Retro Stories

Οκτώ αξέχαστες ιστορίες από τα Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας (video)

Οκτώ αξέχαστες ιστορίες από τα Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας (video)

Το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας επιστρέφει για πρώτη φορά μετά το 2004 και το BN Sports θυμάται οκτώ χαρακτηριστικές ιστορίες από το παρελθόν της διοργάνωσης.

Το 47ο Κύπελλο Ελλάδας θα ολοκληρωθεί αυτό το τριήμερο (18-20/02) στο Ηράκλειο. Τα ζευγάρια των ημιτελικών είναι Προμηθέας ΠάτραςΠαναθηναϊκός (18/02, 17:00) και ΟλυμπιακόςΑΕΚ (18/02, 20:00), ενώ έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια η τελική φάση θα έχει τη μορφή Final 4, κάτι που έχει συμβεί συνολικά δέκα φορές (σσ. από τη σεζόν 1994-95 έως και τη σεζόν 2003-04)!

Ως εκ τούτου, το BN Sports ανέτρεξε στα κιτάπια του και ανέσυρε οκτώ αξέχαστες ιστορίες. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Σάκης Λάιος και Κώστας Φλεβαράκης σε ρόλο υπηρεσιακού προπονητή

Το πρώτο Final 4 Κυπέλλου που έγινε στην Ελλάδα, έλαβε χώρα στο Χαλκιοπούλειο της Λαμίας τον Μάρτιο του 1995. Ο ΠΑΟΚ, καθοδηγούμενος από τους Μπάνε Πρέλεβιτς και Ζόραν Σάβιτς δε συνάντησε την παραμικρή δυσκολία απέναντι στον Άρη στον ημιτελικό, ούτε κόντρα στον Πανιώνιο του Φάνη Χριστοδούλου στον τελικό. Αξιοσημείωτη η παρουσία του Σάκη Λάιου στον πάγκο του «Δικεφάλου του Βορρά», που εκτελούσε χρέη υπηρεσιακού τεχνικού στη θέση του Ντράγκαν Σάκοτα

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1999, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε και πάλι στο Final 4, ξανά με υπηρεσιακό προπονητή, τον Κώστα Φλεβαράκη, που είχε πάρει τη θέση του Τσβίκα Σερφ. Ούτε ο Άρης, ούτε η ΑΕΚ, που έδωσαν επίσης το «παρών» στο ΣΕΦ, κατάφεραν να σταματήσουν τον Ουόλτερ Μπέρι και έτσι ο «Δικέφαλος του Βορρά» αναδείχθηκε κυπελλούχος για τρίτη και τελευταία φορά στην μέχρι τώρα ιστορία του (σσ. η πρώτη ήταν τη σεζόν 1983-84). 

Ντομινίκ εναντίον ΜακΝτάνιελ και Τάρπλεϊ

Άρωμα NBA είχε το Final 4 του 1996. Ο μεν Ντομινίκ Ουίλκινις με τη φανέλα του Παναθηναϊκού από τη μία, οι δε Ζέιβιερ ΜακΝτάνιελ και Ρόι Τάρπλεϊ ως παίκτες του Ηρακλή από την άλλη. Ο «Ο άνθρωπος χαϊλάιτ» έβαλε 25 πόντους στον τελικό, αναδείχθηκε MVP και έδωσε μια πρόγευση για όσα θα επακολουθούσαν λίγες ημέρες αργότερα στο Παρίσι, όταν το «τριφύλλι» έραψε το πρώτο του ευρωπαϊκό αστέρι.

Ο Άρης των 1.000 προβλημάτων

Με προπονητή των άγνωστο τότε Χρήστο Μαγκώτσιο, με παίκτες απλήρωτους και με τον Ζάρκο Πάσπαλι να παίζει ουσιαστικά με ένα πόδι στον τελικό, ο Άρης έριξε στον καναβάτσο και τον Παναθηναϊκό του Σούμποτιτς και την ΑΕΚ του Ιωαννίδη, κερδίζοντας το τρόπαιο μέσα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

Νάκιτς και Παπανικολάου σαν απομηχανής θεοί

Ο Φράνκο Νάκιτς ήταν ο σωτήρας με το νικητήριο σουτ 6” πριν το φινάλε του ημιτελικού με την ΑΕΚ και ο Δημήτρης Παπανικολάου με το καλάθι που σφράγισε την κατάκτηση του Κυπέλλου, μόλις 3” πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης του τελικού, με αντίπαλο τον Απόλλωνα Πάτρας. Έτσι σήκωσε τη κούπα και μάλιστα μέσα στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός το 1997. Τη χρονιά του triple-crown. Με τον Γιώργο Σιγάλα να πανηγυρίζει δείχνοντας τον αριθμό ένα. Τόσο σίγουρος ήταν για όσα επρόκειτο να επακολουθήσουν εντός και εκτός συνόρων για την ομάδα του αείμνηστου Ντούσαν Ίβκοβιτς

Κούπα μετά από 19 χρόνια και ντου οπαδών στην Πυλαία

Ιστορικό ήταν το Κύπελλο του 2000 για την ΑΕΚ, που είχε να γευτεί χαρά κατάκτησης τίτλου 19 (!) χρόνια. Ιστορικό χαμηλό το 59-57 του τελικού κόντρα στον Παναθηναϊκό, που τα έκανε μαντάρα στο φινάλε, με τον Κορωνιό να κάνει 0/2 από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας» και τον Τζεντίλε να μη βρίσκει στόχο στην τελευταία επίθεση. Ιστορική και μοναδική στα χρονικά, η ανάδειξη του ηττημένου Ζέλικο Ρέμπρατσα σε MVP. Από αυτό το Final 4, που φιλοξενήθηκε στο νεοσύστατο τότε κλειστό της Πυλαίας, δεν έλειπαν όμως ούτε τα ευτράπελα, αφού οι οπαδοί της «Ένωσης» έκαναν... ντου μετά την κόρνα της λήξης.

Το στοπ του Κικίλια στον Μποντιρόγκα

Ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ήταν το πρόσωπο-κλειδί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2001, παίζοντας μια κομβική άμυνα πάνω στον Ντέγιαν Μποντιρόγκα και αναγκάζοντάς τον να υποπέσει σε βήματα, στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού. Κάπως έτσι, η ΑΕΚ επικράτησε 66-64 μέσα στο ΟΑΚΑ και έκανε το back-to-back. Πέραν του Κικίλια, ειδικής μνείας χρήζουν τόσο ο Μιχάλης Κακιούζης, που έβαλε την κρίσιμη βολή και διαμόρφωσε το τελικό σκορ, όσο και ο πολυτιμότερος παίκτης της «Ένωσης», ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, ο οποίος την επόμενη χρονιά άλλαξε στρατόπεδο και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Σπανούλης vs Ολυμπιακός 

Πριν από δύο δεκαετίες, ο Βασίλης Σπανούλης, αγωνιζόμενος στο Μαρούσι, έκανε τα πρώτα βήματα μιας μακράς και επιτυχημένης, όπως αποδείχτηκε στο μέλλον, καριέρας. Ο V-Span δεν είχε καταφέρει βέβαια τότε να σταματήσει την μετέπειτα ομάδα του, τον Ολυμπιακό, που θριάμβευσε για μία ακόμα φορά στο ΣΕΦ, έχοντας για προπονητή τον πρώην «πράσινο» Σλόμπονταν Σούμποτιτς. Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην πάρει τον τίτλο ο Ολυμπιακός έχοντας στο δυναμικό του ένα επιθετικό υπερόπλο που άκουγε στο όνομα Αλφόνσο Φορντ;

Τα επεισόδια

Η δεκατία των συναπτών Final 4 ολοκληρώθηκε εκεί που ξεκίνησε, στο Χαλκιοπούλειο της Λαμίας. Το φινάλε ήταν επεισοδιακό. Κυριολεκτικά. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +7 (51-44) στο 27ο λεπτό της αναμέτρησης και τότε σήμανε η αρχή του τέλους. Οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» πέταξαν φωτοβολίδες και ήρθαν σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες και διέταξαν την εκκένωση του γηπέδου. Η διακοπή ευνόησε τον Άρη που γύρισε το ματς (73-70) και κατέκτησε το 7ο Κύπελλο της ιστορίας του, όμως αυτό που θυμούνται όλοι από εκείνη τη χρονιά, είναι τα εκτεταμένα επεισόδια. 



Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0