Retro Stories

Κι όμως, η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα κάνει για πρώτη φορά... Δεκαπενταύγουστο στην Ελλάδα! (video)

Κι όμως, η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα κάνει για πρώτη φορά... Δεκαπενταύγουστο στην Ελλάδα! (video)
Η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει τη Σεβίλλη απόψε (16/08, 22:00) στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, για το UEFA Super Cup, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η 16η του Αυγούστου θα την βρει στη χώρα μας.
Οι επισκέψεις της Μάντσεστερ Σίτι στην Ελλάδα δεν είναι συχνό φαινόμενο. Πόσω μάλλον από το 2008 κι έπειτα, όταν άλλαξε «χέρια» η διοίκησή της και ο σύλλογος εκτοξεύθηκε, αγωνιστικά, αλλά και ως brand name.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που είτε επέλεξε, είτε οι συνθήκες την οδήγησαν στο να κάνει... Δεκαπενταύγουστο στη χώρα μας.

Όσο απίθανο κι αν μοιάζει, ακριβώς πριν από 41 χρόνια, η 16η Αυγούστου του 1982 την βρήκε ξανά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ΑΕΚ υποδέχθηκε τους «πολίτες» στο γήπεδό της, σε μία περίοδο που δεν διήγαγαν και τις καλύτερες ημέρες της ιστορίας τους. Στο τέλος εκείνης της σεζόν υποβιβάστηκαν, μετά από 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην πρώτη κατηγορία, κι ενώ τo 1981 είχαν φτάσει έως τον τελικό του FA Cup.



Από την άλλη, η ΑΕΚ βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο, με τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο να νοικιάζει τις μετοχές του στον Μιχάλη Αρκάδη, ο οποίος ανέλαβε και την προεδρία του συλλόγου.

Ως προς το αγωνιστικό σκέλος, το αυτογκόλ του Ντένις Τιούαρτ στο 34ο λεπτό έκρινε τη φιλική αναμέτρηση, με την ΑΕΚ να επικρατεί με σκορ 1-0.

Η σύνθεση του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι ήταν:

Στεργιούδας (46΄Όικονομόπουλος), Γεωργαμλής, Στυλιανόπουλος, Μανωλάς, Παραπραστανίτης (79΄Κόλεφ), Καραβίτης (62΄Ραβούσης), Ράντονιτς, Μπαλής, Δίντσικος (62΄Νικολούδης), Βλάχος, Μαύρος.

Ωστόσο, δεν ήταν αυτό το πρώτο ματς της Μάντσεστερ Σίτι σε ελληνικό έδαφος.



Μόλις τρία χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1970), η Σίτι επισκέφθηκε το Στάδιο Καραϊσκάκης στις 26 Απριλίου του 1973 και αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, με τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο ματς να είναι απειροελάχιστες. Ακόμα και η ημερομηνία του, εξακριβώνεται μέσω ρεπορτάζ για τον Γιάννη Κυράστα!

Ο Ολυμπιακός έδωσε ξανά φιλικά απέναντι στη Σίτι, αρκετά χρόνια μετά, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το 2005 στο Έτιχαντ, όπου ηττήθηκε με σκορ 3-1 και ο μετέπειτα παίκτης των «πολιτών», Γιάγια Τουρέ, είχε ανοίξει το σκορ στο 27'.



Οι δύο τους ξανασυναντήθηκαν το 2014 στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού τουρνουά, International Champions Cup.

Το φιλικό ματς είχε λήξει 2-2 στην κανονική διάρκεια, με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει από το εις βάρος του 0-2, για να κερδίσει με 5-4 στα πέναλτι!



Τρία χρόνια νωρίτερα, η Μάντσεστερ Σίτι είχε επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη, όταν αντιμετώπισε τον Άρη, στη φάση των «32» του Europa League.

Οι «κίτρινοι», σε εκείνη την ονειρεμένη ευρωπαϊκή τους χρονιά, άντεξαν στη ρεβάνς του Κλεάνθης Βικελίδης (0-0), αλλά η ήττα του πρώτου ματς με 3-0, τους έθεσε εκτός Ευρώπης στη συνέχεια.



Τέλος, η πιο πρόσφατη «επίσκεψη» της Μάντσεστερ Σίτι σε ελληνικό έδαφος, ήταν το φθινόπωρο του 2020, όταν αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League. Αυτήν τη φορά, όμως, ήταν τρομακτικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Απόλυτα λογικά, στο Γεώργιος Καραϊσκάκης επικράτησε με 1-0, ενώ στο Έτιχαντ κέρδισε ξανά, αλλά με 3-0.



Πηγή βασικής φωτογραφίας: Χρονοντούλαπο της ΑΕΚ

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0