Retro Stories

Πρωτάθλημα Μπακς: 50 χρόνια… φαγούρας, ένας Γιάννης δρόμος (video)

Πρωτάθλημα Μπακς: 50 χρόνια… φαγούρας, ένας Γιάννης δρόμος (video)

20/07/2021: Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο στέφονται πρωταθλητές στο NBA μετά από 50 ολόκληρα χρόνια σκορπίζοντας χαρά όχι μόνο στους φίλους των «ελαφιών» αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη.

Χρειάστηκαν έξι παιχνίδια τελικών και μια 50άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο κόντρα στους Σανς, για να φορέσουν οι Μπακς το δεύτερο δαχτυλίδι στην ιστορία τους. Ένα πρωτάθλημα που έχει ακόμα περισσότερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως κερδήθηκε με την προσπάθεια παικτών «μεγαλωμένων» στον σύλλογο, όπως είναι ο Giannis και ο Κρις Μίντλετον, που καθοδήγησαν την ομάδα σε όλη αυτή την δύσκολη διαδρομή.

Η πρώτη και τελευταία φορά που οι Μπακς πανηγύρισαν τον τίτλο του πρωταθλητή πριν το 2021 ήταν ακριβώς 50 χρόνια πριν, το 1971 επί εποχή Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ή καλύτερα Λιου Άλσιντορ (πριν ασπαστεί τον μουσουλμανισμό και αλλάξει το όνομά του) και Όσκαρ Ρόμπερτσον.

previews_0012_custom_1540537508.8625.jpg

Για δεκαετίες ολόκληρες εκείνη ήταν η τελευταία φορά που τα «ελάφια» είχαν φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Το 1971 κέρδισαν το πρώτο τους πρωτάθλημα «σκουπίζοντας» τους Μπάλτιμορ Μπούλετς, γνωστοί τώρα ως Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, σε 4 μόλις παιχνίδια. Με έτος ίδρυσης του συλλόγου το 1968 χρειάστηκαν μόλις τρεις σεζόν για να κατακτήσουν το μοναδικό τους πρωτάθλημα (μέχρι το 2021) κάτι που αποτελεί ρεκόρ ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα των ΗΠΑ.

71champs-1100.jpg

Όπως κέρδισαν το Φοίνιξ  το 2021 στους τελικούς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έτσι διεκδίκησαν εις βάρος τους και το νούμερο ένα της λοταρίας το 1969 παίρνοντας τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στην ομάδα τους. Περίεργα παιχνίδια παίζει η τύχη θα έλεγε κανείς…

636510339258694939-HISTORIC-MJS01617-59642543.webp

Με αυτόν τον μεγάλο σταρ στην ομάδα οι Μπακς φάνταζαν σαν το ιδανικό franchise για να δημιουργήσουν μια δυναστεία, όμως σίγουρα κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ήταν να γίνει μόνο μια φορά απ’ ό,τι φάνηκε και χρειάστηκε ένα καλό «μείγμα» ταλέντου και κατάλληλων συγκυριών για να γραφτεί ιστορία.

Όλα αυτά μέχρι το 2021…

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της ξηρασίας που διήρκησε 50 χρόνια ξεκίνησε, όταν απέμεναν μόλις 35 δευτερόλεπτα στο ρολόι του έκτου τελικού με το κοινό να φωνάζει ρυθμικά μέσα και έξω από το γήπεδο «Μπακς σε 6 (σ.σ. παιχνίδια)»! Κάπως έτσι ο Γιάννης με την απίστευτη εμφάνισή του έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της ομάδας. Με ρεκόρ καριέρας 50 πόντων στα play off χάρισε στον σύλλογο που τον ανέδειξε το πολύτιμο πρωτάθλημα 50 χρόνια μετά.

bucks_1.png

Ακριβώς μισό αιώνα απ’ όταν «γεύτηκαν» τελευταίο τίτλο τους, μία Τρίτη βράδυ (ή και πρωί στην Ελλάδα) όλος ο κόσμος ήταν καθηλωμένος και περίμενε να δει τους Μπακς να σηκώνουν το πολυπόθητο τρόπαιο. Εν μέσω τραυματισμών και φυσικά της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού τα ταλέντα του Μιλγουόκι κατάφεραν κάτι που φάνταζε αρκετά μακρινό.

Με σκορ 105-98, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων τους οι Μπακς κατέκτησαν το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Αυτή ήταν η βραδιά που ο «Greek Freak» ήθελε να τα δώσει όλα και το έκανε! Ακόμη κι από την γραμμή της… φιλανθρωπίας που δεν είναι και το πιο δυνατό του σημείο ήταν σχεδόν αλάνθαστος με 17 στις 19 βολές. Με το που ήχησε το μπάζερ που σήμανε την λήξη του παιχνιδιού ήταν δεδομένο πως εκείνος θα ανακηρυσσόταν ο πολυτιμότερος παίκτης των τελικών, όπως κι έγινε.

«Τις έβαλα, όταν χρειάστηκε (σ.σ. τις βολές)», δήλωσε χιουμοριστικά ο σταρ των Μπακς.

Από την φτωχική ζωή στην Ελλάδα ως την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Γιάννης κατάφερε αυτό που για πολλά παιδιά μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Γι’ αυτό κιόλας το πρώτο άτομο που έψαξε μέσα στο πλήθος για να αγκαλιάσει μετά το σπουδαίο κατόρθωμα, ήταν η μητέρα του, η Βερόνικα, που ενέπνευσε αυτό το υπερατλαντικό ταξίδι του Γιάννη μέχρι την κορυφή του κόσμου.

Οι περιορισμοί λόγω του COVID19, όμως καλά κρατούσαν και στέρησαν από τον Θανάση Αντετοκούνμπο να βρεθεί δίπλα στον αδερφό του και την ομάδα του για να γιορτάσει κι εκείνος με την σειρά του το πρωτάθλημα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ήταν εκεί με τον τρόπο του, τουλάχιστον μέσω βιντεοκλήσης .

Έτσι, λοιπόν, γιόρτασε το δαχτυλίδι μπροστά στα μάτια των φιλάθλων της ομάδας που τον ανέδειξε και πίστεψε σ’ αυτόν.

2b223a2e-e57e-45f9-b35e-f6de90864ff0-MJS_DEER_DIST_BUCKS_03250.webp

Ο πανζουρλισμός του πρωταθλήματος δεν αρκέστηκε μόνο στους χιλιάδες που βρίσκοντας έξω από το «Fiserv Forum» αλλά δύο χρόνια αργότερα έφτασε μέχρι και πίσω από τα… σίδερα της φυλακής. Το «Reddit» ανάρτησε πρόσφατα μια δημοσίευση που έδειχνε το θαυμασμό ενός φαν των Μπακς που έμαθε ότι η αγαπημένη του ομάδα κατέκτησε το δαχτυλίδι το 2021 λίγο… αργοπορημένα μιας και ήταν έγκλειστος στις φυλακές της Ρωσίας.

Όπως τότε, 50 χρόνια πριν, το «αληθινό ελάφι», Τζον ΜακΓκλόκιν, ο Μπομπ Ντάντριτζ, η «φωνή» που… ακούει στο όνομα Έντι Ντουκέτ και φυσικά ο θρύλος Τζαμπάρ άφησαν το λιθαράκι τους στην ιστορία του NBA. Έτσι και οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον «διόσκουρό» του, Κρίς Μίντλετον και τον Τζρου Χόλιντεϊ έφτιαξαν ένα νέο «Big Three» που κουβάλησε όσα σπουδαία δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και τα μετουσίωσε στην απόλυτη επιτυχία του σήμερα.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0