Retro Stories

Τότε Ολυμπιακός και Πανιώνιος, τώρα ΠΑΟΚ και Πειραιώτες: H τελευταία φορά, που δύο ελληνικές ομάδες έφτασαν στους «8» των Κυπέλλων Ευρώπης! (video)

Τότε Ολυμπιακός και Πανιώνιος, τώρα ΠΑΟΚ και Πειραιώτες: H τελευταία φορά, που δύο ελληνικές ομάδες έφτασαν στους «8» των Κυπέλλων Ευρώπης! (video)

To ρολόι «γυρίζει» 25 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 1998/1999, όταν ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Πανιώνιος του Ρόνι Γουίλαν «τρέλαναν» τους Ευρωπαίους. Δύο Ιταλοί γίγαντες έμελλε να «κόψουν» τα φτερά των Ελλήνων. Η Γιουβέντους του Κόντε σταμάτησε τον Ολυμπιακό και η πανίσχυρη Λάτσιο του Έρικσον έβαλε φρένο στον «Ιστορικό»!

Σχετικά Άρθρα

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη των προημιτελικών του Europa Conference League και αυτό συνιστά ένα γεγονός με σπάνια σημειολογία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως διαβάσατε στο BN Sports, το επίτευγμα αυτό είναι σπάνιο μεν, έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν δε (και μάλιστα δύο φορές), ένδειξη πως οι ομάδες μας μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στη περίπτωση που αντιμετωπίσουν την παρουσία τους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα με σοβαρότητα και ασφαλώς και με ένα χαμόγελο της τύχης.

Πρώτα, συνέβη τη σεζόν 1984/1985 όταν Παναθηναϊκός και Λάρισα βρέθηκαν μαζί στη φάση των «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και Κυπελλούχων αντίστοιχα. Από αυτή το ορόσημο πέρασαν 39 χρόνια!

Υπάρχει όμως και το πιο πρόσφατο ορόσημο της χρονιάς 1998/1999 όταν Ολυμπιακός και Πανιώνιος βρέθηκαν ταυτόχρονα ξανά στους «8». Οι Ερυθρόλευκοι συναπαντήθηκαν με την ισχυρή Γιουβέντους του Μαρσέλο Λίπι στο πλαίσιο του Champions League, ενώ οι «Πάνθηρες» τέθηκαν αντιμέτωποι με την εξίσου ισχυρή και μετέπειτα κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων (σημερινό ισοδύναμο του Europa Conference League), Λάτσιο του Ματίας Αλμέιδα!

Η μεγάλη ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1998/1999 έφτασε κυριολεκτικά μία ανάσα από τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου έπεσε σε ιταλικό μπλόκο. Σε εκείνο της Γιουβέντους.

olympiacos_3.jpg

Για να φτάσουν ωστόσο οι «Ερυθρόλευκοι» έως εκεί, χρειάστηκε πρώτα να αποκλείσουν την κυπριακή Ανόρθωση στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League με συνολικό σκορ 6-3 (2-1 και 4-2), έχοντας ως μεγάλους πρωταγωνιστές τους Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Στέλιο Γιαννακόπουλο.

Με την είσοδό του στο Champions League, o Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς, κληρώθηκε σε όμιλο με Άγιαξ, Πόρτο και Κροάσια (σημερινή Ντινάμο Ζάγκρεμπ), ομάδες που δεν ήταν ακριβώς «παιχνιδάκι», για να ολοκληρώσει μία μεγαλειώδη πορεία και να πάρει την πρόκριση ως πρώτος, με συγκομιδή 11 βαθμών.

Είναι αλήθεια πως η ομάδα του Ολυμπιακού εκείνη την περίοδο ήταν πραγματικά σπουδαία και αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές, όπως Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Πουρσανίδης, Πασσαλής, Γεωργάτος, Γιαννακόπουλος, Λουτσιάνο, Νινιάδης, Τζόρτζεβιτς, Καραπιάλης, Γκόγκιτς, Ίβιτς, Αλεξανδρής και Οφορί-κουε.

Τρομεροί οι Σίνισα Γκόγκιτς, Αλέκος Αλεξανδρής, Πρέντραγκ Τζόρτεβιτς και φυσικά ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος έκαναν «πράγματα και θαύματα» στα παιχνίδια των ομίλων και βοήθησαν τα μέγιστα στην πορεία των Πειραιωτών. Κορυφαία στιγμή, η νίκη επί του «Αίαντα» στο ΟΑΚΑ, μιας ομάδας που αποτελούνταν από σταρ της εποχής. Έντουιν Φαν ντερ Σαρ, Φρανκ ντε Μπουρ, Γιάρι Λιτμάνεν και Σότα Αρβελάτζε είναι μερικά από τα ονόματα της ομάδας των «Ιπτάμενων Ολλανδών».

Α18356355035.jpg

Σε αυτή την τρελή διαδρομή προς την οκτάδα, οι «Ερυθρόλευκοι» απέδρασαν με σπουδαία ισοπαλία από το «Ντραγκάο» (2-2), με αντίπαλο την Πόρτο. Στη συνέχεια κέρδισαν εύκολα την Κροάσια του Μαρκ Βίντουκα με 2-0.

Το «ζευγάρωμα» με τον Άγιαξ περιλάμβανε μία εντυπωσιακή νίκη στο «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ και μία ήττα εντός προγράμματος στο Άμστερνταμ (2-0).

FOS.jpg

Ακολούθησε η νίκη επί της Πόρτο των Ζάχοβιτς και Ντρούλοβιτς στο ΟΑΚΑ (1-1) και ο όμιλος ολοκληρώθηκε με την «χρυσή» ισοπαλία στο «παγωμένο» Μάξιμιρ με αντίπαλο την Κροάσια (1-1).

Η συνάντηση με την τρομερή Γιουβέντους των Ζιντάν, Μπιριντέλι, Κόντε και Ιντσάγκι φάνταζε εξαρχής ανυπέρβλητο εμπόδιο. Βέβαια, ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια το ιταλικό μεγαθήριο και η αλήθεια είναι πως η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων έδειξε πολύ μικρή. Στο «Ντέλε Άλπι», ο Ιντσάγκι άνοιξε το σκορ και ο Κόντε έγραψε το 2-0. O Ανδρέας Νινιάδης στις καθυστερήσεις νίκησε τον Περούτζι για να αναπτερώσει τις ελπίδες του ελληνικού συλλόγου ενόψει της ρεβάνς στην Αθήνα.

Στις 17 Μαρτίου, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε σαν «λιοντάρι» και για 85 λεπτά, είχε «στριμώξει» τη Γηραιά Κυρία στα σχοινιά. Ο «υπερήφανος γέροντας» των Πειραιωτών, Σίνισα Γκόγκιτς είχε ανοίξει το σκορ από νωρίς, για να έρθει ο Αντόνιο Κόντε στο 85ο λεπτό να τιμωρήσει ένα από τα σπάνια λάθη του Ελευθερόπουλου στη διοργάνωση. Κάπως έτσι, λίγο άδοξα αν θέλετε, η πορεία του Ολυμπιακού ανακόπηκε στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Από λεπτομέρειες.

Την ίδια χρονιά, ο Πανιώνιος του τρελο-Ιρλανδού, Ρόνι Γουίλαν έφτασε μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων στην επανεμφάνισή του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα έπειτα από απουσία 11 ετών, αλλά υπήρξε πραγματικά άτυχος, καθώς διασταυρώθηκε με την πανίσχυρη και πρωταθληματική, Λάτσιο.

ΡΟΝΙ_ΓΟΥΙΛΑΝΚαταγραφή.PNG

Ο «Ιστορικός» των Στρακόσα, Φύσσα, Βόκολου, Καρασαβίδη, Σαπουντζή και Ναλιτζή ρίχτηκε στην ευρωπαϊκή μάχη στον πρώτο γύρο, απέναντι στη φινλανδική Χάκα την οποία και «σάρωσε» με συνολικό σκορ 5-1 (2-0 και 3-1εκτός). Το γκολ του Τάκη Φύσσα στην Φινλανδία, ήταν το γούρικο για τον Πανιώνιο στη διοργάνωση, καθώς σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας τρομερής πορείας. Ξεχωρίζει η γκολάρα του Σαπουντζή που «σφράγισε» τον θρίαμβο και άνοιξε τον δρόμο προς την πρόκριση.



Το 2-0 της ρεβάνς στη Νέα Σμύρνη ήρθε κάπως φυσιολογικά.

Η πρόκριση στον δεύτερο γύρο έφερε το εμπόδιο μιας κυπριακής ομάδας. Του Απόλλωνα Λεμεσού, τον οποίο ο Πανιώνιος κατανίκησε με συνολικό σκορ 4-2 (3-2 και 1-0 εκτός) και κάπου εκεί φάνηκε πως το πράγμα σοβαρεύει.

Στο παιχνίδι που διεξήχθη στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, μίλησε και πάλι η μεγάλη κλάση του Αντώνη Σαπουντζή. Ο αρχηγός του Πανιωνίου σημείωσε ένα εντυπωσιακό τέρμα, με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Για την ιστορία, ένα ασύλληπτο φάουλ έστειλε στα δίχτυα της εστίας του Φότο Στρακόσα και ο Μιλένκο Σπόλιαριτς του Απολλωνα. 

Βέβαια, η προσωπική μονομαχία μεταξύ του Κροάτη, με κυπριακό διαβατήριο και του Έλληνα βιρτουόζου ανέδειξε νικητή τον δεύτερο, με τον Αντώνη Σαπουντζή να σκοράρει και το μοναδικό τέρμα στον επαναληπτικό της Κύπρου, παραδίδοντας το εισιτήριο στην ομάδα των «Κυανέρυθρων».

Η κληρωτίδα ήταν αμείλικτη για την ομάδα της Νέας Σμύρνης και έφερε στο διάβα τους, ίσως την χειρότερη από τις ομάδες που υπήρχαν διαθέσιμες. Την Λάτσιο των Αλμέιδα, Νέστα, Μαντσίνι, Στάνκοβιτς, Μιχαίλοβιτς, Σάλας, Νέντβεντ και Βιέρι. Μία υπερομάδα για τα μέτρα της εποχής την οποία προπονούσε ο Σβεν Γκόραν Έρικσον και η οποία έφτασε έως το τέλος της διαδρομής, κατακτώντας το τρόπαιο απέναντι στην ισπανική Μαγιόρκα.

lazio-coppacoppe-1998-99.jpg

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στη Νέα Σμύρνη και η Λάτσιο επιβεβαίωσε απόλυτα τον χαρακτηρισμό του φαβορί, κάνοντας παρέλαση με σκορ 4-0. Στάνκοβιτς (δις), Σάλας και Νέντβεντ έθεσαν τις βάσεις πρόκρισης. Ο επαναληπτικός της Ρώμης, στις 18 Μαρτίου είχε αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα και η Λάτσιο έπαιξε όσο χρειάστηκε για να ικανοποιήσει το κοινό της (3-0) και να σφραγίζει το εισιτήριο για τα ημιτελικά με συνολικό σκορ 7-0.

Κάπως έτσι, «έσβησε» το όμορφο, ευρωπαϊκό όνειρο του Πανιωνίου.

04mar1999bigl.jpg

Ιταλοί ήταν και στις δύο περιπτώσεις οι «θύτες» που ανέκοψαν τα εμπόδια των Ολυμπιακού και Πανιωνίου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η πραγματικότητα έδειξε πως και οι δύο ομάδες, ήταν πραγματικά υπέρτερες και ίσως αρκετά πιο πάνω από τις δυνατότητες των ελληνικών ομάδων, αν και ο Ολυμπιακός στα δύο παιχνίδια με την Γιουβέντους, «μίκρυνε» πολύ την μεταξύ τους διαφορά.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ανταγωνίζονται με την Μπριζ και την Φενερμπαχτσέ, δύο ομάδες που είναι σαφώς στις δυνατότητες των Ελλήνων και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση φόβητρα του μεγέθους των Γιουβέντους και Λάτσιο, όπως το 1998/1999. Μέχρι φυσικά να μας δικαιώσει η πραγματικότητα.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0