Face to Face

Ο Γιώργος Δερβίσης στο BN Sports: «Μοναδικός στόχος να ανέβουμε στην κορυφή – Παίζουμε και για τον Βλαχόπουλο» (video)

Ο Γιώργος Δερβίσης στο BN Sports: «Μοναδικός στόχος να ανέβουμε στην κορυφή – Παίζουμε και για τον Βλαχόπουλο» (video)

Ένα ακόμα καλοκαίρι η ελληνική υδατοσφαίριση προσφέρει στιγμές περηφάνιας σε καιρούς χαλεπούς, με την Εθνική ομάδα πόλο ανδρών να βρίσκεται στις 4 κορυφαίες του κόσμου. Ο Γιώργος Δερβίσης μίλησε στο BN Sports για την κερδισμένη «μάχη» με το Μαυροβούνιο, το διπλό κίνητρο και το στόχο της πρωτιάς ενώ δεν ξέχασε τον μεγάλο απόντα, Άγγελο Βλαχόπουλο.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

Σε συνήθεια που έγιναν λατρεία εξελίσσονται οι ξέφρενες πορείες των Εθνικών ομάδων, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, στις μεγαλύτερες πισίνες του κόσμου με τους… λεβέντες του Θοδωρή Βλάχου να προσφέρουν στους ταλαιπωρημένους συμπατριώτες τους, ψήγματα χαράς και αγαλλίασης. Όσο τουλάχιστον είναι αυτό εφικτό με τη μισή Ελλάδα να τυλίγεται στις φλόγες και να χάνει τα «παιδιά» της.

Ο αθλητισμός ωστόσο είναι εδώ για να απαλύνει, κατά το μέτρο του δυνατού, τις πληγές που άλλοι ανοίγουν και η ελληνική υδατοσφαίριση το κάνει με συνέπεια. Η παρέα των Φουντούλη, Γεννηδουνιά, Δερβίση και των άλλων παιδιών, δεν σάστισε στην αντεπίθεση του ποιοτικού και αξιόμαχου Μαυρουβουνίου (10-9) και έκλεισε θέση για μία ακόμα φορά (3η στις τελευταίες τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις) στη ζώνη των μεταλλίων.
4103fc5a-3b69-4dd1-b69a-aef8a04e03b9-09e60.jpg

Χαρά μεν, συγκρατημένη αισιοδοξία δε επικρατεί στο «γαλανόλευκο στρατόπεδο» στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας λίγες ώρες μετά τον κερδισμένο προημιτελικό, όπως μετέφερε ο Γιώργος Δερβίσης στο BN Sports, μιας και πλέον άπαντες νιώθουν, θέλουν και ευελπιστούν πως η…μέλισσα, θα γευτεί τη γύρη της.

«Χαρήκαμε μόλις τελείωσε το παιχνίδι, πανηγυρίσαμε αλλά μέχρι εκεί. Κοιτάμε τον επόμενο αγώνα, το ματς με τη Σερβία και στρέφουμε την προσοχή μας εκεί. Κάναμε ένα βήμα, φτάσαμε πιο κοντά στον στόχο αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Θέλουμε να φτάσουμε παρακάτω, να ανέβουμε στην κορυφή. Αυτός είναι ο στόχος», ήταν τα πρώτα ειλικρινή λόγια που βγήκαν από το στόμα ενός εκ των πιο έμπειρων παιδιών που εκπροσωπούν επάξια το εθνόσημο τα τελευταία καλοκαίρια.

Όπως – περίπου – συνέβη και στον αγώνα με τις ΗΠΑ που έδωσε την πρωτιά στον όμιλο, έτσι και κόντρα στο Μαυροβούνιο, η «γαλανόλευκη» είχε τον τελευταίο λόγο, το…τσίμπημα της κόμπρας. Ένα γκολ, από το δεξί κεραυνό του Δημήτρη Σκουμπάκη αυτή τη φορά, που έδωσε την πρόκριση σε συνδυασμό με την άμυνα στην τελευταία φάση.
World-Aquatics-Championships-Fukuoka-2023-Day-12-MEN_S-WATERPOLO-QUARTERFINAL_Original-Image_m50189.webp

Μια εξέλιξη που ήρθε μεθοδικά, παίζοντας στον παίκτη παραπάνω όσα κατεύθυνε ο «αρχιτέκτονας» του οικοδομήματος αυτού, Θοδωρής Βλάχος. Και όπως ήταν λογικό, δεν γινόταν να μείνουμε αδαείς ως προς τις οδηγίες που έλαβαν οι Έλληνες παίκτες.

«Στάθηκε στην τακτική ο κόουτς στο τελευταίο ταιμ-αουτ, το πως θα εκτελέσουμε την επίθεση. Δεν μπορείς βέβαια πάντα να προβλέψεις που θα καταλήξει η μπάλα. Ποιος θα είναι αυτός που θα έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να εκτελέσει. Υπάρχουν εναλλακτικές, plan b και c που λέμε. Μία από αυτές ήταν να γυρίσει γρήγορα και καλά η μπάλα και στο τέλος να καταλήξει στην αριστερή πλευρά, εκεί που βρέθηκε ο Δημήτρης (σ.σ Σκουμπάκης) και παρότι από πολύ δύσκολη γωνία, σκόραρε».

Ο χρόνος είχε αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά, το διακύβευμα ήταν τεράστιο, ο Γεννηδουνιάς ήταν συγκλονιστικός, παρόλα αυτά την ευθύνη την πήρε ένας παίκτης που επωμίζεται κυρίως με τα αμυντικά του καθήκοντα (όσο μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο στο πόλο). Ο Γιώργος Δερβίσης μοιράζεται τη θέση «3» (άμυνα φουνταριστού) με τον Σκουμπάκη και του ζητήθηκε να μπει στη θέση του τη στιγμή της υποδειγματικής εκτέλεσης του… κεραυνού που κατέληξε στο δοκάρι και μέσα.

«Νομίζω ότι το κατάλληλο άτομα για να απαντήσει σε αυτό είναι ο ίδιος ο Σκουμπάκης. (σ.σ γέλια). Παρόλα αυτά θα ήθελα να τονίσω πως υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη ανάμεσα μας. Ο Δημήτρης εν προκειμένω είναι ένας αθλητής πολύ υψηλού επιπέδου, παγκόσμιας κλάσης. Δεν έχουμε στο ρόστερ μας κάποιον που να υπάρχουν αμφιβολίες των υπολοίπων ως προς την εκτελεστική του ικανότητα. Προφανώς υπάρχουν οι σκόρερ, εκείνοι που είναι η… αιχμή του δόρατος και παίρνουν τις περισσότερες προσπάθειες αλλά όποιος και να πάρει την τελική, τον πιστεύουμε. Ο Φουντούλης ας πούμε που είναι ένας από τους κορυφαίους εκτελεστές παγκοσμίως, μοίρασε τη μπάλα και εφόσον αυτή κατέληξε εκεί, έπρεπε να το πάρει ο Σκουμπάκης».

Από το ξεκίνημα του προημιτελικού, η ελληνική ομάδα ανέλαβε τα ηνία και έδειχνε πως θα βρίσκεται εκείνη σε ρόλο οδηγού μέχρι τέλους. Ακόμα και όταν το Μαυροβούνιο έκανε την αντεπίθεσή του στην 3η περίοδο και εκμηδένισε τη διαφορά των 3 γκολ που υπήρχε στην ανάπαυλα (6-3), η Εθνική ομάδα έμεινε προσηλωμένη και βγήκε αλώβητη.

«Μπήκαμε με αυτοπεποίθησή στην πισίνα. Ξέραμε ότι αν παραμείνουμε συγκεντρωμένοι μέχρι τέλους, ειδικά έτσι όπως ξεκίνησε ο προημιτελικός, αργά ή γρήγορα θα είμαστε εμείς οι νικητές. Πιστεύαμε καθόλη τη διάρκεια στο πλάνο, στους εαυτούς μας και δικαιωθήκαμε».

Ο υψηλόσωμος αθλητής του Ολυμπιακού είναι από τους πιο… πιστούς στρατιώτες του Θοδωρή Βλάχου τα τελευταία χρόνια, συνεισφέροντας στην «Επίσημη πετυχημένη» με αυταπάρνηση, όποτε του ζητηθεί. Έχει ζήσει καλές και δύσκολες στιγμές με το εθνόσημο, έχει ανέβει στο βάθρο των σπουδαιότερων διοργανώσεων και εξηγεί το λόγο που η ελληνική ομάδα παραμένει πιστή στα μεγάλα ραντεβού.

«Έχουν περάσει από την Εθνική ομάδα πολύ ταλαντούχες γενιές, σπουδαίοι παίκτες. Σίγουρα η αυτοπεποίθηση και το αγωνιστικό θράσος των τελευταίων ετών έχουν παίξει το ρόλο τους. Τα προαναφερθέντα όμως, ξεκινούν μέσα από τη σκληρή δουλειά και τις απαιτητικές προπονήσεις που κάνουμε κατά την προετοιμασία μας για ένα μεγάλο τουρνουά. Όποτε βρισκόμαστε. Από εκεί νιώθουμε αυτοπεποίθηση, σκεπτόμενοι πόσο πολύ έχουμε δουλέψει».

Από την αρμάδα της Φουκουόκα που διεκδικεί για μία ακόμα φορά την είσοδό της στο βάθρο, υπάρχει ένας μεγάλος απών. Ο Άγγελος Βλαχόπουλος, το… μυαλό της «γαλανόλευκης», έμεινε στην Ελλάδα για να βρίσκεται δίπλα στην οικογένειά του και τη μητέρα του και ο Γιώργος Δερβίσης δεν έκρυψε πως εκείνος και οι συμπαίκτες του παίζουν και για τον Άγγελο.

«Είναι ένας φανταστικός παίκτης που σίγουρα μας λείπει. Τα παιδιά βέβαια που έχουν κληθεί να… μπουν στο σκουφάκι του, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προσπαθούν πολύ και έχουν δέσει με την ομάδα. Ο Βλαχόπουλος είναι μια σημαντική απώλεια. Ήταν πολύ σημαντικός ο λόγος που δεν ακολούθησε την αποστολή και έμεινε πίσω. Παίζουμε και για εκείνον. Μιλάμε καθημερινά και είμαστε σε ανοιχτή γραμμή».

Τέλος, η σύντομη επικοινωνία του BN Sports με τον Γιώργο Δερβίση από τη μακρινή Ιαπωνία, ολοκληρώθηκε με το «φάκελο» Σερβία. Οι «Πλάβι» είναι το τελευταίο εμπόδιο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μεγάλο τελικό και την κατοχύρωση ενός εκ των δύο εισιτηρίων που οδηγούν απευθείας στο Παρίσι και τους Ολυμπιακούς του 2024. Μία υπερδύναμη του αθλήματος, η οποία κέρδισε την ελληνική ομάδα στον τελικό του Τόκιο αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για την ίδια φουρνιά.

«Καλώς ή κακώς το σκουφάκι της Σερβίας είναι πολύ βαρύ. Είναι μια πολύ καλή ομάδα με ταλαντούχους αθλητές. Είναι και διψασμένοι καθώς οι περισσότεροι είναι φρέσκοι στην εθνική και θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να διαδεχτούν τους σπουδαίους προγόνους του. Το γεγονός μάλιστα πως απέκλεισε και την Ιταλία, την ασημένια Παγκόσμια πρωταθλήτρια, η οποία ήταν εκ των μεγάλων φαβορί για την πρώτη θέση και σε αυτό το τουρνουά, δείχνει την ποιότητα των αντιπάλων μας. Είναι ένας ημιτελικός, με ό,τι σημαίνει αυτό. Τόσο εμείς όσο και εκείνοι κάτι έχουμε κάνει καλά για να παίζουμε για την είσοδο στον τελικό. Τελικός ο οποίος δίνει και πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Παρισίου. Συνεπώς είναι διπλό το κίνητρο». 

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0