Μια Φώτο μια Ιστορία

Μάικλ Τζόρνταν: Το τελευταίο «αντίο» στη φανέλα των Μπουλς με το Νο 23! (video)

Μάικλ Τζόρνταν: Το τελευταίο «αντίο» στη φανέλα των Μπουλς με το Νο 23! (video)

1 Νοεμβρίου 1994: Οι Σικάγο Μπουλς λένε το τελευταίο «αντίο» στον Μάικλ Τζόρνταν διοργανώνοντας μια τελετή για την απόσυρση της φανέλας με το Νο 23.

Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη

Η απόσυρση ενός αριθμού φανέλας είναι πολύ συνηθισμένη στα αμερικανικά πρωταθλήματα και μόνο εάν ένας αθλητής σημαδέψει την ομάδα και μετατραπεί σε θρύλο, τότε ο σύλλογος θα τον τιμήσει με αυτήν την κίνηση. Φυσικά ένας παίκτης που πορεύεται με το ίδιο σήμα στη φανέλα του για πάνω από 10 χρόνια θωρείται θρύλος και ο Μάικλ Τζόρνταν αποτελεί σίγουρα έναν τέτοιο…

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, την 1η Νοεμβρίου του 1994, οι Σικάγο Μπουλς απέσυραν τη φανέλα με το Νο 23 κατά τη διάρκεια μιας δίωρης τελετής, τιμώντας ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στην ιστορία του μπάσκετ! Την ίδια μέρα, επίσης, η ομάδα έστησε επίσης ένα χάλκινο γλυπτό γνωστό ως «The Spirit» έξω από το σπίτι τους - το United Centre.

B6TJ1n_CcAAwbSp.jpg

Τι είχε κάνει, όμως, αυτός ο σούπερ σταρ ύψους 1,98 μ., για να θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους χαρακτήρες εντός και εκτός παρκέ; Με περισσότερα από 900 παιχνίδια για τους Μπουλς, ο σούτινγκ γκαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών οδήγησε την ομάδα σε έξι τίτλους στο ΝΒΑ, ενώ είχαν φτάσει μόνο σε έξι τελικούς συνολικά – όλοι στην εποχή του Τζόρνταν (1984-93 και 1995-98).

Επιπλέον η ομάδα ολοκλήρωσε το πρώτο της three-peat (τρεις σερί τίτλους πρωταθλήματος) το 1993, με τον Τζόρνταν να είναι ο MVP των τελικών για τρία συνεχόμενα χρόνια. Έτσι έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημείωσε αυτό το ρεκόρ, ενώ παράλληλα ήταν και ο πολυτιμότερος παίκτης σε ολόκληρη τη λίγκα το 1991 και το 1992.

Ο 58χρονος είχε αποσυρθεί από το παιχνίδι γύρω στα τέλη του 1993. Στη συνέχεια εντάχθηκε στους Σικάγο Ουάιτ Σοξ, μια ομάδα που ανήκει στον ιδιοκτήτη των Μπουλς, Τζέρι Ράινσντορφ, ωστόσο, επέστρεψε στην πρώην ομάδα του. Η επιστροφή του θεωρήθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του αθλητισμού καθώς η ομάδα, από ένα σημείο ακμής, έφτασε στους ημιτελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας, όπου έχασε από τους Ορλάντο Μάτζικ. Επιπλέον ο σταρ του Σικάγο είχε αποφάσισε να πάρει έναν νέο αριθμό - το 45 - αφού το 23 του είχε ήδη αποσυρθεί το 1994. 

Οι Μπουλς ολοκλήρωσαν το three-peat τους το 1998 και ο Τζόρνταν, μαζί με τον πρώην συμπαίκτη του, Σκότι Πίπεν, έγιναν οι μόνοι παίκτες εκτός των Μπόστον Σέλτικς που κέρδισαν τον τίτλο του ΝΒΑ έξι ή περισσότερες φορές με το ίδιο franchise.

Την ίδια χρονιά, ο Τζόρνταν αποσύρθηκε ξανά, αλλά για άλλη μια φορά αποφάσισε να επιστρέψει στο ΝΒΑ το 2001 με τους Ουάσιγκτον Γουίζαρντς, τερματίζοντας έτσι μια για πάντα την ιστορική του σχέση με τους Σικάγο Μπουλς.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0