Retro Stories

Απόλυτο σκοτάδι, εισβολή οπαδών και ένα... κακό θέαμα: Το 1962 δεν μάθαμε ποτέ τον νικητή του κυπέλλου

Απόλυτο σκοτάδι, εισβολή οπαδών και ένα... κακό θέαμα: Το 1962  δεν μάθαμε ποτέ τον νικητή του κυπέλλου
Ένας τελικός κυπέλλου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με τη σεζόν 1961-1962 να έχει μόνο πρωταθλητή Ελλάδος και όχι κυπελλούχο. Τα επεισόδια που είχαν γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχαν κρίνει ένα ματς.

Κάθε τελικός κυπέλλου (και παράλληλα ο νικητής) μένει στην ιστορία, είτε είναι ποιοτικός, είτε έχει έναν νέο νικητή, είτε το παίρνει ο πολυνίκης του θεσμού. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όμως από ματς που είναι αξέχαστα και σίγουρα αυτό της σεζόν 1961-1962 είναι ένα που έχει μείνει για τα καλά στο μυαλό όσων το είχαν παρακολουθήσει. 

Σαν σήμερα, 27 Ιουνίου το 1962, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν δώσει ραντεβού στη Νέα Φιλαδέλφεια για τον 20ο τελικό κυπέλλου Ελλάδος. Ένα παιχνίδι το οποίο έμελλε να «ταρακουνήσει» τους φιλάθλους, όχι για την ποιότητά του, αλλά για το γεγονός ότι δεν τελείωσε ποτέ, με αποτέλεσμα καμία ομάδα να μην φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Το παιχνίδι είχε ξεκινήσει στις 17:00, με 28.155 φιλάθλους να βρίσκονταν στις εξέδρες ή τουλάχιστον τόσα ήταν τα εισιτήρια, μιας και απ' ότι προκύπτει από τα τότε ρεπορτάζ, στο γήπεδο είχε πολύ περισσότερο κόσμο. Μία αναμέτρηση που από νωρίς έδειχνε ότι δεν θα είναι χαλαρή, μιας και μόλις στο 5' οι δύο ομάδες δέχθηκαν από μία κόκκινη κάρτα. 

Παπάζογλου και Παπαεμμανουήλ μετά από μία κόντρα μεταξύ τους, πήρανε εντολή από τον διαιτητή Μελέ (Ελβετός) να πάνε στα αποδυτήρια, ενώ μισή ώρα αργότερα, ήταν σειρά του Παπάζογλου να αποβληθεί, με τους «ερυθρόλευκους» να μένουν με εννιά παίκτες. Καθώς κυλούσε το ματς, το θέαμα ήταν κάτι παραπάνω από κακό, με τα δυνατά μαρκαρίσματα να μην έλειπαν.

epeisodia.jpg

Όταν πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, το ματς συνεχίστηκε μισή ώρα μετά, μιας και υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις. Αυτό γιατί, οι φίλαθλοι πέταξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο. Οι φίλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, σε καμία περίπτωση δεν ήταν ενωμένοι στο ματς, αλλά από ένα σημείο και μετά, είχαν την ίδια πρόθεση. Να αποδοκιμάσουν τους παίκτες του ματς, μιας και φαινόταν ότι συμβιβάζονταν με την ισοπαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το ματς πήγαινε στην παράταση και δεν κέρδιζε κάποια ομάδα, τότε η ΕΠΟ θα έπρεπε να ορίσει και δεύτερο αγώνα. Ο κόσμος που είχε βρεθεί στο γήπεδο, νόμιζε ότι οι δύο ομάδες είχαν την πρόθεση να γίνει και δεύτερο ματς, προκειμένου να βγουν περισσότερα έσοδα από τα εισιτήρια. Το κλίμα σε καμία περίπτωση δεν ηρεμούσε στις εξέδρες, με το ματς να έληξε ισόπαλο 0-0 στην κανονική διάρκεια.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 7' της παράτασης για να... τελειώσουν όλα. Ο διαιτητής, λόγω του ότι είχε νυχτώσει (μπορεί το ματς να ξεκίνησε 17:00 αλλά υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις) και δεν υπήρχαν τότε προβολείς στο γήπεδο, αναγκάστηκε να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα γιατί οι παίκτες δεν μπορούσανε να δουν με ευκολία.

Τόσο οι φίλοι του Ολυμπιακού όσο και αυτοί του Παναθηναϊκού, εισέβαλαν στο γήπεδο, προκειμένου με έναν όχι και τόσο ήρεμο τρόπο, να εκφράσουν τα παράπονά τους τόσο για το παιχνίδι που παρακολούθησαν, όσο και για την απόφαση του διαιτητή.

Η βραδιά είχε τελειώσει χωρίς κάποιον νικητή, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι αυτοί θα ήταν η τελευταία συνάντηση «αιωνίων» εκείνη τη χρονιά. Η ΕΠΟ υπό τον φόβο ότι μπορεί να γίνουν σοβαρά επεισόδια σε περίπτωση που διεξαχθεί και δεύτερη αναμέτρηση, αποφάσισε να μην ορίσει άλλο ματς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κυπελλούχος Ελλάδας τη σεζόν 1961-1962.

Και για όσους διαβάζουν αυτή την ιστορία και το μυαλό τους πάει σε παρόμοιο περιστατικό, πράγματι δεν άργησε πολύ να γίνει κάτι τέτοιο. Δύο χρόνια αργότερα, το 1964, οι δύο ομάδες παίζανε στα ημιτελικά του θεσμού (στην έδρα του Παναθηναϊκού) για τα ημιτελικά. Ενώ το παιχνίδι ήταν ισόπαλο, οι φίλαθλοι θεώρησαν ότι οι παίκτες των ομάδων είχαν συμβιβαστεί με την ισοπαλία.

0-0tote.webp

Ο κόσμος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με τα επεισόδια να «ξεφεύγουν». Η αρμόδια αρχή όπως και δύο χρόνια νωρίτερα, δεν είχε ορίσει δεύτερο ματς, με αποτέλεσμα καμία ομάδα να μην περάσει στον τελικό και την ΑΕΚ να παίρνει το τρόπαιο στα χαρτιά, μιας και ήταν η ομάδα που είχε προκριθεί από το άλλο ζευγάρι.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Αλέκος Χατζησταυρίδης): Τσανακτσής, Πλέσσας, Στεφανάκος, Σημαντήρης, Πολυχρονίου, Σ. Παπάζογλου, Μπέμπης, Κ. Παπάζογλου, Υφαντής, Α. Παπάζογλου, Ψύχος.

Παναθηναϊκός (Χάρι Γκέιμ): Βουτσαράς, Τζουνάκος, Λινοξυλάκης, Καμάρας, Πυτιχούτης, Ανδρέου, Παπαεμμανουήλ, Δομάζος, Τουμπέλης, Θεοφάνης, Πανάκης.

Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0