτίσει τις μπαταρίες» του στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα, στην Κόπα Καμπάνα.

Εκεί, ο κορυφαίος κατά πολλούς, ποδοσφαιριστής της ιστορίας, κατάφερε να κάνει το ακατόρθωτο, «επισκιάζοντας» τον Ζίκο και τον αστερισμό του που φώτιζε την πόλη, καθώς ανάγκασε εκατοντάδες Βραζιλιάνους να τον αποθεώσουν. Πως; Παρακολουθώντας τον να μαθαίνει, ποδοβόλεϊ.

O Αργεντινός, δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ το άθλημα και η περιέργεια που είχε για αυτό, τον οδήγησε δίπλα στον δεξιοτέχνη, Πεντρίντιο, ο οποίος του έμαθε oρισμένα από τα μυστικά του.
Περιμετρικά του γηπέδου, το κοινό, ενθουσιασμένο, ακολουθούσε με το βλέμμα τον «Ντιεγκίτο», προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει, αυτό που διαδραματιζόταν, ενώ παράλληλα τον επευφημούσε.

Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για τον Μαραντόνα, ο οποίος δήλωσε:

«Αυτό το ποδόβολεϊ είναι πολύ διασκεδαστικό, αλλά πρέπει να έχεις το κατάλληλο σωματότυπο για να παίξεις. Θα ήταν ενδιαφέρον να πάρω αυτό το άθλημα στη χώρα μου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στην πόλη μου, το Μπουένος Άιρες, δεν έχει παραλία»

Το μεσημέρι εκείνο ο αείμνηστος Ντιέγκο , έγινε και πάλι το παιδί που ήταν λίγα χρόνια πριν, όταν αποκτούσε τις πρώτες του ποδοσφαιρικές εμπειρίες, στη Βίλα Φιορίτο του Μπουένος Άιρες, την οποία «μετέφερε» στην παραλία της Κόπα Καμπάνα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0