Retro Stories

Γουότφορντ και Έλτον Τζον: Μια βαθιά σχέση αγάπης που δημιούργησε μια πανέμορφη ποδοσφαιρική ιστορία

Γουότφορντ και Έλτον Τζον: Μια βαθιά σχέση αγάπης που δημιούργησε μια πανέμορφη ποδοσφαιρική ιστορία

Το ποδόσφαιρο έχει τη δυνατότητα να μας χαρίζει πανέμορφες ιστορίες. Πανέμορφες ιστορίες που δημιουργούνται γιατί είναι πολλές οι περιστάσεις όπου το ποδόσφαιρο είναι πολλά παραπάνω από ένα άθλημα ή ένα χόμπι. Και ο Ρέτζι Ντουάιτ, κατά κόσμον γνωστός ως Σερ Έλτον Τζον, το γνωρίζει πολύ καλά.

Όταν ο Ράιαν Ρέινολντς και ο Ρομπ Μακέλενι αγόρασαν το 100% της άσημης ουαλικής Ρέξαμ το Σεπτέμβριο του 2020, πολλοί ήταν εκείνοι που έμειναν εμβρόντητοι. Για ποιο λόγο ένας Καναδός και ένας Αμερικάνος, που κατά δική τους δήλωση δεν έχουν καμία σχέση με το… σόκερ, να θέλουν να αγοράσουν μία ομάδα που αγωνίζεται στο πέμπτο τη τάξει πρωτάθλημα του αγγλικού ποδοσφαίρου, ξοδεύοντας μάλιστα 2 εκατομμύρια ευρώ; Οι απαντήσεις μπορούν να είναι πολλές, όμως σίγουρα δεν είναι τέτοιες που θα προκαλέσουν συγκίνηση, ρίγος και θα μας θυμίσουν γιατί λατρεύουμε το ποδόσφαιρο.

Υπάρχει, όμως, μια παρόμοια ιστορία, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει όλα εκείνα τα συναισθήματα που μας κάνουν να αγαπάμε αυτό το άθλημα. Για να τη βρούμε, θα πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω.

Συγκεκριμένα, το μακρινό 1957 στο Πίνερ, ένα προάστιο στο βορειοδυτικό Λονδίνο, ο Στάνλει Ντουάιτ θα έπαιρνε τον γιο του Ρέτζι από το χέρι για να τον πάει, για πρώτη από τις πολλές επόμενες φορές, μέχρι το κοντινό γήπεδο της τοπικής Γουότφορντ. Όπως αργότερα θα δήλωνε ο Ρέτζι, ο οποίος πλέον ήταν Σερ, οι βόλτες αυτές προς στο γήπεδο ήταν οι μοναδικές στιγμές που ο πατέρας του θα του κρατούσε το χέρι…

eltin.jpg

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Ρέτζι Ντουάιτ θα αποφάσιζε όχι απλά να γίνει μουσικός, αλλά και να αλλάξει το όνομά του σε Έλτον Τζον, για να γίνει ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Ο Τζον, όμως, ποτέ δεν έβγαλε από το μυαλό του την αγάπη του για την τοπική του ομάδα , τη Γουότφορντ – που από το 1972 αγωνιζόταν στην 4η κατηγορία της Αγγλίας -, και για αυτό, το 1976, και ενώ ήταν ήδη παγκόσμιος σταρ, έδωσε 200.000 λίρες για να την αγοράσει, ξεπληρώνοντας τα χρέη της. Ήταν, μάλιστα, η ίδια χρονιά που ο Τζον δήλωσε δημόσια πως είναι αμφιφυλόφιλος, το οποίο σε συνδυασμό με την ενασχόληση του, πλέον, με τον ανδροκρατούμενο χώρο του ποδοσφαίρου θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος της Γουότφορντ αγκάλιασε την προσπάθεια του και τον καλωσόρισε θερμά.

Η πρώτη κίνηση του Άγγλου σταρ μετά την εξαγορά της ομάδας, ήταν η αναζήτηση προπονητή. Ο στόχος του ήταν ο Γκρέιαμ Τέιλορ, προπονητής της πρωταθλήτριας της 4ης κατηγορίας την προηγούμενης σεζόν Λίνκολν Σίτι. Μετά από πολύ επιμονή και συναντήσεις στο σπίτι του Τζον στο Λονδίνο, ο Τέιλορ δέχτηκε να αναλάβει τη Γουότφορντ, πράγμα που μόνο εύκολο δεν ήταν, όπως φαίνεται και στις μετέπειτα δηλώσεις του Σερ Έλτον:

«Θυμάμαι να σκέφτομαι: Πώς στο καλό θα τον πείσω να έρθει στο Γουότφορντ; Μια ομάδα με πρόεδρο ένα ροκ εν ρολ σταρ με πράσινα μαλλιά, που ήταν 1.93 λόγω των πλατφορμών που είχε για παπούτσια;»

 

Η παρουσία των Τζον και Τέιλορ είχε θεαματικά αποτελέσματα, με τη Γουότφορντ να καλπάζει και να ανεβαίνει στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά στην ιστορία της, τη σεζόν 1982/83. Εκεί, μάλιστα, θα καταφέρει να τερματίσει 2η, 11 βαθμούς πίσω από τη Λίβερπουλ. Με τον τρόπο αυτό, οι «Σφήκες» θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, φτάνοντας στη φάση των 16 του Κυπέλλου UEFA, όπου και θα αποκλειστούν από τη Σπάρτα Πράγας.

Το απόγειο της παρουσίας των δύο στην ομάδα του βορειοδυτικού Λονδίνου, όμως, θα έρθει το 1984, όταν η Γούοτφορντ θα φτάσει στον τελικό του FA Cup απέναντι στην Έβερτον στο ιστορικό Γουέμπλεϊ. Ο τελικός θα χαθεί με 0-2, αλλά η εικόνα του Σερ Έλτον, ενός παγκοσμίου σούπερσταρ, να δακρύζει στην ανάκρουση του «Abide with Me» στις κερκίδες πριν την έναρξη του παιχνιδιού, είναι μια ολοκληρωμένη περίληψη της παρουσίας του στο Γουότφορντ.

Ο Τέιλορ αποχώρησε το 1987, και σύντομα ακολούθησε και ο Τζον, λίγους μήνες μετά πουλώντας την ομάδα στον Τζακ Πέτσι. Η σχέση των δύο ανδρών ήταν κάτι παραπάνω από επαγγελματική, πράγμα που φαίνεται και από την παρακάτω δήλωση του Σερ Έλτον:

«Ακόμα αγαπούσα το σύλλογο, αλλά υπήρχε μια μαγεία με το να είμαστε οι δυο μας μαζί. Δεν θα μπορούσα να κάνω τα ίδια μαγικά χωρίς αυτόν

Είναι γνωστό, ότι ο Τέιλορ είχε πολύ επιρροή στον Τζον, αφού τον είχε ταρακουνήσει ιδιαίτερα, όταν ο Άγγλος σουπερστάρ είχε φτάσει σε πολύ άσχημο σημείο λόγω των εξαρτήσεων του σε αλκοόλ και ουσίες:

«Μπήκε μέσα στο δωμάτιο και κοπάνησε ένα μπουκάλι μπράντι στο τραπέζι», λέει ο Σερ Έλτον, «”Αυτό είναι το πρωινό σου;”, μου είπε, “Τι στο καλό κάνεις; Απογοητεύεις τον εαυτό σου και την ομάδα. Αν σε ξαναδώ έτσι, έχω φύγει από εδώ, να το ξέρεις

elton1.jpg

Συνεχίζει ο Τζον, λέγοντας: «Σε οποιονδήποτε άλλο θα έλεγα να πάει στην ευχή. Αλλά όχι σε αυτόν, ήξερα ότι αυτός ενδιαφέρεται πραγματικά για μένα. Αν συνέχιζα έτσι θα πέθαινα, πίσω από τον θυμό του μπορούσα να δω ότι ενδιαφέρεται για μένα.»

Οι δύο άντρες θα ξανασυναντηθούν το 1997, όταν ο Σερ Έλτον θα αγοράσει ξανά την ομάδα, και με τον Τέιλορ στο τιμόνι, η ομάδα θα ανέβει και πάλι στην πρώτη κατηγορία, αλλά θα πέσει ξανά την επόμενη χρονιά. Κάπως έτσι, γράφτηκε και το φινάλε αυτής της εκπληκτικής σχέσης.

Οι διαφορές της πορείας του Σερ Έλτον Τζον και του φίλου του Γκρέιαμ Τέιλορ με αυτή του Ρέινολντς και Μακέλενι είναι βασικές και ουσιώδεις, και δε χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Για όσους έχουν ακόμα, όμως, αμφιβολίες, αρκεί το σχόλιο του Σερ Έλτον για τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προχωρήσει στη σωτηρία της αγαπημένης του ομάδας το μακρινό 1976:

«Ίσως ο πατέρας μου να ήταν ο λόγος που το έκανα, έστω και υποσυνείδητα. Ίσως ήθελα να κάνω κάτι για να σημαδέψω όλες αυτές τις ωραίες στιγμές που είχα εκεί ως παιδί»

Το 1976, δεν αγόρασε ο 29χρονος Έλτον Τζον τη Γουότφορντ. Το 1976, ο 7χρονος Ρέτζι άπλωσε για ακόμα μια φορά το χέρι του στον πατέρα  του για να πάνε μαζί στο γήπεδο…

Χρήστος Αναγνώστου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0