Μια Φώτο μια Ιστορία

Τορόντο Χάσκις - Νιου Γιορκ Νικς: Ο αγώνας - αφετηρία που ξεκίνησαν όλα στο ΝΒΑ! (video)

Τορόντο Χάσκις - Νιου Γιορκ Νικς: Ο αγώνας - αφετηρία που ξεκίνησαν όλα στο ΝΒΑ! (video)
1 Νοεμβρίου 1946: Η ημέρα όπου πραγματοποιείται στο Τορόντο ο πρώτος αγώνας ενός νεοσύστατου πρωταθλήματος ονόματι BAA (Basketball Association of America), όπου στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ΝΒΑ, με τους Χάσκις να υποδέχονται τους Νιου Γιορκ Νικς.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Νίκος Τσώτας

Πριν από 75 χρόνια παίρνει... σάρκα και οστά ένα από τα πιο δημοφιλή πρωταθλήματα παγκοσμίως και σίγουρα το πιο πετυχημένο στο χώρο του μπάσκετ. Ο λόγος για το ΝΒΑ όπου ακόμη και οι εμπνευστές του δεν περίμεναν την ραγδαία εξέλιξη που θα γνώριζε στην πορεία.

Πίσω από αυτή την ιδέα βρίσκονταν έντεκα ιδιοκτήτες ομάδων μπάσκετ, όπου είχαν ως σκοπό την ίδρυση μίας λίγκας όπου θα έκλεβε τα φώτα της δημοσιότητας από το χόκεϊ και το μπέιζμπολ, όπου βρίσκονταν στις πρώτες επιλογές των Αμερικανών. Τελικά η αρχική ονομασία του BAA άλλαξε μετά από τρία χρόνια (3/8/1949) και η πρώτη ημέρα του Νοέμβρη το 1946 έμελλε να αποτελέσει την αφετηρία ενός μεγαλειώδη εγχειρήματος.

court_2.jpg

Η αρχή πραγματοποιήθηκε στο Οντάριο του Τορόντο και δεν είναι καθόλου τυχαία η τοποθεσία, καθώς ο άνθρωπος που επινόησε το μπάσκετ, Τζέιμς Νέισμιθ, καταγόταν από τον Καναδά, ενώ υπήρχε και επιχειρηματικό κίνητρο. Οι περισσότεροι Καναδοί μέχρι τότε δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα για το μπάσκετ και οι διοργανωτές θέλησαν να τους... εξοικειώσουν.

Το γήπεδο Μαπλ Λιφ Γκάρντενς ήταν εκείνο που άνοιξε τις πύλες του για να φιλοξενήσει το πρώτο και παράλληλα ιστορικό παιχνίδι του ΝΒΑ, ανάμεσα στους Τορόντο Χάσκις και Νιου Γιορκ Νικς. Παρεμπιπτόντως η ομάδα από την Νέα Υόρκη είναι η μοναδική ομάδα μαζί με τους Μπόστον Σέλτικς όπου έχουν διατηρήσει το όνομά τους... ανεπηρέαστο μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

basket.jpg

Το γήπεδο είχε γεμίσει ασφυχτικά, καθώς υποδέχθηκε 7.090 φιλάθλους στις κερκίδες, ενώ η τιμή των εισιτηρίων κυμαινόταν ανάμεσα στα 75 σεντς με 2.50 δολάρια. Παράλληλα η αφίσα του αγώνα που υπήρχε σε κάθε γωνιά του Τορόντο, είχε εικονιζόμενο τον ψηλότερο αθλητή των Χάσκις, Τζορτζ Νόστραντ, με ύψος 2.03 μέτρα και «προκαλούσε» οποιοδήποτε ψηλότερο θεατή να παρακολουθήσει την αναμέτρηση δίχως να πληρώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου. 

TORO.jpg

Ο αθλητής που θα μείνει για πάντα χαραγμένος στα βιβλία της ιστορίας του ΝΒΑ είναι ο παίκτης των φιλοξενουμένων, Όσι Σκέτσμαν, ο οποίος θα σημειώσει το πρώτο καλάθι του πρωταθλήματος. Αυτός ο πόντος έμελλε να είναι «προφητικός» για την εξέλιξη του αγώνα, με τους Νικς να αναδεικνύονται νικητές στο τέλος, με σκορ 68-66, και τον Λίο Γκότλιμπ να εξασφαλίζει το βραβείο του σημαντικότερου αθλητή από πλευράς νικητών, σημειώνοντας 14 πόντους. Από τους Χάσκις ξεχώρισε ο Εντ Σαντόφσκι με 18 πόντους, ενώ στη σύνθεσή τους είχαν μόλις έναν Καναδό παίκτη και συγκεκριμένα τον Χανκ Μπιασάτι.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0