Retro Stories

Βουλγαρία 1994: Η παρέα του Στόιτσκοφ έζησε το… μύθο της ως τους «4» στο Μουντιάλ των ΗΠΑ! (video)

Βουλγαρία 1994: Η παρέα του Στόιτσκοφ έζησε το… μύθο της ως τους «4» στο Μουντιάλ των ΗΠΑ! (video)

Από την… πριγκιπική εμφάνιση στο «Parc des Princes», στο αμερικανικό όνειρο του Μουντιάλ στις ΗΠΑ. Η Βουλγαρία, στις 16 Ιουλίου του 1994, ολοκληρώνει ένα από τα πιο απρόσμενα «ταξίδια» Εθνικής ομάδας, τερματίζοντας στην θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Από το… πουθενά, στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου! Το καλοκαίρι του 1994 βέβαια, «ο Θεός ήταν Βούλγαρος», όπως λεγόταν συχνά, οπότε εκείνη η εκπληκτική πορεία της παρέας του Χρίστο Στόιτσκοφ στα γήπεδα της Αμερικής, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση!

Στις 16 Ιουλίου του 1994, σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες, το «όνειρο» που ζούσε η Βουλγαρία, έλαβε τέλος. Το 4-0 από τη Σουηδία στο μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σηματοδοτούσε την τέταρτη θέση στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Για κάθε τέλος όπως γνωρίζουμε, όμως, υπάρχει και μία αρχή. Για την cult Βουλγαρία, με τις απίθανες χαίτες των «κακών παιδιών» της, η εκκίνηση αποτέλεσε… προοικονομία για το «παραμύθι» που επρόκειτο να ζήσει λίγους μήνες αργότερα. Τελευταία αγωνιστική του έκτου προκριματικού ομίλου εν όψει του επερχόμενου Μουντιάλ και το ταξίδι στη Γαλλία θα έκρινε τα πάντα.

ενθ2_3.jpg

Ντύθηκαν… πρίγκιπες στο «Parc des Princes»!

Η Γαλλία έδειχνε αυτοκτονικές τάσεις. Χρειαζόταν μόλις έναν βαθμό στις δύο τελευταίες στροφές με Ισραήλ και Βουλγαρία στην έδρα της για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση του Μουντιάλ. Η ομάδα των Καντονά, Παπέν και Ντεσάν ηττήθηκε από τους πρώτους και έτσι πήγαινε σε ένα ματς «do or die», παίζοντας βέβαια για δύο αποτελέσματα κόντρα στους… τρελό-Βούλγαρους.

Ουκ ολίγες ομάδες στη διάρκεια των ετών έχουν «πληρώσει» τη συγκεκριμένη… άνεση. Οι «μπλε» δεν αποτέλεσαν εξαίρεση και την πάτησαν μάλιστα από μία ομάδα, με ποδοσφαιριστές που δεν αντιστέκονταν στις… νυχτερινές απολαύσεις! Το ξενύχτι ήταν σύνηθες φαινόμενο για παίκτες της Εθνικής Βουλγαρίας εκείνης της περιόδου. Πράγμα που είχε εξακριβωθεί και από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ντιμίταρ Πένεφ. Πώς; Άφηνε το βράδυ άδεια πακέτα τσιγάρων μπροστά από τις ρόδες των αυτοκινήτων των παικτών του! Το αποτέλεσμα μάλλον μπορείτε να το φανταστείτε. Οι Βούλγαροι διεθνείς δεν πήγαιναν νωρίς για ύπνο!

Ενθ1_3.jpg

Στο χορτάρι πάντως, όλα ήταν διαφορετικά. Οι Γάλλοι έμοιαζαν αρκετά αγχωμένοι. Ο Καντονά, ωστόσο, έδωσε τη λύση και μαζί το προβάδισμα στο 32ο λεπτό. Μία πραγματική «ανάσα» για τους γηπεδούχους, στους οποίους αρκούσε και η ισοπαλία. Η απάντηση της Βουλγαρίας ήταν άμεση. Μόλις πέντε λεπτά αργότερα, ο Κοσταντίνοφ έφερνε το ματς σε ισορροπία. Δεν θα έμενε μόνο εκεί.

Οι Γάλλοι κέρδισαν φάουλ λίγο πριν το φινάλε του αγώνα. Ο Ζινολά έπρεπε απλώς να ροκανίσει το χρόνο. Τι έκανε; Ένα «εγκληματικό» γέμισμα που έδωσε την ευκαιρία στους αντιπάλους τους να διεκδικήσουν το παιχνίδι. Εκείνοι δεν την άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ο Κοσταντίνοφ έγραψε το 2-1, απεδείχθη ο «δήμιος» των Γάλλων και έστειλε κάπως έτσι τη Βουλγαρία στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 1994!

Γκρίνια για τα πριμ, ξέσπασμα στην Ελλάδα και… θρίαμβος με την κάτοχο Γερμανία!

Η επιτυχία της πρόκρισης μπορεί να ήταν τεράστια, αλλά δεν πτόησε τους ποδοσφαιριστές της Βουλγαρίας από το να απαιτήσουν τα ανάλογα πριμ. Απείλησαν ότι θα προβούν ακόμα και σε απεργία! Πέρα από αυτό, μέχρι και την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δημιουργήθηκαν ακόμα μερικά ζητήματα. Ο Λιούμπο Πένεφ διεγνώσθη με καρκίνο στους όρχεις, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας παραιτήθηκε, ενώ ο Στόιτσκοφ είχε προβλήματα με τον χορηγό του.

Το κλίμα στις τάξεις της ομάδας δεν ήταν και το καλύτερο και την πρώτη αγωνιστική των ομίλων το πλήρωσε με μία ήττα από τη Νιγηρία με 3-0. Εν συνεχεία, το ηθικό «αναπτερώθηκε» με την ευρεία νίκη με 4-0 κόντρα στην Εθνική μας ομάδα και πλέον απέμενε ο τελευταίος αγώνας απέναντι στην Αργεντινή.

Η «Αλμπισελέστε» έμοιαζε να τα έχει χαμένα, καθώς ο Ντιέγκο Μαραντόνα, πριν την αναμέτρηση, εντοπίστηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ! Η Βουλγαρία θα «αρπάξει» -και- αυτήν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Επικράτησε με 2-0 και το ταξίδι της στις ΗΠΑ συνεχίζεται στις νοκ-άουτ φάσεις!

Κι αν νομίζετε ότι σε εκείνο το σημείο το άγχος θα καταλάμβανε τους Βούλγαρους, η αφοπλιστική ειλικρίνεια του σταρ της Μπαρτσελόνα έρχεται να σας διαψεύσει: «Δεν μας ενδιέφερε τίποτα μετά την αναμέτρηση με την Αργεντινή. Ήμασταν έξω μέχρι τα ξημερώματα, πηγαίναμε το πρωί στην πισίνα, χαρτοπαίζαμε, πίναμε μπύρες και τρώγαμε πατάτες».

Πρώτο εμπόδιο στους «16» ήταν το Μεξικό και η φράση «ο Θεός είναι Βούλγαρος» θα συνέχιζε να επιβεβαιώνεται. Ο Στόιτσκοφ έκανε το 1-0, αλλά ο Αλμπέρτο Γκαρσία Άσπε ισοφάρισε από τη λευκή βούλα. Αποτέλεσμα που παρέμεινε έως το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, στέλνοντας τις δύο ομάδες στα πέναλτι. Εκεί ο Μιχαΐλοφ απέκρουσε δύο φορές και έστειλε το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα στα προημιτελικά, πάνω στην κάτοχο του τροπαίου Γερμανία!

Και λοιπόν; Άλλη μία μέρα στη δουλειά για την «υπερηχητική» Βουλγαρία! Οι Γερμανοί θα αποκτήσουν το προβάδισμα με τον Λόταρ Ματέους στο 49’, αλλά το αριστουργηματικό χτύπημα φάουλ του Στόιτσκοφ στο 76’ θα δώσει ξανά ελπίδες για πρόκριση. Χρειάστηκαν μόλις τρία λεπτά για την απόλυτη ανατροπή. Το ρολόι έδειχνε το 79ο λεπτό και ο Λέτσκοφ με κεφαλιά, έστελνε την μπάλα στα δίχτυα. Η Γερμανία ήταν στο καναβάτσο και η Βουλγαρία στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου!

Ο Μπάτζιο έδωσε τέλος στα όνειρα της Βουλγαρίας

Η Ιταλία παρουσιάστηκε αρκετά υποψιασμένη στον ημιτελικό. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο με δύο τέρματα μέσα σε πέντε λεπτά (20’, 25’) είχε κρίνει ουσιαστικά τα πάντα. Ο Στόιτσκοφ βρήκε εκ νέου δίχτυα, μειώνοντας στο 44’ με πέναλτι, αλλά μέχρι εκεί. Το ταξίδι έλαβε τέλος στον ημιτελικό. Τα παράπονα από τον Γάλλο διαιτητή της αναμέτρησης ήταν αρκετά, ωστόσο τα πάντα είχαν γραφτεί στο βιβλίο της ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Στο τελευταίο ματς στα γήπεδα της Αμερικής, στο μικρό τελικό με τη Σουηδία, θα έρθει η  βαριά ήττα με 4-0 και έτσι η Βουλγαρία θα περιοριστεί στην τέταρτη θέση. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των ιδιόρρυθμων παικτών φυσικά ήταν «ηλεκτρισμένη».

Πέρασαν 29 χρόνια από εκείνο το καλοκαίρι. Η γειτονική μας χώρα δεν κατόρθωσε να επιτύχει ξανά κάτι αντίστοιχο. Φρόντισε, όμως, να παραμείνει αλησμόνητο το Μουντιάλ των ΗΠΑ. Πώς να μην το καταφέρει άλλωστε, αφού βροντοφώναξε ότι «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε», όπως τραγουδά και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0