Face to Face

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο BN Sports: «Θα άλλαζα κάποια τρόπαια για ένα ευρωπαϊκό - Με τον Μεντιλίμπαρ ήρθε… προπονητής στον Ολυμπιακό!»

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο BN Sports: «Θα άλλαζα κάποια τρόπαια για ένα ευρωπαϊκό - Με τον Μεντιλίμπαρ ήρθε… προπονητής στον Ολυμπιακό!»

Ο μεγάλος αρχηγός. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς «ετοιμάζεται» για τον ιστορικό τελικό του Ολυμπιακού. Το σημείο-κλειδί για τη φετινή ευρωπαϊκή «μαγεία», η διαφορά τότε και τώρα, όσα άλλαξε ο Μεντιλίμπαρ και το «ιδιαίτερο» ευρωπαϊκό ματς. Ο «Τζόλε» στο BN Sports, λίγο πριν το «ραντεβού» με την Φιορεντίνα!

Συνέντευξη στον Τάσο Φαραό

Έχει υψώσει αμέτρητα τρόπαια, ως αρχηγός του Ολυμπιακού. Το ευρωπαϊκό λείπει από τη… συλλογή του, αλλά το βράδυ της Τετάρτης (29/05, 22:00), στη Νέα Φιλαδέλφεια, θέλει να δει την ομάδα της «καρδιάς» του να φτάνει σε αυτό. Έστω και σαν θεατής!

«Εννοείται πως θα άλλαζα κάποια τρόπαια, για ένα ευρωπαϊκό», παραδέχεται ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο BN Sports. Είναι διαφορετικό, έχει άλλη αίγλη εδώ που τα λέμε. Ο εμβληματικός «κάπτεν» των Πειραιωτών το αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα.

τζεσ.jpg

Κόντρα στη Φιορεντίνα, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να πατήσουν στον αγωνιστικό χώρο, για το σημαντικότερο ματς της ιστορίας τους. Πάλεψαν, έζησαν βραδιές… επικές, γράφοντας ιστορία στην Ευρώπη και η ανταμοιβή ήρθε. Βρίσκονται στον τελικό του Europa Conference League, διεκδικώντας το τρόπαιο εδώ, στην Ελλάδα!

Μετά από την «μαγική» πρόκριση στα ημιτελικά απέναντι στην Άστον Βίλα, ένα όνειρο χρόνων, έλαβε «σάρκα και οστά». Ο στόχος του ευρωπαϊκού τελικού επετεύχθη, μέσα σε ένα Γ. Καραϊσκάκης με μοναδική ατμόσφαιρα. «Ζεστή», ιδιαίτερη, ερυθρόλευκη. Σε σημείο που οι σκέψεις «χάνονται» και σε αναγκάζουν απλώς να… ζήσεις την στιγμή!

«Το άξιζε ο Ολυμπιακός, δίκαια διεκδικεί το Conference!»

«Είναι εξαιρετικό, γιατί νομίζω ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια προσπάθειας, καταφέραμε να φτάσουμε στον τελικό, που πολλά χρόνια το αναζητάμε. Είναι ό,τι καλύτερο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για τον Ολυμπιακό και γενικώς, να μας πάει λίγο μπροστά σε πολλά άλλα πράγματα».

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις το σημείο που γύρισε το κλίμα για τον φετινό Ολυμπιακό. Μάλλον, υπάρχουν δύο, για να είμαστε πιο ακριβείς. Πρώτα, η έλευση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και έπειτα, το «έπος» απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ας μην ξεχνάμε, ότι πέρα από το 1-4 στο πρώτο ματς με τους Ισραηλινούς, είχε δεχθεί ακόμα μία «βαριά» ήττα στο Φάληρο έπειτα από τρεις ημέρες, με 1-3 από τον Παναθηναϊκό.

Ο Βάσκος όμως, δεν σκόπευε να αφήσει την ομάδα του να «βυθιστεί». Είχε φτάσει η ώρα για την… αφύπνιση και έγινε με τον πιο εμφατικό και «παραμυθένιο» τρόπο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Η ανατροπή των… ανατροπών, νίκη με 1-6 στην παράταση κόντρα στη Μακάμπι και πρόκριση στα προημιτελικά του Conference! Επομένως, ήταν αρκετά εύκολο για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, να ξεχωρίσει πού άλλαξε η ψυχολογία των παικτών του Ολυμπιακού.

«Από το παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, το 1-6, που έγινε εκείνη η επική ανατροπή. Στο συγκεκριμένο σημείο, φάνηκε ότι η ψυχολογία αλλάζει. Αλλάζουν κάποια πράγματα και μεγαλώνουν οι απαιτήσεις, αλλά και η όρεξη. Νομίζω ήταν το πιο κομβικό παιχνίδι αυτό με τη Μακάμπι.

Από εκεί και πέρα, υπήρχε άψογη διαχείριση τόσο στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε, όσο και με την Άστον Βίλα, ακόμα καλύτερα, οπότε ο Ολυμπιακός το άξιζε και είναι απολύτως δίκαιο, που βρίσκεται να διεκδικεί το τρόπαιο του Conference League».

«Με τον Μεντιλίμπαρ ήρθε… προπονητής!»

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή την παρουσία του Μεντιλίμπαρ στην άκρη του «ερυθρόλευκου» πάγκου, τότε τα πράγματα για τον Σέρβο είναι ακόμα πιο απλά.

«Ήρθε προπονητής. Απλά τα πράγματα. Προπονητής. Αυτό ήταν το πιο κομβικό σημείο στη χρονιά, γιατί επί της ουσίας, οι παίκτες, κατά κάποιον τρόπο ήταν και στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο γύρο.

Όπως αποδείχθηκε τελικά όμως, αυτή η αλλαγή ήταν απολύτως χρήσιμη. Έδωσε ψυχολογία, πλάνο, μια τακτική, ένα συγκεκριμένο στήσιμο στον αγωνιστικό χώρο και πάνω απ’ όλα, ταυτότητα στην ομάδα. Με αποτέλεσμα να φτάσει ο Ολυμπιακός εδώ που έφτασε».

εμντι.jpg

«Αναζητούσε πολλά χρόνια κάτι τέτοιο ο Ολυμπιακός»

Λίγο μετά την πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιώργος Μασούρας τόνισε πως ήταν για όλες εκείνες τις περιπτώσεις, που η τύχη γύρισε την… πλάτη στον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. «Ήταν για όλα αυτά τα χαμένα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη στο 90’. Για τον αποκλεισμό από τους ομίλους από τον Τζέραρντ. Για το Ριαθόρ στο 90’, για τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους εννοείται, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς», είχε πει χαρακτηριστικά ο διεθνής εξτρέμ.

Πώς αισθάνεται όμως, ένας άνθρωπος που ήταν εκεί στις περισσότερες από αυτές τις στιγμές; Και ποιες οι διαφορές του τότε, με το τώρα;

«Νομίζω το αναζητούσε πάρα πολλά χρόνια ο Ολυμπιακός. Διψούσε για κάτι ανάλογο. Θα μπορούσα να πω και από το ‘94 – ‘95, όσο θυμάμαι τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον εγώ. Υπήρχαν πάρα πολλές φορές ατυχίες, στιγμές απειρίας, κακές στιγμές, ανθρώπινο λάθος.

Νομίζω ότι και τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός άξιζε κάτι παραπάνω, όμως για όλους εκείνους τους λόγους, δεν ήταν εφικτό. Δεν ήρθε λοιπόν τότε, αλλά νομίζω δεν πρέπει να σταθούμε σε αυτό και να πούμε πως δικαιώνει όλα τα προηγούμενα. Άλλο είναι το τώρα, άλλο το τότε. Ήταν διαφορετικές εποχές, διαφορετικά τα πράγματα.

Τα παιδιά δούλεψαν, πάλεψαν, είχαν και την τύχη στο πλευρό τους, το οποίο είναι πολύ βασικός παράγοντας για να φτάσεις σε έναν τελικό. Εννοείται ότι χρειάζεσαι και τύχη. Το θέμα είναι ότι η τύχη δεν έρχεται από μόνη της τύχη. Έρχεται δουλεύοντας, προσπαθώντας και κάποια στιγμή θα σου χαμογελάσει.

Αυτό το κομμάτι άλλαξε για τον Ολυμπιακό, ειδικά στο παιχνίδι με Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το πρώτο ματς ήταν πολύ δυσάρεστο, αλλά από εκεί και πέρα, έγινε η μεγάλη αυτή ανατροπή, με αποτέλεσμα να αλλάξει η ψυχολογία, η διάθεση, η όρεξη και φυσικά η τύχη να πάει με το μέρος της ομάδας».

τζολσ.jpg

«Αφού είναι στην Ελλάδα το τρόπαιο, ας μην ταλαιπωρούμε την UEFA!»

Επί χρόνια ήταν εκείνος που καθοδηγούσε στον αγωνιστικό χώρο, όσους φορούσαν τα «ερυθρόλευκα». Αν κάποιος χρειαζόταν συμβουλή, θα απευθυνόταν στον αρχηγό του. Με τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conference League, ίσως κάτι τέτοιο να ήταν πιο απαραίτητο από ποτέ.

Πώς θα μιλούσε λοιπόν, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, στους ποδοσφαιριστές που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου;

«Δεν υπάρχει συμβουλή. Θα πρέπει να χαρούν το παιχνίδι. Είναι μία αναμέτρηση χωρίς επιστροφή. Θέλει υπομονή, ηρεμία, διότι ό,τι και να γίνει, σε κάθε ματς δεν μπορείς να προβλέψεις την εξέλιξή του. Υπάρχουν τα ανθρώπινα λάθη και ένα σωρό πράγματα που μπορούν να συμβούν στο πεντάλεπτο και να γυρίσει όλο το παιχνίδι ανάποδα.

Αλλά νομίζω ο Ολυμπιακός γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Κάτι που φάνηκε γενικώς και από τα τελευταία παιχνίδια. Κόντρα στην Άστον Βίλα και κυρίως με τη Φενέρμπαχτσε, είναι αγώνες που διαχειρίστηκε πάρα πολύ καλά. Ειδικά τον επαναληπτικό στο Καραϊσκάκης με την αγγλική ομάδα, που λογικά θα έπρεπε να έχουν μια πίεση παραπάνω ή άγχος, δεν δείξανε, ούτε για μια στιγμή, κανέναν πανικό ή φόβο και το διαχειρίστηκαν εξαιρετικά.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και σε αυτό το παιχνίδι. Υπάρχουν έμπειροι παίκτες, με τεράστια ποιότητα με την μπάλα στα πόδια τους. Υπομονή χρειάζεται το συγκεκριμένο ματς, ό,τι και να γίνει στα πρώτα λεπτά, είτε καλό είτε κακό. Χρόνος υπάρχει μέσα στην αναμέτρηση. Ας το κατακτήσει ο Ολυμπιακός λοιπόν, για να μην ταλαιπωρήσουμε και την UEFA και χρειαστεί να πάει αλλού το κύπελλο. Αφού είναι στην Ελλάδα ήδη, ας μείνει εδώ (σ.σ. γέλια)»!

«Εννοείται πως θα άλλαζα κάποια τρόπαια, για ένα ευρωπαϊκό!»

Δεν ξεχνιούνται εύκολα 13 χρόνια σε μία ομάδα. Ή μάλλον καλύτερα, δεν ξεχνιούνται… καθόλου! Ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού, κατά το διάστημα της παρουσίας του στον Πειραιά, πανηγύρισε 12 πρωταθλήματα Ελλάδος, 5 Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ.

Το ερώτημα προκύπτει εύλογα και αφορά μία… ανταλλαγή. Ο «Τζόλε» ωστόσο, φροντίζει να είναι απολύτως ειλικρινής.

«Εννοείται πως θα άλλαζα κάποια τρόπαια, για ένα ευρωπαϊκό! Άλλωστε, υπάρχουν πολλά κιόλας, οπότε θα γινόταν ακόμα πιο εύκολα (σ.σ. γέλια)! Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Σίγουρα κάθε πρωτάθλημα είναι ξεχωριστό. Έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά αυτό που αναζητούσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια ανάλογη πορεία, με αυτή που διανύει αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός.

Μπορεί να ήμασταν αρκετές φορές κοντά,  παρ’ όλα αυτά είτε η τύχη, είτε όλα εκείνα που αναφέρθηκαν και προηγουμένως, δεν μας το επέτρεψαν. Δίχως αμφιβολία όμως, μια ευρωπαϊκή διοργάνωση και μία πιθανή κατάκτηση, σίγουρα έχει για όλους μια διαφορετική βαρύτητα».

τζολκε.jpg

Μιας που γίνεται λόγος για ευρωπαϊκά «ταξίδια», η συζήτηση αναπόφευκτα οδηγήθηκε και σε ένα ματς, που διεξήχθη 22 χρόνια πριν. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν απολαμβάνει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, με τον Τσάμπι Αλόνσο να κάνει «θαύματα» ως προπονητής, ωστόσο υπήρχε και πάλι μία εποχή, όπου αγωνιζόταν σε τοπ επίπεδο.

Το 2002, έφτασε ως τον τελικό του Champions League, όπου και σταμάτησε πάνω στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν η φιναλίστ, όμως την επόμενη σεζόν, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό στη φάση των ομίλων στα «αστέρια», βιώνοντας έναν… εφιάλτη, με «υπογραφή» Τζόρτζεβιτς! Ο Σέρβος πέτυχε χατ-τρικ και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, σε μία από τις πιο αλησμόνητες ευρωπαϊκές βραδιές (νίκη με 6-2!) στην ιστορία των Πειραιωτών!

«Είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια. Πώς να ξεχωρίσεις μία από τόσες ευρωπαϊκές βραδιές; Ίσως με την Λεβερκούζεν ναι, να ήταν λίγο πιο ιδιαίτερο το ματς. Παίζαμε τότε με την φιναλίστ του Champions League. Μόλις μερικούς μήνες πριν, είχε φτάσει να διεκδικεί το τρόπαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκείνη την εποχή, η Λεβερκούζεν είχε εξαιρετική ομάδα, όπως και τώρα, που βρίσκεται υπό τις οδηγίες του Τσάμπι Αλόνσο».

Από το παρελθόν, περνάμε με συνοπτικές διαδικασίες στο σήμερα. Ένα ακόμα για τον Ολυμπιακό. Ένα παιχνίδι, για να γράψει ιστορία. Και ο μεγάλος αρχηγός, δεν θα μπορούσε να λείπει…

«Εννοείται πως θα είμαι στο γήπεδο για τον τελικό του Ολυμπιακού»!

χφνρο.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0