Retro Stories

Η «άλωση» του ΟΑΚΑ δια χειρός Σπανούλη, στην τελευταία παράσταση του τεράστιου Διαμαντίδη (video)

Η «άλωση» του ΟΑΚΑ δια χειρός Σπανούλη, στην τελευταία παράσταση του τεράστιου Διαμαντίδη (video)
Το τελευταίο ματς του Δημήτρη Διαμαντίδη έφερε τη σφραγίδα του Βασίλη Σπανούλη, με τον VSpan να «τελειώνει» τον Παναθηναϊκό με buzzer beater και να χαρίζει στον Ολυμπιακό τον τίτλο του πρωταθλήματος το 2016.

Γεγονός που επαναλαμβάνεται, μόνο τυχαίο δεν το λες. Και ο Βασίλης Σπανούλης, γνωρίζει πολύ καλά από… επαναλήψεις.

Καθώς έχουμε μπει σε τροχιά play off στη Basket League και με τον Ολυμπιακό να αποτελεί ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την τελευταία φορά που οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν τον τίτλο. Ήταν Μάιος του 2016 με τους δύο «αιωνίους» να μάχονται με νύχια και με δόντια στη σειρά των τελικών, έχοντας ως μοναδικό στόχο το πολυπόθητο τρόπαιο.

Ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να κάνει το 1-0 στο πρώτο παιχνίδι του ΣΕΦ με 83-81, εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς και δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να τον θεωρούν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση. Ο Ολυμπιακός όμως δεν τα παράτησε, τα έδωσε όλα στο επόμενο παιχνίδι και εν τέλει έκανε το break (1-1) τον Βασίλη Σπανούλη να σφραγίζει το παιχνίδι με τρίποντο της τελευταίας στιγμής που διαμόρφωσε το τελικό 68-66.

Από κει και έπειτα το όνειρο της ομάδας από τον Πειραιά άρχισε να παίρνει μορφή. Στον τρίτο αγώνα οι διαφορές των δύο παρέμειναν ελάχιστες, ωστόσο και πάλι ο Ολυμπιακός βρισκόταν και πάλι μπροστά. Έτσι λοιπόν το να κάνει ξανά break δεν του ήταν δύσκολη υπόθεση, επικρατώντας -λίγο πιο άνετα αυτή τη φορά- με 77-72.

Αυτό που έγινε στο τελευταίο παιχνίδι δεν το είχε προβλέψει, όμως, κανείς. Το κλίμα στο ΟΑΚΑ ήταν αρκετά νευρικό καθώς από τη μία το «τριφύλλι» θα έκανε τα πάντα προκειμένου να ισοφαρίσει στη σειρά, ενώ από την άλλη όλοι παρακολουθούσαν γνωρίζοντας πως αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν η τελευταία παράσταση του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Πράγματι ο Παναθηναϊκός δεν τα παράτησε σε καμία περίπτωση. Μάλιστα το ματς χρειάστηκε δύο παρατάσεις και ένα… θαύμα για να κριθεί. Μια μέρα σαν σημερα πριν από 6 χρόνια (30/5/16) ο φωτεινός πίνακας έδειχνε 81-79 υπέρ των γηπεδούχων (63-63 η κανονική διάρκεια, 71-71 η πρώτη παράταση), το ΟΑΚΑ -και όσοι φυσικά παρακολουθούσαν- βρισκόταν σε αναμμένα κάρβουνα, όμως ο Βασίλης Σπανούλης είχε την απάντηση.

Ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού και άλλοτε άσσος του Παναθηναϊκού, χρειάστηκε να πληγώσει την πρώην ομάδα του. Ο VSpan στην τελευταία φάση του ματς πήρε τη μπάλα, σηκώθηκε μπροστά από τον Διαμαντίδη που προσπαθούσε μάταια να του βάλει «στοπ» και με buzzer beater «εκτέλεσε» τους αντιπάλους.

Και… αυτό ήταν. Οι Πειραιώτες δια χειρός του αρχηγού τους ήταν πια Πρωταθλητές Ελλάδας«Όποιος δεν ρισκάρει στο μπάσκετ ή στη ζωή δεν θα πετύχει. Ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου με εμπιστεύονται και αυτό μου δίνει δύναμη. Είναι ονειρικό αυτό το πράγμα. Όταν πέφτω για ύπνο πάντα σκέφτομαι τέτοιες στιγμές. Κι αν έχανα δέκα τέτοια σουτ, θα έκανα και το ενδέκατο», είχε τονίσει ο ίδιος αργότερα στις δηλώσεις του.

Από την άλλη για τον Δημήτρη Διαμαντίδη το τέλος της καριέρας του δεν ήρθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όμως ο ίδιος, φυσικά, μετά από χρόνια σίγουρα δεν λησμονούσε τη στιγμή, ωστόσο τη θυμόταν με ένα πλατύ χαμόγελο: «Δεν ξεχνιούνται αυτά τα τρίποντα (γέλια)! Ειδικά αν είναι και το τελευταίο της καριέρας σου! Και με τέτοιο τρόπο! Δυστυχώς δεν ξεχνιέται».

Μάλιστα μετά από τη λήξη της αναμέτρησης οι δυο τους αποθέωσαν ο ένας τον άλλον, γεγονός που απέδειξε πόσο μεγάλοι αθλητές, και πάνω απ’ όλα, είναι. «Μεγάλη τιμή που υπήρξα συμπαίκτης και φίλος του. Μια τεράστια καριέρα. Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών στην Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο Σπανούλης σε σχετική ερώτηση για το «αντίο» του Διαμαντίδη (08:34 βίντεο).

«Αυτό δείχνει τι ποιότητα έχει σαν παίκτης και τον ψυχισμό του, πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Νομίζω όλος ο κόσμος καταλαβαίνει την ποιότητά του, είτε είναι Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί ή άλλη ομάδα. Όλοι το ξέρουμε», είπε με τη σειρά του ο Διαμαντίδης στη συνέντευξη Τύπου.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0