Retro Stories

Νίκολα Γιόκιτς: Όταν το σύμπαν «συνωμοτεί», δεν μπορείς να αρνηθείς! (video)

Νίκολα Γιόκιτς: Όταν το σύμπαν «συνωμοτεί», δεν μπορείς να αρνηθείς! (video)
Καμιά φορά βλέπουμε ότι η ζωή «παίζει» περίεργα παιχνίδια. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του Νίκολα Γιόκιτς. Μία μπλούζα που του έκαναν δώρο όταν ήταν μόλις 5 χρονών ήταν ο οιωνός που προέβλεψε το λαμπρό μέλλον του σέντερ που σήμερα σβήνει τα 29 κεράκια.

Οι άνθρωποι που είναι γεννημένοι νικητές διαγράφουν μόνοι τους την πορεία τους, όμως μερικές φορές το πεπρωμένο τους είναι ήδη προκαθορισμένο χωρίς καν να μπορούν να το φανταστούν.

Έτσι συνέβη και για τον 29χρονο πλέον κορυφαίο σέντερ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, Νίκολα Γιόκιτς.

 Ούτε που γνώριζε τότε τους Ντένβερ Νάγκετς ο Γιόκιτς κι όμως του έκαναν δώρο το περιβόητο πουλόβερ με το λογότυπο της ομάδας, όχι επειδή αγαπούσε το μπάσκετ και το NBA, απλά επειδή έτυχε… Έτσι κι αλλιώς οι πιθανότητες να γνώριζε τους Νάγκετς ένα μικρό παιδί από την κωμόπολη του Σόμπορ της Σερβίας ήταν μηδαμινές.

Όχι πια όμως, και φρόντισε ο ίδιος γι’ αυτό έχοντας ρόλο «οδηγού» στο πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του Ντένβερ.

Ο «Τζόκερ» δεν είχε πάντα την αποδοχή και την αναγνώριση που άξιζε στο ταλέντο του, αντιθέτως γνώρισε αρκετή αμφισβήτηση στον δρόμο προς την επιτυχία. Μεγαλωμένος στο Σόμπορ της Σερβίας μαζί με τα δύο μεγαλύτερά του αδέρφια-προστάτες πάντα στο πλευρό του αγάπησε από μικρός το μπάσκετ. Η λατρεία του στην Coca Cola, όμως, δεν βοήθησε στην αθλητικότητα του Σέρβου, άρα και στη δημοτικότητά του.

E3ZXpB6UcAAMigD.jpg

Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε όταν σε ποστάρισμά του το 2011 στο Facebook που έψαχνε κάποιον διαθέσιμο για ένα… μονάκι, δεν έλαβε καμία απάντηση.

μονο.jpg

Τρία χρόνια αργότερα έλαβε μέρος στο ντραφτ του NBA με τους Αμερικανούς να δείχνουν απροκάλυπτα πως δεν τον είχαν και σε μεγάλη… εκτίμηση. Την στιγμή που ανακοινώθηκε η επιλογή του στο νούμερο 41 του ντραφτ από τους Νάγκετς, το ESPN, που το μετέδιδε, προτίμησε να δείξει εκείνη την στιγμή μια διαφήμιση της μεξικάνικης αλυσίδας, Taco Bell.

Ο Σέρβος σέντερ δεν το έβαλε κάτω, δούλεψε σκληρά και οι κόποι του απέδωσαν «καρπούς». Τις σεζόν 2020-2021 και 2021-2022 αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου στο NBA.

Και ερχόμαστε στο σήμερα…

Ο Νίκολα Γιόκιτς ένωσε μια ολόκληρη πολιτεία που ονειρευόταν και πίστευε σε έναν σκοπό, το πρωτάθλημα. Πήρε τους Νάγκετς από το… χέρι και τους οδήγησε σε μονοπάτια που δεν είχαν ξαναπερπατήσει. Έχουν περάσει θρύλοι και θρύλοι του μπάσκετ από τον σύλλογο, όμως ο Γιόκιτς ήταν αυτός που χάρισε στην ομάδα και στον κόσμο της αυτό που τόσο λαχταρούσε, το πρώτο δαχτυλίδι στην ιστορία της.

Τι κι αν έγινε ντραφτ κατά τη διάρκεια μιας διαφήμισης για τάκος; Πλέον όντας ο χαμηλότερος σε νούμερο ντραφτ NBAer που κερδίζει το MVP βραβείο τελικών, είναι υπεύθυνος και για περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια της αξίας του Taco Bell.

Τι κι αν δεν έβρισκε φίλους να παίξει μπάσκετ; Τώρα είναι ο πρώτος σέντερ που διακρίνεται ως ο πολυτιμότερος παίκτης τελικών εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ενώ παράλληλα ήταν πρώτος σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ στα περσινά play offs. Όχι και τόσο παράλογο για τον Mr. Triple Double!

Όμως τα νούμερα δεν έχουν σημασία, ειδικά για τον Γιόκιτς που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε κάθε του εμφάνιση. Εξάλλου και ο ίδιος πάντα μετριόφρων δήλωσε μετά την απονομή του πρωταθλήματος πως «η δουλειά έγινε, μπορούμε να πάμε σπίτι τώρα».

 

Κι έτσι θα γίνει. Ο «Τζόκερ» επέστρεψε στα αγαπημένα του άλογα και γιόρτασε με την δεμένη οικογένειά του όλα όσα έχει καταφέρει.

Ένας παίκτης που βίωνε συνεχώς την αμφισβήτηση βρέθηκε σε μία ομάδα που δεν πίστευε κανείς και κατάφερε να ενώσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του NBA

Και είναι ακόμη η αρχή για τον 29χρονο σέντερ που έχοντας πραγματοποιήσει πλέον το 120ό triple double της καριέρς του (136 συνολικά και στα play offs), μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ ελίτ προσώπων πίσω από τον «βασιλιά» της κατηγορίας, Ράσελ Γουέστμπρουκ (198), τον Όσκαρ Ρόμπερτσον (181) και τον Μάτζικ Τζόνσον (138), ενώ μόλις 19 ακόμη τέτοιες εμφανίσεις υπολείπονται στον Σέρβο ψηλό για να ξεπεράσει τον θρύλο τον Λέικερς και να βρεθεί στην τρίτη θέση.

Θα έλεγε κανείς, λοιπόν, πως αυτές οι συμπτώσεις στην ζωή του Νίκολα Γιόκιτς ήταν... διαβολικές, σα να ήταν γραφτό απ’ όταν ήταν 5 χρονών να αγωνιστεί γι’ αυτή την ομάδα…

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0