Retro Stories

Ο «Ερρίκος» ενθρονίστηκε βασιλιάς του Μάντσεστερ: Η πολύκροτη μεταγραφή του Καντονά στη Γιουνάιτεντ! (video)

Ο «Ερρίκος» ενθρονίστηκε βασιλιάς του Μάντσεστερ: Η πολύκροτη μεταγραφή του Καντονά στη Γιουνάιτεντ! (video)

Ταλαντούχος, αλλά οξύθυμος. Ο αρτίστας με τον σηκωμένο «γιακά». Μία ημέρα σαν σήμερα (25/11) το 1992, ο Ερίκ Καντονά μετακινήθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και συνέδεσε το όνομά του με την χρυσή εποχή των τίτλων. Παράλληλα, όμως, «θέριεψε» το θανάσιμο μίσος μεταξύ της Λιντς και των «κόκκινων διαβόλων».

Η αγορά του Έρικ Καντονά από τη Λιντς Γιουνάιτεντ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 26 Νοεμβρίου 1992 ολοκληρώθηκε έναντι «πινακίου φακής», για τα σημερινά δεδομένα.

Οι πρωταθλητές Αγγλίας τη σεζόν 1991/1992 παρέδωσαν επί της ουσίας τον Καντονά στη μισητή Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ, έναντι του ποσού του 1.6 εκατομμυρίου λιρών, με πηγές της εποχής να χαμηλώνουν το κόστος της μετακίνησης ως και το 1 – 1.2 εκατομμύρια λίρες. 

Και η μεταγραφή αποδείχθηκε «χρυσός». Ο Καντονά ήταν καταλυτικός, όχι μόνο στην επιστροφή στα πρωταθλήματα, μετά από 26 χρόνια, και στην πρώτη σεζόν της Premier League

Ήταν καταλυτικός στο να διαμορφωθεί το «μέταλλο νικητή» που χαρακτήρισε τους «κόκκινους διαβόλους», στις πιο ένδοξες ημέρες της σύγχρονης ιστορίας τους.


Η πιο γρήγορη… κλοπή στην ιστορία

Προφανώς, οι λόγοι και τα αίτια που εξώθησαν σε έξοδο τον 26χρονο τότε «Βασιλιά» από το Έλαντ Ρόουντ δεν ήταν άλλοι, από τις διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις του Γάλλου με τον προπονητή του στη Λιντς, Χάουαρντ Ουίλκινσον.

Στο βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει (“King Eric: Portrait of the Artist who changed English Football”) και αναφέρεται εκτενώς στα κατορθώματα και την επίδραση του «Βασιλιά Έρικ» στο αγγλικό ποδόσφαιρο, εντοπίζονται ορισμένες αποκαλυπτικές μαρτυρίες γύρω από τους πρωταγωνιστές που συμφώνησαν σε αυτή τη μεταγραφή.

Η επικοινωνία του τότε, εκτελούντα χρέη διευθύνοντα συμβούλου στη Λιντς, Μπιλ Φόδερμπι, με τον πρόεδρο της Γιουνάιτεντ, Μάρτιν Έντουαρντς, αφορούσε αρχικά συζήτηση για την πώληση ενός ποδοσφαιριστή που βρισκόταν στο ρόστερ της Γιουνάιτεντ, του Ντένις Έργουιν. Ωστόσο, η αντιπρόταση του προέδρου της Μάντσεστερ αφορούσε τη μετακίνηση ενός ποδοσφαιριστή που δεν ενδιέφερε τη Λιντς και σε αυτή τη συζήτηση «έπεσε στο τραπέζι» η ιδέα πώλησης του Έρικ Καντονά, καθ’ υπόδεξιν του Σερ Άλεξ, κάτι που εντελώς απροσδόκητα (σύμφωνα με τον Φόδερμπι) βρήκε σύμφωνο τον προπονητή των «παγωνιών».

Όπως εξομολογείται ο ίδιος ο Σερ Άλεξ, «η μετακίνηση του Καντονά υπήρξε πιο γρήγορη συμφωνία που έχω δει ποτέ» με τη μεταγραφή να ολοκληρώνεται μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. 


Η φυγή που «πλήγωσε» όσο καμία άλλη τη Λιντς

Όπως ήταν φυσικό, η κλοπή του Βασιλιά, γιγάντωσε την έχθρα που έρπει έως σήμερα άσβεστη μεταξύ των δύο συλλόγων. Για την έχθρα αυτή, έχει αναφερθεί πολύ συγκεκριμένα ο Σερ Άλεξ λέγοντας «πάντα έλεγα πως τα παιχνίδια μεταξύ της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ είναι σκληρά. Δεν αγγίζουν όμως τα επίπεδα εκείνων κόντρα στη Λιντς. Ποτέ». 

Οι φίλαθλοι της Λιντς δεν συγχώρησαν ποτέ στη διοίκηση της ομάδας το έγκλημα με την πώληση του Καντονά στη Γιουνάιτεντ, παρά το γεγονός πως ο Γάλλος είχε καταγράψει στο ενεργητικό του μόλις 34 συμμετοχές με τη φανέλα της Λιντς. Ήταν άλλωστε γνωστή η επιθυμία του να μεταγραφεί σε ένα από τα κορυφαία κλαμπ της χώρας, με τις Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Άρσεναλ να προβάλλουν ως οι επικρατέστερες μονομάχοι για να αποσπάσουν την υπογραφή του.

Η αφορμή για να δημιουργήσει πίεση προς τη διοίκηση της ομάδας προσφέρθηκε, όταν ο Γάλλος έμεινε από τον προπονητή του εκτός βασικού σχήματος της Λιντς για ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, εξέλιξη που οδήγησε σε ξέσπασμα του Γάλλου και άρνηση να μεταβεί στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Το πλήγμα από την απώλεια του Έρικ Καντονά υπήρξε τεράστιο για τους φιλάθλους της Λιντς, οι οποίοι είχαν λόγους να αισθάνονται ταπεινωμένοι, ακόμη και για το κόστος της μεταγραφής του Γάλλου το οποίο για λόγους γοήτρου, διογκώθηκε από τους ιθύνοντες της Λιντς.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά εξοργίζει τους φίλους των «παγωνιών» είναι το γεγονός πως η μεταπήδηση του Έρικ Καντονά από τη Λιντς στην Γιουνάιτεντ, επιχειρήθηκε να επικοινωνηθεί ως μία αμοιβαία επωφελής ενέργεια (ορισμένοι πρωταγωνιστές της περιόδου χαρακτήρισαν την συνεννόηση των δύο προέδρων «φιλική») με την Λιντς να απαλλάσσεται από ένα πρόβλημα και την Γιουνάιτεντ να βρίσκει στο πρόσωπό του, τον επιθετικό που τόσο απεγνωσμένα αναζητούσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Έτσι κι αλλιώς, ο Σκωτσέζος τεχνικός των «κόκκινων διαβόλων» είχε ανεπιτυχώς επιχειρήσει να φέρει στο Μάντσεστερ, κάποιον εκ των Άλαν Σίρερ, Ντέιβιντ Χιρστ, Ματ Λε Τισιέ και Μπράιαν Ντιν, εβρισκόμενος σε απόλυτη ανάγκη να υπογράψει έναν επιθετικό. 


Η βασιλεία του Ερρίκου στο Μάντσεστερ

Η έλευση του Καντονά στο Μάνστεστερ έμελλε να απογειώσει τον Γάλλο και να τον κατατάξει στη λίστα με τους ποδοσφαιρικούς θρύλους της ομάδας. Με τη φανέλα των «μπέμπηδων» κατέγραψε συνολικά 182 εμφανίσεις, σημείωσε 81 γκολ και έβγαλε 62 ασίστ. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια παραμονής του στο Μάντσεστερ, ο «Βασιλιάς Ερρίκος» πανηγύρισε συνολικά 11 τίτλους. Μεταξύ των οποίων την κατάκτηση 4 πρωταθλημάτων Αγγλίας, το πρώτο εκ των οποίων ήρθε την πρώτη του σεζόν στο Ολντ Τράφορντ (το πρώτο πρωτάθλημα της Γιουνάιτεντ έπειτα από 26 ολόκληρα χρόνια) και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αισθάνονται οργή και μίσος οι φίλοι της Λιντς.



Ωστόσο, ο αμφιλεγόμενος και αψύς χαρακτήρας του Γάλλου επιθετικού δημιούργησε σκιές και έφερε προβλήματα ακόμη με τη δικαιοσύνη, με πλέον χαρακτηριστική υπόθεση τον οκτάμηνο αποκλεισμό που του επιβλήθηκε για την αλησμόνητη ενέργεια που παρέπεμπε σε kung fu σε βάρος θεατή σε ένα παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας το 1995.

Όσο θεαματικός υπήρξε σαν παίκτης, άλλο τόσο απρόβλεπτος υπήρξε σαν χαρακτήρας με τον Γάλλο να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά το 1997 το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας σε ηλικία 30 ετών.

Δημήτρης Τσάκνης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0