Retro Stories

Έξι χρόνια… Μοχάμεντ Σαλάχ: Γκολ, ρεκόρ, αναγέννηση της Λίβερπουλ και ένα «Άνφιλντ» που δεν θα τον ξεχάσει ποτέ!

Έξι χρόνια… Μοχάμεντ Σαλάχ: Γκολ, ρεκόρ, αναγέννηση της Λίβερπουλ και ένα «Άνφιλντ» που δεν θα τον ξεχάσει ποτέ!
Ο άνθρωπος – συνώνυμο της λέξης ρεκόρ. Ο άνθρωπος που ταυτίστηκε περισσότερο από κάθε άλλον με την αναγέννηση της Λίβερπουλ. Με τις επιτυχίες της, την επιστροφή της στην κορυφή, τους τελικούς του ChampionsLeague, το… πλασέ που «έβγαλε» ο Λαπόρτ, το γρηγορότερο χατ-τρικ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και δύο διασυρμούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτός είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Και αυτά είναι τα έξι του χρόνια στο «Άνφιλντ» που… αγάπησε λίγο περισσότερο την Αίγυπτο, από ό,τι πριν το 2017!

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε. Από την ημέρα που ο Μοχάμεντ Σαλάχ αποφάσισε να αφήσει τη Ρόμα και να επιστρέψει στην Premier League, πιο ώριμος και πιο «ψημένος» από ποτέ. Η Λίβερπουλ τον προσέγγισε, ο Γιούργκεν Κλοπ θεωρούσε πως μαζί του θα μπορούσε να ανεβάσει τον σύλλογο ένα βήμα παραπάνω και περίπου 2000 ημέρες μετά, άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο Γερμανός κάτι ήξερε.

Διότι πλέον, ο Σαλάχ αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι στην ιστορία της Λίβερπουλ. Είναι ο «Φαραώ» της. Είναι ο άνθρωπος που ταυτίζεται με τον όρο… ρεκόρ και πολύ δε περισσότερο, ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο come back των «κόκκινων» στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Έχει δώσει το παρών σε τρεις τελικούς Champions League, παρότι έχει κατακτήσει τον έναν από αυτούς, απέναντι στην Τότεναμ, έφερε ξανά την ομάδα του στην κορυφή της Premier League, προσπερνώντας τη… μηχανή που ονομάζεται Μάντσεστερ Σίτι, έχει χάσει δύο πρωταθλήματα για έναν βαθμό και για μία επέμβαση του Λαπόρτ πάνω στη γραμμή, έχει πάρει το FA Cup, με το ιστορικό γκολ του Κώστα Τσιμίκα, έχει πάρει το Λιγκ Καπ απέναντι στην πρώην ομάδα του και φυσικά το Κύπελλο Συλλόγων, με τον Τζόρνταν Χέντερσον να είναι ο μοναδικός που το έχει κατακτήσει, όντας αρχηγός της Λίβερπουλ.

Σωστά καταλάβατε. Όλα αυτά έχουν λάβει χώρα σε μόλις μία εξαετία, με τα επιτεύγματα του Μοχάμεντ Σαλάχ στο «Άνφιλντ» να μην έχουν προηγούμενο. Το 2017-18 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Premier League με 32 γκολ. Έναν αριθμό που ποτέ κανείς δεν είχε φτάσει νωρίτερα, με συνέπεια να κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι και να οδηγήσει τη Λίβερπουλ σε θέση Champions League και στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Παράλληλα, με το πέρασμα των ετών, ο συνεπής σε απόδοση Σαλάχ, που πέρυσι διασφάλισε και το μέλλον του στο Λίβερπουλ, ξεκαθάρισε πως το «Άνφιλντ» το ατενίζει σαν να είναι το «σπίτι» του.

Διότι ποτέ κανένας στα 131 χρόνια ιστορίας της, είχε καταφέρει να σκοράρει σε εννέα διαδοχικά εντός έδρας ματς στο εν λόγω γήπεδο. Πλέον, η απορία λύθηκε. Ο Αιγύπτιος άνοιξε το σκορ μόλις στο 13ο λεπτό απέναντι στη Μπρέντφορντ και το ρεκόρ είναι γεγονός.

Το «Άνφιλντ» είναι το… σπίτι του και ο Μοχάμεντ Σαλάχ έχει συμπεριληφθεί σε κάθε λογής ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Για 3η σερί σεζόν, ξεπέρασε και τα 30 γκολ αθροιστικά σε όλες τις διοργανώσεις. Και όλα αυτά, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν  πως από… πέρυσι, δεν είναι καλά!

Την ίδια ώρα, αρκετοί θα πουν πως ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής και ένας πραγματικός ηγέτης για μία ομάδα, κάνει την εμφάνισή του στα μεγάλα μας. Γνωρίζετε τι έχει πράξει λοιπόν ο Σαλάχ κόντρα στη μεγάλη αντίπαλο της Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια, τη Μάντσεστερ Σίτι; Όποτε και να την βρει στον δρόμο του, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, την «πληγώνει». Το έκανε άλλωστε δις και φέτος, τόσο στο «Άνφιλντ», στο 1-0 της ομάδας του, όσο και στην ήττα του «Έτιχαντ».

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φρόντισε η Λίβερπουλ να εκκινήσει την αναμέτρηση του στο Μάντσεστερ κόντρα στη Σίτι κι ας ήταν ολότελα διαφορετικό το τέλος της. Ο Ντιόγο Ζότα άφησε τη μπάλα στον Αιγύπτιο στο 17ο λεπτό, αυτός τελείωσε ιδανικά τη φάση και το προβάδισμα των «κόκκινων» ήταν γεγονός…


Επί της ουσίας, το γκολ αυτό του Σαλάχ σηματοδότησε και δύο ακόμη μεγάλα ρεκόρ για τη Λίβερπουλ. Το βασικότερο είναι πως από τότε που η αγαπημένη του ομάδα έλαβε ρεαλιστική υπόσταση, κανένας ποδοσφαιριστής της είχε βρει δίχτυα κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι σε τέσσερις συνεχόμενες αναμετρήσεις. Συνεπώς, ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ο μοναδικός που το έπραξε ιστορικά.



Παράλληλα όμως, ο «Φαραώ» έγινε και ο μοναδικός παίκτης της ομάδας του στον 21ο  αιώνα που «πληγώνει» την ίδια ομάδα σε τέσσερις περιπτώσεις, στην ίδια αγωνιστική περίοδο. Ποιος ήταν ο προηγούμενος; Ο Ίαν Ρας κόντρα στην Έβερτον την σεζόν 1986-87!

Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται ακόμη για ποιον λόγο ο Γιούργκεν Κλοπ δεν θα τον άφηνε με τίποτα να αποχωρήσει από το «Άνφιλντ», ας φέρει στο νου του δύο ακόμη πράγματα. Την απίθανη εμφάνισή του κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο 5-0 του «Ολντ Τράφορντ» με το χατ-τρικ και φυσικά στο «ιστορικό» 7-0 εντός έδρας, πριν από μερικούς μήνες. Κυριολεκτικά συγκλονιστικός, ο βασικός λόγος που οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν κατάφεραν να βάλουν χειρόφρενο στην κατάσταση.

Όσον αφορά τον δεύτερο λόγο; Πλέον, είναι από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Λίβερπουλ. Ο πρώτος Αφρικανός σκόρερ στην ιστορία της PremierLeague, ο παίκτης με το ταχύτερο χατ-τρικ στην ιστορία του ChampionsLeague, ο φίλος του Κώστα Τσιμίκα, ο… άνθρωπος του Γιούργκεν Κλοπ! Έξι χρόνια Μοχάμεντ Σαλάχ στο «Άνφιλντ». Έξι χρόνια ρεκόρ. Έξι χρόνια… γκολ, γκολ και πάλι γκολ. Να φύγει, να πάει πού;

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0