Retro Stories

Ο πρώτος «χρυσός» Αφρικανός σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο ξυπόλητος Αμπέμπε Μπικίλα στην... κορυφή της Ρώμης!

Ο πρώτος «χρυσός» Αφρικανός σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο ξυπόλητος Αμπέμπε Μπικίλα στην... κορυφή της Ρώμης!
Δεν χρειάστηκε παπούτσια για να φτάσει στην πρώτη θέση. Ο Αμπέμπε Μπικίλα, έγινε το 1960 ένας ξυπόλητος... θεός για την Αιθιοπία, αλλά και τον αθλητισμό στην Αφρική.
Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου το μακρινό 1960, ο Αμπέμπε Μπικίλα, έπαιρνε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Αιθιοπίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.Όχι μόνο της Αιθιοπίας βασικά, αλλά το πρώτο χρυσό στην Αφρική, με τον ίδιο να τερματίζει πρώτος στον Μαραθώνιο της Ρώμης.

Ο Μπικίλα μεγάλωσε σε μία ορεινή περιοχή της Αιθιοπίας και από μικρός περπατούσε μεγάλες αποστάσεις, ενώ έτρεχε και πολύ, κυρίως για να παίξει, σαν παιδί. Το γεγονός ότι μεγάλωσε σε μία υψομετρικά ψηλή περιοχή, τον βοήθησε στο να έχει καλές αντοχές, μιας και οι σωστές ανάσες, ήταν απαραίτητες.



Στα 19 του, είχε μετακομίσει στην πρωτεύουσα, με τον Όνι Νισκάνεν, Σουηδό προπονητής της εθνικής ομάδας της Αιθιοπίας στον στίβο, να τον παρατηρεί. Ο νεαρός τότε Μπικίλα, έκανε προπονήσεις, με τον προπονητή του να θεωρεί ότι κάτι ιδιαίτερο έχει το «ταλέντο» που είχε ανακαλύψει.

Ο Μπικίλα, χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποδείξει με ιδιαίτερο τρόπο την αξία του, μιας και νίκησε τον πιο γρήγορο Αιθίοπα δρομέα, τον Γουάμι Μπιράτου. Ποιο ήταν το «κερασάκι στην τούρτα»; Ότι έσπασε το τότε ρεκόρ, τερματίζοντας σε 2 ώρες και 39 λεπτά. Άπαντες ήταν πεπησμένοι, ότι ο Μπικίλα θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

ampempe-1_1.jpg

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1960 και όταν είχε φτάσει η ώρα του να ξεκινήσουν να αγωνίζονται οι αθλητές, ο Μπικίλα δεν μπορούσε να βρει από τον χορηγό των αγώνων κάποιο ζευγάρι παπούτσια στο νούμερό του. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος αποφάσισε να τρέξει χωρίς παπούτσια, κάτι το οποίο έκανε όλη του τη ζωή.

Όσο περίεργα και αν τον κοιτούσαν οι υπόλοιποι δρομείς προτού ξεκινήσουν τον μαραθώνιο, εκείνος θα έκανε κάτι το οποίο ήξερε πολύ καλά. Αυτός είναι και ο λόγος που εκείνη τη μέρα στην ιταλική πρωτεύουσα, έγραψε ιστορία. Ο Μπικίλα γινόταν ο πρώτος Αφρικανός που όχι απλά έπαιρνε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά έπαιρνε το χρυσό! 

Ο κόσμος αναγκάστηκε να υποκλιθεί στον ξυπόλητο Αφρικανό. Ένας αθλητής που δούλεψε σκληρά και έστω και χωρίς τις ανέσεις που είχαν οι υπόλοιποι, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0