Retro Stories

Αϊζάια Τόμας: Όσες φορές κι αν πέσεις επιβάλλεται να ξανασηκωθείς! (video)

Αϊζάια Τόμας: Όσες φορές κι αν πέσεις επιβάλλεται να ξανασηκωθείς! (video)

O «κύριος Άσχετος», που μόνο τέτοιος δεν είναι, έχει φάει πολλά… χαστούκια από την ζωή, όμως δεν τα παρατάει είναι εκεί για να… ζεσταίνει την καρδιά και των τελευταίων ρομαντικών. Ο Αϊζάια Τόμας, αυτός ο θεαματικός γκαρντ «τσέπης»,  είναι η απόδειξη ότι ποτέ κανείς δεν πρέπει να σταματά να ονειρεύεται.

Οι δυσκολίες στην ζωή του Αϊζάια Τόμας μέσα στον χώρο του μπάσκετ ξεκίνησαν πριν καν αρχίσει να ασχολείται με το άθλημα. Μονάχα το μέγεθός του αποτέλεσε πρόβλημα μιας και είναι γνωστό, ότι το 1.75 ύψος δεν ενδείκνυται για τον χειρισμό της «πορτοκαλί θεάς» και οι αμφισβητήσεις έδιναν κι έπαιρναν.

Ο Τόμας, όμως, ήρθε στο NBA για να αποδείξει πως το μέγεθος δεν παίζει κανένα ρόλο και το έκανε περίτρανα. Από το ξεκίνημα της μπασκετικής του καριέρας, όμως, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και οι δυσκολίες έκαναν την εμφάνισή τους από την αρχή.

Τι κι αν είχε φανεί από τα χρόνια του στο κολέγιο της Ουάσιγκτον ότι έχει την ικανότητα να παίρνει πάνω του τα ματς και να κερδίζει; Το ύψος του δεν γέμιζε το… μάτι στους ανθρώπους της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού και κάπως έτσι ξεκίνησε το ρόλερ-κόστερ της καριέρας του. Πρώτα φάνηκε από το γεγονός ότι ήταν η τελευταία επιλογή στο ντραφτ του 2011 από τους Σακραμέντο Κινγκς, ενώ είχε μόλις έναν δημοσιογράφο να του παίρνει συνέντευξη. Τότε είναι που του… φορτώθηκε το παρατσούκλι «Mr. Irrelevant» (σ.σ. κύριος άσχετος). Άδικο…

Ο Αμερικανός γκαρντ είχε γνώση της κατάστασης και δεν τον ενδιέφερε. Ήξερε τις δυνατότητες του τις οποίες και άφησε να ξεδιπλωθούν το διάστημα που αγωνίστηκε με την φανέλα των Μπόστον Σέλτικς, όταν εκείνοι τον απέκτησαν από τους Φοίνιξ Σανς τον Φεβρουάριο του 2015.

Εκεί το μικρό αλλά χρυσό… εισιτήριο της Βοστώνης αποδείχθηκε πέρα για πέρα μαγικό κι έγινε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας! Εκεί έγινε το «μπαμ» όντας μέλος των All Star Game τόσο το 2016, όσο και το 2017.

To 2017 έμελλε βέβαια να είναι η χρονιά που σημάδεψε τον Αϊζάια Τόμας και θετικά, αλλά και αρνητικά. Πέρα από την All Star εμφάνιση, το όνομά του μπήκε στις συζητήσεις για το βραβείο MVP εκείνης της σεζόν τερματίζοντας στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης, όμως η μοίρα του επιφύλασσε άσχημα… παιχνίδια.

Μία μέρα μόνο πριν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος των play offs, όπου οι Σέλτικς πέρασαν με 4-2 από τους Μπουλς, ο Τόμας έχασε την αδερφή του από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Κι όμως δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να αφήσει τον επαγγελματισμό του να υπερισχύσει. Έπαιξε, επιτέθηκε, πάσαρε, όμως η καρδούλα του το ήξερε, καθώς στην προθέρμανση της ομάδας δε μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του για το τραγικό αυτό συμβάν.

Εκείνος ήταν ο πρωτοστάτης των Κελτών σε εκείνα τα play offs οδηγώντας τους στους τελικούς της Ανατολής το 2017 κι όμως ένας τραυματισμός στον γοφό του μετά τα πρώτα δύο παιχνίδια των τελικών κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, αποδείχθηκε μοιραίος και σχεδόν τελειωτικός για την καριέρα του, αφού ποτέ ξανά δεν υπήρξε ο ίδιος και φυσικά δεν επέστρεψε ξανά εκείνη την post season.

Από εκεί και πέρα ο 35χρονος γκαρντ έκανε το πέρασμά το από διάφορες ομάδες του NBA με τελευταίο του κανονικό επαγγελματικό συμβόλαιο εκείνο με τους Γουίζαρντς το 2019. Έκτοτε έχει υπογράψει κάμποσα 10ήμερα συμβόλαια με τους Πέλικανς, Λέικερς, Μάβερικς και Χόρνετς χωρίς να καταφέρει να βρει τον ρόλο του. Την περασμένη σεζόν μάλιστα έμεινε στα πιτς, μιας που καμία ομάδα δεν του έδωσε την ευκαιρία.

Ο Τόμας ζητά όσο τίποτα άλλο ένα συμβόλαιο στο NBA αντάξιο των δυνατοτήτων του και της προσπάθειας που καταβάλει. Μάλιστα, τον γύρο του κόσμου είχε κάνει ένα στιγμιότυπο όταν στην off season του 2021 σε ένα event στο Σιάτλ είπε να τους κάνει… πλάκα σκοράροντας 81 (!) πόντους. Αυτό, όμως, που τράβηξε την προσοχή ήταν η αντίδραση του βραχύσωμου γκαρντ, όταν ξέσπασε στα αποδυτήρια.

«Σταμάτησαν να πιστεύουν σ’ εμένα» έλεγε προκαλώντας ανατριχίλα, ενώ έκλαιγε με μία πετσέτα να καλύπτει το πρόσωπό του.

Τώρα σχεδόν δύο χρόνια μετά από την τελευταία φορά που αγωνίστηκε μέσα στις τέσσερις γραμμές, ο Αϊζάια Τόμας επιδιώκει ξανά την επιστροφή του στα μεγάλα… σαλόνια της κορυφαίας λίγκας. Βέβαια, ίσως να βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, αφού ντεμπούταρε στην ομάδα των Γιούτα Τζαζ στην G-League του NBA αφήνοντας το δικό του στίγμα. Με 32 πόντους και 5 τρίποντα οδήγησε την ομάδα του στη νίκη τραβώντας εύλογα όλα τα βλέμματα πάνω του.

Η κινητήριος δύναμή του είναι τα παιδιά του που θέλουν όσο τίποτα να τον δουν από κοντά  να παίζει κι εκείνος ως ένας εκ των τελευταίων των ρομαντικών δεν σταματά να κυνηγά το όνειρό του. Άλλοι στα 35 τους θεωρούν πως έχουν τελειώσει την καριέρα τους, ο Τόμας, όμως δεν είναι ένας από αυτούς. Ακόμη κι όταν βρέθηκε στην χειρότερη κατάσταση αγωνίστηκε κι έδειξε τη θέλησή του. Έτσι και τώρα δεν σταματά να κάνει όνειρα και να αποτελεί πηγή έμπνευσης κι εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να  απολαμβάνουμε τον «μάγο» χειριστή… τσέπης όσο ακόμα μπορούμε.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0