Retro Stories

Το πρώτο τζάμπολ στο NBA κόστιζε 75 σέντς! (video)

Το πρώτο τζάμπολ στο NBA κόστιζε 75 σέντς! (video)
1 Νοεμβρίου 1946: Τότε που ακόμη δεν υπήρχε ούτε η γραμμή του τριπόντου, ούτε καν χρονόμετρο, τότε που ο θρύλος του NBA, Μάικλ Τζόρνταν, δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα, διεξήχθη στον Καναδά η πρώτη αναμέτρηση στην ιστορία του κορυφαίου πρωταθλήματος. Το παράδοξο είναι, ότι κάποιος μπορούσε να την παρακολουθήσει δωρεάν, αν ήταν… ψηλότερος από τον σέντερ των γηπεδούχων!

Σαν σήμερα πριν από 77 ολόκληρα χρόνια, την 1η Νοεμβρίου, σφυρίχτηκε το πρώτο τζάμπολ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Αυτή ήταν μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για τους Καναδούς που φιλοξένησαν την αναμέτρηση των Τορόντο Χάσκις με τους Νιου Γιορκ Νικερμπόκερς (πλέον γνωστοί ως Νικς), αλλά και για ολόκληρο τον παγκόσμιο αθλητισμό δεδομένου του μεγέθους πλέον του NBA (βέβαια τότε δεν ονομαζόταν καν NBA, αλλά BBA).

Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, που κινήθηκε σε χαμηλό τέμπο στο «Maple Leaf Gardens» με τους γηπεδούχους (Χάσκις) να πανηγυρίζουν την πρώτη νίκη με σκορ 68-66 στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Οι ιθύνοντες έδωσαν μεγάλη βάση και φρόντισαν για την διαφήμισή του αγώνα προσφέροντας, μάλιστα, δωρεάν είσοδο σε όποιον θεατή είχε ύψος πάνω από 2.03 μέτρα, όσο δηλαδή ο σέντερ της ομάδας του Τορόντο, Θαν Νόστραντ, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ζήτηση.

Toronto-Huskies-ads.jpg

Οι τιμές των υπόλοιπων εισιτηρίων ξεκινούσαν από τα 75 σεντς και έφταναν μόλις τα 2,5 δολάρια. Ποσά αδιανόητα σήμερα, αν αναλογιστεί κανείς πως μία θέση δίπλα στο παρκέ μπορεί να κοστίσει και πάνω από 45 χιλιάδες δολάρια, ειδικά σε περίοδο τελικών.

Το πρώτο καλάθι της «παρθενικής» αυτής αναμέτρησης στο NBA το σκόραρε ο Όσκαρ Μπέντζαμιν Σέκτμαν ή αλλιώς «Όσι» των Νικερμπόκερς μπροστά στα μάτια 7.090 θεατών που παρευρέθηκαν στο γήπεδο του Τορόντο για αυτή την ιστορική στιγμή.

Η πρώτη νίκη στον θεσμό του κορυφαίου πρωταθλήματος έμελλε να ανήκει στη μοναδική ομάδα από τον Καναδά. Ακόμα κι αν οι Χάσκις «άντεξαν» μόλις μία σεζόν, η ομάδα του Τορόντο επέστρεψε 49 χρόνια μετά, το 1995, με τους Ράπτορς έχοντας αποδείξει περίτρανα την αξία τους στο NBA με αποκορύφωμα φυσικά το πρωτάθλημα του 2019.

 Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0