Retro Stories

Τζόρνταν vs Μπάρκλεϊ σημειώσατε… 42 πόντους έκαστος και νικητές τους Μπουλς! (video)

Τζόρνταν vs Μπάρκλεϊ σημειώσατε… 42 πόντους έκαστος και νικητές τους Μπουλς! (video)

Game 2 στους τελικούς του NBA μεταξύ των Σικάγο Μπουλς και των Φοίνιξ Σανς στις 11 Ιουνίου του 1993, ωστόσο η «μάχη» αφορούσε ουσιαστικά δύο παίκτες. Μάικλ Τζόρνταν και Τσαρλς Μπάρκλεϊ προσέφεραν μία μοναδική, ιστορική παράσταση, με 42 πόντους ο καθένας (!) και τους «ταύρους» να φεύγουν τελικά νικητές από την Αριζόνα!

Η κλισέ φράση «παράσταση για έναν ρόλο» είθισται να χρησιμοποιείται συχνά-πυκνά στον αθλητισμό. Είτε για την απόλυτη κυριαρχία μίας ομάδας στον αγωνιστικό χώρο είτε για έναν παίκτη που πραγματοποιεί μία εμφάνιση που αγγίζει την τελειότητα. Στις 11 Ιουνίου του 1993 πάντως, μόνο έτσι δεν θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος την αναμέτρηση ανάμεσα στους Φοίνιξ Σανς και τους Σικάγο Μπουλς στην Αριζόνα.

Οι δις πρωταθλητές του κορυφαίου πρωταθλήματος παγκοσμίως, δοκιμάζονταν στους τελικούς του NBA κόντρα στην παρέα του Τσάρλς Μπάρκλεϊ, ο οποίος είχε αναδειχθεί τη συγκεκριμένη σεζόν ως ο πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής διάρκειας. Το Σικάγο είχε επικρατήσει και στο πρώτο παιχνίδι στο Φοίνιξ και έψαχνε πια τη δεύτερη νίκη, που θα το έφερνε πιο κοντά στον τρίτο διαδοχικό τίτλο.

nba_entheti_3.jpg

Ο Μάικλ Τζόρνταν το είχε πάρει προσωπικά. Όπως συνήθιζε να κάνει άλλωστε στα μεγάλα παιχνίδια. Όταν η μπάλα «έκαιγε». Όμως δεν ήταν ο μοναδικός. Το game 2 θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ήταν μία παράσταση για… δύο ρόλους! Ο Μπάρκλεϊ κρατούσε μόνος του τους Σανς στο παιχνίδι και δεν θα σταματούσε να παλεύει έως ότου ακούσει τη «χοντρή κυρία».

Επρόκειτο για δύο από τις πιο δυνατές ομάδες του πρωταθλήματος. Δεν βρέθηκαν τυχαία άλλωστε σε αυτό το στάδιο της διοργάνωσης. Ο «Air Jordan» και οι συμπαίκτες του τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της Ανατολικής περιφέρειας, αποκλείοντας στη συνέχεια στα playoffs κατά σειρά τους Χοκς, Καβαλίερς και Νικς. Στην αντίπερα όχθη, οι Σανς κατέκτησαν την κορυφή της Δύσης και στην postseason άφησαν εκτός τους Λέικερς, Σπερς και Σουπερσόνικς.

The Chicago Bulls' Michael Jordan (23) shows he's still friends with the Phoenix Suns Charles Barkley as they get set to play Game 6 of the NBA finals in Phoenix, June 20, 1993. (AP Photo/John Swart)

Επιστρέφοντας στο προ 30ετίας παιχνίδι, Τζόρνταν και Μπάρκλεϊ έμοιαζαν να παίζουν μόνοι τους. Στο τέλος της βραδιάς, όμως, «μίλησε» η καρδιά του πρωταθλητή. Οι Μπουλς επικράτησαν με 111-108 και έκαναν το 2-0 στη σειρά. Αμφότεροι οι δύο αστέρες σταμάτησαν στους 42 πόντους. Ήταν η πρώτη φορά που σε τελικούς NBA δύο αντίπαλοι ολοκλήρωναν τον αγώνα με τουλάχιστον 40 πόντους!

Ο ηγέτης των «ταύρων» είχε 16/34 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 4/5 ελεύθερες βολές, 12 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 5 λάθη και 2 κλεψίματα σε 40 λεπτά παιχνιδιού, με τον Μπάρκλεϊ να προσθέτει στη στατιστική του 16/25 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 10/12 ελεύθερες βολές, 13 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 λάθη και 1 κλέψιμο σε 46 λεπτά. 

Μάλιστα χρόνια αργότερα, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε ο άλλοτε φόργουορντ των Σίξερς, των Σανς και των Ρόκετς, ομολόγησε ότι έπειτα από αυτό το ιστορικό παιχνίδι παραδέχθηκε στην κόρη του πως δεν είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών. Μπορεί πια Μπάρκλεϊ και Τζόρνταν να μη διατηρούν και τις καλύτερες επαφές, ωστόσο την εποχή εκείνη, ο πρώτος έβγαλε το… καπέλο στον MJ.

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει: «Θυμάμαι ότι πήγα σπίτι. Και όταν γύρισα η κόρη μου ήταν αναστατωμένη. Της είχα πει πριν, "Κανείς στον κόσμο δεν είναι καλύτερος από τον μπαμπά σου στο μπάσκετ και θα κερδίσουμε αυτή τη γ@@@@@νη σειρά." Όταν γύρισα σπίτι έκλαιγε. Και λέει, “Μπαμπά νόμιζα ότι μου είπες ότι θα κερδίσεις”. Και απάντησα, “Κριστιάνα, δεν το έχω ξαναπεί αυτό προηγουμένως, νομίζω ότι υπάρχει κάποιος καλύτερος στο μπάσκετ από εμένα”.»

nba_entheti_2.jpg

Με το πέρας του έκτου παιχνιδιού στη σειρά, οι Μπουλς αναδείχθηκαν τελικά πρωταθλητές στο NBA, επικρατώντας με 4-2. Ήταν το τρίτο συνεχόμενο δαχτυλίδι για τους «ταύρους». Ωστόσο, αυτό που παραμένει ανεξίτηλα γραμμένο στις μνήμες όλων των ρομαντικών φιλάθλων της «πορτοκαλί θεάς», είναι η επική μονομαχία μεταξύ του Μάικλ Τζόρνταν και του Τσαρλς Μπάρκλεϊ εκείνο το βράδυ της 11ης Ιουνίου στην Αριζόνα!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0