Retro Stories

Ο ΠΑΟΚ έκανε το 1991 στη Γενεύη την αρχή για την... υπερκούπωση του ελληνικού μπάσκετ (video)

Ο ΠΑΟΚ έκανε το 1991 στη Γενεύη την αρχή για την... υπερκούπωση του ελληνικού μπάσκετ (video)
26 Μαρτίου 1991: Γενεύη, Ελβετία. Σαν σήμερα, 31 χρόνια πριν η μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ των 90s’ κερδίζει τη Σαραγόσα με 76-72, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και γίνεται μόλις η 2η ελληνική ομάδα που «σκαρφαλώνει» σε Ευρωπαϊκή κορυφή, μετά από την ΑΕΚ πίσω στο 1968!

Ο ΠΑΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 90’ είχε καταφέρει να πρωταγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του τροπαίου στο Κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1990/91. Ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή κούπα στην ιστορία του αλλά και η πρώτη ελληνικής ομάδας, 23 ολόκληρα χρόνια μετά από την ΑΕΚ του Αμερικάνου! Μέχρι σήμερα ακολούθησαν πολλές επιτυχίες και τρόπαια από αρκετές ομάδες της χώρας μας, όμως ο «Δικέφαλος του Βορρά» μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έκανε την αρχή και έθεσε τις βάσεις για μια άκρως επιτυχημένη και… τροπαι-ική περίοδο των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης, που κράτησε για πάνω από 25 χρόνια!
ΠΑΟΚ-ΣΑΡΑΓΟΣΑ-ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ.jpg

Και για τον ίδιο τον ΠΑΟΚ όμως η επικράτηση επί της Σαραγόσα και το τρόπαιο που τη συνόδευσε, ήταν κομβικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του συλλόγου τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη χρονιά κατάφερε να φτάσει πάλι στην «πηγή», όμως η Ρεάλ Μαδρίτης και… το λάθος του Φασούλα του στέρησαν την «back to back» κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Πάντως ο δρόμος του «δικεφάλου» μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου του 91’ δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα. Αντιθέτως οι προκρίσεις του ήταν εντελώς οριακές, για να φτάσει τελικά στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης όπου θα αντιμετώπιζε τους Ισπανούς της Σαραγόσα. Όλα ξεκίνησαν στις 23/10 του 1990 από το Σάντερλαντ της Αγγλίας, όπου ο ΠΑΟΚ κέρδισε δύσκολα με 96-89, με προπονητή τον Σάκη Λάιο, αφού ο Ντράγκαν Σάκοτα μόλις είχε συμφωνήσει να αναλάβει την ομάδα και παρακολούθησε το ματς από την εξέδρα. Μια εβδομάδα αργότερα, στη ρεβάνς στο Αλεξάνδρειο, ο Σάκοτα έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ με το νικηφόρο 97-85 να οδηγεί την ομάδα στους ομίλους της διοργάνωσης.

Στον όμιλο ο δικέφαλος δυσκολεύτηκε αρκετά, πετυχαίνοντας συνολικά 3 νίκες σε 6 παιχνίδια, όμως αποδείχθηκαν αρκετές ώστε να πάρει την πρόκριση για τη συνέχεια. Εκεί μάλιστα αντιμετώπισε 2 φορές και τη Σαραγόσα, που έμελλε να βρει μπροστά του και στον τελικό, με τις δύο ομάδες να παίρνουν από μία νίκη στα μεταξύ τους ματς.

Τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ στον όμιλο του Κυπέλλου Κυπελλούχων:

Σαραγόσα – ΠΑΟΚ 70-64

ΠΑΟΚ – Ερυθρός Αστέρας 91-80

ΠΑΟΚ – Χαποέλ 107-77

ΠΑΟΚ – Σαραγόσα 112-102

Ερυθρός Αστέρας – ΠΑΟΚ 91-75

Χαποέλ – ΠΑΟΚ 80-79

Οι ημιτελικοί ήταν συγκλονιστικοί, με την ομάδα του Σάκοτα μα προκρίνεται επί της Ντιναμό Μόσχας με συνολική διαφορά ενός πόντου σε δίπλα ματς! Στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 95-82 και πήγε στη Ρωσία για να κρατήσει τη διαφορά των 13 πόντων. Εκεί ηττήθηκε με 12 πόντους (75-63) καταφέρνοντας να πάρει μια «ηρωική» πρόκριση για το μεγάλο ραντεβού της Γενεύης. Να σημειωθεί ότι μέλος εκείνης της ομάδας της Ντιναμό Μόσχας ήταν ο μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟΚ Σεργκέι Μπαζάρεβιτς ο οποίος μάλιστα είχε αγωνιστεί ως… Έλληνας.

Στον τελικό ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας του, μπροστά σε 6 χιλιάδες φιλάθλους του, που ακολούθησαν την ομάδα τους από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ελβετία για να δώσουν το παρόν στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ». Το ματς ήταν ντέρμπι, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με 31-36 υπέρ των Ισπανών.
ΠΑΟΚ-ΣΑΡΑΓΟΣΑ-ΦΙΛΑΘΛΟΙ.jpg

Τα διαιτητικά λάθη και η αποβολή με 5 φάουλ του Φασούλα, οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή του αγώνα, καθώς οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ήταν εξοργισμένοι και διαμαρτύρονταν έντονα. Μάλιστα, χρειάστηκε να μιλήσουν στον κόσμο από το μικρόφωνο του γηπέδου ο πρόεδρος της Κ.Α.Ε. Νίκος Βεζυρτζής και ο αρχηγός Παναγιώτης Φασούλας ώστε να ηρεμήσουν τα… πνεύματα και να ξαναρχίσει ο αγώνας! Οι Ισπανοί κατάφεραν να προηγηθούν με +8 (59-51), όμως αυτή η μέρα θα γραφόταν στο ημερολόγιο των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων με «ασπρόμαυρα» γράμματα.
ΠΑΟΚ-ΣΑΡΑΓΟΣΑ-ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ.jpg
Ο Σερβοέλληνας ηγέτης του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς ήταν «διαστημικός», πετυχαίνοντας 31 πόντους με 3 τρίποντα και «σπρώχνοντας» το τρόπαιο στα χέρια της ομάδας του! Κομβική η συνεισφορά του Μπάρλοου, που με 20 πόντους αλλά και κρίσιμα καλάθια κράτησε «ζωντανό» τον ΠΑΟΚ στα δύσκολα αλλά ήταν και αυτός που στο τέλος «έκρινε» τον μεγάλο τελικό, με 2/2 βολές και εύστοχο δίποντο, μετατρέποντας το 72-72 σε 76-72 υπέρ του ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης

CAI Σαραγόσα (Μανέλ Κομάς): Ντέιβις 24, Μαγκί, 17, Φ. Αρθέγκα 15, Αντρέου 8, Ρουίθ 5, Χ.Α. Αρθέγκα 1, Θαπάτα 2, Μουρθία, Ερνάντεθ

 

Οι ασπρόμαυροι όπως ήταν φυσικό πανηγύρισαν… έξαλλα την κατάκτηση της κορυφής, γράφοντας το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου αλλά και του ελληνικού μπάσκετ! Όσο για το… κλου των πανηγυρισμών; Μέσα στον… χαμό που επικράτησε το τρόπαιο που αποτελούταν από δύο κομμάτια, γλίστρησε από τα χέρια κάποιου με αποτέλεσμα να σπάσει το «καπάκι» του και να χρειαστεί ο ΠΑΟΚ να ζητήσει από τη FIBA την… αντικατάστασή του για να λάβει ξεχωριστεί θέση στην τροπαιοθήκη της ομάδας.
kypello_spasmeno.jpg
IMG_2949.JPG

Έκτορας Σταυρόπουλος 


www.bnsports.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0