Retro Stories

Οι 53 πόντοι του Νίκου Γκάλη αξεπέραστο ρεκόρ 37 χρόνια μετά! (video)

Οι 53 πόντοι του Νίκου Γκάλη αξεπέραστο ρεκόρ 37 χρόνια μετά! (video)

Ήταν 5 Ιουλίου του 1986 όταν ο Νίκος Γκάλης «σεληνιάστηκε», φορτώνοντας το καλάθι του Παναμά με 53 πόντους (!) στο ντεμπούτο της Εθνικής ομάδας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Παρόλο που η φράση «Οι πρεμιέρες κρύβουν κινδύνους» ακούγεται συχνά πυκνά στον αθλητισμό, δεν ήταν και πολύ διαδεδομένη στην Κεντρική Αμερική όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι του 1986. Σε μια εποχή ελλιπούς σκάουτινγκ λόγω μικρού όγκου πληροφοριών, οι αθλητές από τον Παναμά, δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στον «γκάνγκστερ» και εκείνος τους «τιμώρησε» με 53 πόντους.

Πριν από ακριβώς 37 χρόνια, η Εθνική Ελλάδας έδινε το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το συγκρότημα του Κώστα Πολίτη ταξίδεψε στην Ισπανία, στοχεύοντας στην κατάληψη μιας εκ των τριών πρώτων τριών θέσεων που οδηγούσε στην επόμενη φάση.

Στον όμιλο της Σαραγόσα, η «γαλανόλευκη» θα αντιμετώπιζε τη διοργανώτρια χώρα, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τον Παναμά και τη Νότια Κορέα. Συνεπώς η εκκίνηση με το «δεξί» απέναντι στους Κεντροαμερικανούς,  ήταν σχεδόν επιτακτική ανάγκη, αν ήθελε η Ελλάδα να βάλει ισχυρή υποψηφιότητα για κάποιο από τα εισιτήρια της δεύτερη φάσης της διοργάνωσης, στη Βαρκελώνη.
galis3.jpg

Το one-man show του Νίκου Γκάλη

Πρώτος αντίπαλος, ο άγνωστος Παναμάς. Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, οι δυο ομάδες βάδιζαν χέρι-χέρι, με τις εναλλαγές στο σκορ να είναι συνεχείς και καμιά ομάδα να μη μπορεί να ξεφύγει. Ατομικά ωστόσο, ο Γκάλης είχε δείξει από νωρίς τις διαθέσεις του, αναλαμβάνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το ρόλο του «εκτελεστή» των ελληνικών επιθέσεων, κάτι που έκανε με αξιοσημείωτη ευστοχία.

Ο «γκάνγκστερ» συνέχισε στο δεύτερο ημίχρονο από εκεί που σταμάτησε στο πρώτο, όντας «αφιονισμένος». Το κοντέρ σταμάτησε στους 53 πόντους, βοηθώντας τα μέγιστα την Ελλάδα να κάνει σεφτέ με νίκη (110-81), στην πρώτη της παρουσία σε Mundobasket.
66666666-600x338.jpg

Το βράδυ εκείνο, ο Έλληνας σούπερ σταρ «τερμάτισε» τη στατιστική, μετρώντας 21/28 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 8/12 βολές. Αριθμοί σχεδόν εξωπραγματικοί, που δείχνουν ότι ο Γκάλης έκανε ότι ήθελε στο παρκέ. Μάλιστα οι 53 αυτοί πόντοι αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της Εθνικής ομάδας. Κανένας ως τώρα δεν έχει καταφέρει να προσπεράσει το «στοιχειωμένο» αυτό νούμερο φορώντας το εθνόσημο.

Εκτός των άλλων, η σπουδαία εκείνη εμφάνιση του Γκάλη αποτέλεσε και το απόλυτο ρεκόρ επίτευξης πόντων στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων. Μέχρι να έρθει ο Νοτιοκορεάτης Γιάε Χουρ, τέσσερα χρόνια αργότερα (Mundobasket Αργεντινής 1990), και να πετύχει 62(!) πόντους στην Αίγυπτο, ρίχνοντας το επίτευγμα του «χρυσοδάκτυλου» στη δεύτερη θέση, μέχρι και σήμερα.

Το πρώτο «κανόνι» ήταν της πρωτοεμφανιζόμενης λίγους μήνες πριν το θρίαμβο

Μπορεί η Εθνική ομάδα να γνώρισε τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες στην επόμενη φάση, παρόλα αυτά ο απολογισμός δεν ήταν αρνητικός, κρίνοντας από τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν το τουρνουά. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τερμάτισε στη 10η θέση, ένα μόλις χρόνο πριν το έπος του 1987.
Galishellas_1.jpg

Τα «όργια» του Νίκου Γκάλη συνεχίστηκαν και στις επόμενες αναμετρήσεις, με τον ίδιο να χρίζεται, πρώτο «βιολί» της διοργάνωσης. Σε σύνολο 10 αγώνων, πέτυχε 337 πόντους (δηλαδή 33,7 ανά αγώνα,) κάνοντας «σμπαράλια» τις αντίπαλες άμυνες. Αυτή ήταν και η δεύτερη φορά που αναδεικνυόταν πρώτος σκόρερ ενός σημαντικού τουρνουά, μετά το Ευρωμπάσκετ του 1983 και τους 33,6 πόντους ανά ματς.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0