Retro Stories

«Να επαναληφθεί ο αγώνας»: Η μέρα που ο Αρσέν Βενγκέρ έδειξε ότι το fair play είναι κάτι περισσότερο από μία φράση! (video)

«Να επαναληφθεί ο αγώνας»: Η μέρα που ο Αρσέν Βενγκέρ έδειξε ότι το fair play είναι κάτι περισσότερο από μία φράση! (video)
Πέρασαν 25 χρόνια από την ημέρα που ο Αρσέν Βενγκέρ δίδαξε τι σημαίνει ήθος μέσα από μία κίνηση που δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά.

Ήταν 13 Φεβρουαρίου 1999, όταν για το Κύπελλο Αγγλίας, η Άρσεναλ υποδέχθηκε την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με νικητές τους «κανονιέρηδες» με σκορ 2-1, όμως αυτό που ακολούθησε λίγα λεπτά μετά το τέλος του παιχνιδιού, δεν είχε προηγούμενο και είναι μία απόδειξη ότι εκτός από εξαιρετικός προπονητής, ο Αρσέν Βενγκέρ είναι και ένας άνθρωπος με ήθος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η Άρσεναλ ήταν το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης και κατόρθωσε να πάρει το προβάδισμα στο πρώτο μέρος με τον Βιεϊρά. Οι «λεπίδες» ωστόσο βρήκαν με τη σειρά του το δρόμο προς τα δίχτυα, μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ο χρόνος κυλούσε χωρίς κάποια από τις δύο να βρει δεύτερο γκολ, ως το 77ο λεπτό, που συνέβη η φάση η οποία σημάδεψε το ματς.

Ο τερματοφύλακας της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Άλαν Κέλι, βλέποντας τον συμπαίκτη του, Λι Μόρις, πεσμένο στο έδαφος, πέταξε την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μετά από μία ολιγόλεπτη διακοπή, το παιχνίδι συνεχίστηκε με τον Ρέι Πάρλουρ να πηγαίνει στην πλάγια γραμμή για να επαναφέρει την μπάλα, δίνοντάς της στην αντίπαλη ομάδα.

Αυτό έπραξε ο Παρλούρ, όμως ο συμπαίκτης του, ο Νιγηριανός φορ Κανού, που πραγματοποίησε και το ντεμπούτο του με την Άρσεναλ σε εκείνο το ματς, «έπαιξε» κανονικά! Αφού πήρε την μπάλα, μπήκε στην περιοχή και πάσαρε στον αμαρκάριστο Όφερμαρς ο οποίος προ κενής εστίας σκόραρε.

Το γκολ φυσικά μέτρησε, αφού οι κανονισμοί άλλωστε δεν αναφέρουν πουθενά ότι σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να ακυρωθεί. Κάτι τέτοιο όμως ξεσήκωσε αντιδράσεις από την πλευρά της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, με τον τεχνικό της, Στιβ Μπρους, να απειλεί μέχρι και με… αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο! Τελικά τίποτα δεν συνέβη και μερικά λεπτά αργότερα η κατάσταση ηρέμησε και το παιχνίδι συνεχίστηκε. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε νικητές τους «κανονιέρηδες» με 2-1, ωστόσο ο Αρσέν Βενγκέρ ένιωθε μέσα του ότι αυτό δεν ήταν… δίκαιο! Κι όλα αυτά ενώ σε προηγούμενες σεζόν ο ίδιος την είχε... πατήσει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο από την Μπλάκμπερν και την Τότεναμ!

Έτσι, περίπου 15 λεπτά μετά το φινάλε, πλησίασε τους ανθρώπους της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και της Αγγλικής Ομοσπονδίας και πρότεινε το παιχνίδι να γίνει ξανά! Μία πρόταση που δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της FA, τελικά πάρθηκε η απόφαση ο αγώνας να επαναληφθεί στο Χάιμπουρι, 10 ημέρες αργότερα.

Μάλιστα, ο Αλσατός τεχνικός χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και την... γκρίνια των φίλων της ομάδας, οι οποίοι πίστευαν ότι αυτός ο έξτρα αγώνας θα βαρύνει ακόμα περισσότερο τα πόδια των ποδοσφαιριστών και θα είναι ένα πλήγμα στις προσπάθειες για τίτλο. Ο Βενγκέρ όμως δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του και φυσικά η πρότασή του αυτή παραμένει το απόλυτο παράδειγμα σεβασμού και ήθους στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Για αυτό άλλωστε τιμήθηκε για αυτή του την κίνηση.

wenger_59.jpg

Όσον για την έκβαση της σειράς, η Άρσεναλ επικράτησε 2-1 στον επαναληπτικό της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ χάρις τα γκολ των Μπέργκαμπ και Όφερμαρς και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Η πορεία της στο Κύπελλο Αγγλίας εν τέλει σταμάτησε στα ημιτελικά, με τον αποκλεισμό από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μία δραματική σειρά, μετά από ένα ιστορικό γκολ του Γκιγκς, στο δρόμο για το «τρεμπλ» των «κόκκινων διαβόλων».

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0