Retro Stories

Το ‘πε και το ‘κάνε: Όταν ο Βράνκοβιτς τάπωσε τον Ρέμπρατσα και υποσχέθηκε «μία ακόμα στο Παρίσι» (video)

Το ‘πε και το ‘κάνε: Όταν ο Βράνκοβιτς τάπωσε τον Ρέμπρατσα και υποσχέθηκε «μία ακόμα στο Παρίσι» (video)

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς είναι ο ήρωας της πρώτης Euroleague του Παναθηναϊκού στο Παρίσι, όμως πριν από τη γαλλική πρωτεύουσα το… τρένο είχε στάση στο Τρεβίζο και την Μπενετόν. Ακριβώς πριν από 26 χρόνια ο Κροάτης έβαλε την «υπογραφή» του στο ματς, σε μια φάση «τρέιλερ» από τα προσεχώς.

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έχει περάσει για πάντα στην Παναθηναϊκή αλλά κι Ευρωπαϊκή μπασκετική συλλογική αιωνιότητα, λόγω της κρισιμότατης τάπας πάνω στον Μοντέρο, στο φινάλε του τελικού της Euroleague το 1996 στο Παρίσι, που ήρθε και η πρώτη κατάκτηση, η αρχή των έξι αστεριών. 

Πολλοί όμως ξεχνούν πως πριν από εκείνη τη στιγμή του τελικού στην Πόλη του Φωτός, είχε κάνει ακριβώς το ίδιο στην προηγούμενη φάση της διοργάνωσης, στα προημιτελικά. «Θύμα» του, τότε, ο Σέρβος σέντερ Ζέλικο Ρέμπρατσα και κέρδος το εισιτήριο για το Final Four, σε μια σειρά με επεισοδιακό φινάλε κόντρα στην πολύ δυνατή τότε Μπενετόν Τρεβίζο.

Πώς φτάσαμε στο δραματικό τελευταίο ματς

Ο πρώτος αγώνας της σειράς των playoffs είχε διεξαχθεί στην Αθήνα με το «Τριφύλλι» να επικρατεί με το οριακό 70-67. Ντομινίκ Ουίλκινς και Φραγκίσκος Αλβέρτης έβαλαν μαζί 42 πόντους (24 και 18 αντίστοιχα). Αντίπαλο δέος ήταν ο Χένρι Γουίλιαμς με 24.

Στον δεύτερο αγώνα οι πράσινοι φιλοξενήθηκαν στο «Παλαβέρντε» που είχε… κατηφόρα. 83-69 το τελικό σκορ και ισοφάριση σε 1-1 από τους γηπεδούχους. Παρά την προσπάθεια των Ουίλκινς και Βράνκοβιτς με 25 και 14 πόντους αντίστοιχα, οι Ιταλοί είχαν απαντήσεις. Οι δύο βασικές ήταν ο Ρέμπρατσα με 23 κι ο Γουίλιαμς με 17. Παίκτης-κλειδί ήταν όμως και ο Αντρέα Γκράτσις με 14 και καθοριστικά τρίποντα.





Όταν ο Βράνκοβιτς έγινε… Μαραντόνα

Στις 14 Μαρτίου του 1996 θα παιζόταν η «τελευταία πράξη» της σειράς ξανά στο Τρεβίζο. Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έλεγε πως οι πράσινοι έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί, κάνοντάς τους μάλιστα… φροντιστήρια στο βίντεο. Ο Ουίλκινς από την άλλη εμφανίστηκε σίγουρος πως θα μπορέσει η ομάδα να νικήσει και να βρεθεί στην τελική τετράδα του Παρισιού, ήταν άλλωστε η πόλη που γεννήθηκε και είχε έξτρα κίνητρο.

Οι Ιταλοί είχαν ήδη ετοιμάσει πρωτοσέλιδα θριάμβου και ήταν σίγουροι, όσο κι αν ο κόουτς, Μάικ Ντ ‘Αντόνι έδινε απλώς και μόνο ένα προβάδισμα λόγω έδρας, ζητώντας προσοχή.

Ο αγώνας δεν ήταν τελικός μόνο στα χαρτιά, το ένιωθαν όλοι στην ατμόσφαιρα του γηπέδου. Στην αρχή ο Βράνκοβιτς απωθούσε επιτυχημένα τον Ρέμπρατσα τις περισσότερες φορές κι ο Ουίλκινς είχε αναλάβει το σκοράρισμα. Το γεγονός πως οι γηπεδούχοι έχασαν μερικά εύκολα lay up βοήθησε να μείνει κοντά στο σκορ. Όσο περνούσε η ώρα συνέβαιναν τέσσερα πράγματα που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να αποφύγει. Ο Ρέμπρατσα άρχιζε να κάνει σοβαρή ζημιά, όπως κι ο Γουίλιαμς με τα τρίποντά του, οι πράσινοι είχαν φορτωθεί με φάουλ κι ο Γουίλκινς ήταν μόνος. Η Μπενετόν πήρε τρεις φορές προβάδισμα επτά πόντων, όμως ο «Δράκος» ξύπνησε. Με οκτώ πόντους ο Γιαννάκης έδωσε λύσεις μαζί με τον Νίκο Οικονόμου και το ματς ήταν κοντά με τις ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με 36-33 υπέρ των Ιταλών. 

Το δεύτερο μέρος άρχισε όπως το πρώτο, με τον Γουίλκινς να σκοράρει. Οι δύο αντίπαλοι αντάλλασσαν διαρκώς καλάθια, μέχρι δύο λεπτά πριν το τέλος, όπου ο Παναθηναϊκός έχτισε μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά πέντε πόντων (60-65). Κάπου εκεί ενώ όλα κυλούσαν ιδανικά το «Τριφύλλι» άρχισε να παθαίνει… τρικυμία με απανωτά λάθη, σε σημείο μάλιστα τέτοιο που οι Ιταλοί κατάφεραν να μειώσουν στον πόντο (64-65) και να έχουν την τελευταία επίθεση, με πέντε δευτερόλεπτα για το τέλος.

Ο Βράνκοβιτς έκανε  ό,τι ακριβώς ο Ντιέγκο Μαραντόνα λίγο λιγότερο από 10 χρόνια πριν, με το αλησμόνητο γκολ με το χέρι στο Μουντιάλ κόντρα στην Αγγλία, μόνο που ο Κροάτης γίγαντας το έκανε απολύτως νόμιμα. Σηκώθηκε και φάνηκε κατά πολύ ψηλότερος των διακοσίων δεκαοχτώ εκατοστών που ήταν το μπόι του κι έκανε την τάπα που έκρινε το ματς πάνω στον Ρέμπρατσα με το διπλό τελικά να έρχεται έστω και με… ψυχοβγαλτικό τρόπο, στην μπασκετική εκδοχή του «χεριού του Θεού».





Mάλιστα μια μέρα μετά το ματς δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» είχε υποσχεθεί πως θα κάνει και μια στον τελικό του Παρισιού! Και «σκιάχτρο» και μάντης ο Στόγιαν, όπως αποδείχθηκε τον επόμενο μήνα. Ο Ρέμπρατσα βρέθηκε στη σωστή πλευρά τέσσερα χρόνια μετά στη Θεσσαλονίκη, κατακτώντας το τρόπαιο ως παίκτης του Παναθηναϊκού κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχοντας αυτός τον ρόλο του Βράνκοβιτς που μετά από ένα δεύτερο και τελευταίο πέρασμα από το NBA βρισκόταν στο τέλος της καριέρας του, φορώντας τη φανέλα της Φορτιτούντο Μπολόνια.

pao-treviso-celebration.jpg

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπετανκόρ (Ισπανία), Ράντιτς (Κροατία)

ΜΠΕΝΕΤΟΝ (Μάικ Ντ' Αντόνι): Μπονόρα (0/5δίπ., 0/1τρ., 4ρ., 3ασ.), Γκράτσις 2, Πίτις 7 (1/4τρ.), Ρέμπρατσα 20 (9/18δίπ., 2/3β., 9ρ.), Βιανίνι 4, Πεσίνα 2, Ουίλιαμς 26 (4/10δίπ., 4/4τρ., 6/6β.), Αμπράσα 3

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 6 (1/2δ., 1/1τρ., 1/2β., 6λ.), Βουρτζούμης, Οικονόμου 13 (2/6δ., 2/4τρ., 3/3β.), Κόρφας 3 (1), Γιαννάκης 10 (5/8δ., 4ρ., 2ασ.), Βράνκοβιτς 7 (2/6δ., 3/4β., 10ρ.), Ουίλκινς 26 (10/15δ., 1/3τρ., 3/4β., 7ρ., 2ασ., 4λ.), Πετσάρσκι

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0