Retro Stories

Κύπελλο Γερμανίας 1992: Έγραψε ιστορία το Αννόβερο, με τα... πέναλτι να έχουν την τιμητική τους!

Κύπελλο Γερμανίας 1992: Έγραψε ιστορία το Αννόβερο, με τα... πέναλτι να έχουν την τιμητική τους!

Ήταν μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες πορείες ομάδων στο Κύπελλο Γερμανίας. Το DfB Pokal της σεζόν 1991-92 είδε για πρώτη φορά να το «σηκώνει» κλαμπ από τη 2η κατηγορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Ημιτελικά και τελικός, ωστόσο, είχαν άλλη μία ιδιαιτερότητα.

Οριστικοποιήθηκε το ζευγάρι του τελικού του Κυπέλλου Γερμανίας για την τρέχουσα σεζόν. Η Λειψία έκανε φύλλο και φτερό τη Φράιμπουργκ (5-1) και είναι η κάτοχος του τροπαίου, που φτάνει ξανά στον τελικό. Η Άιντραχτ ξεπέρασε με ανατροπή το εμπόδιο της Στουτγκάρδης με σκορ 3-2. Φέτος ξεχωρίσαμε τα υψηλά σκορ και το σασπένς. Κάποτε, η διαδικασία των πέναλτι ήταν σε πρώτο πλάνο.

Γιέργκ Ζίβερς και Ούβε Καμπς είναι δύο ονόματα που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο Κύπελλο Γερμανίας. Σεζόν 1991-92 στο DfB Pokal. Στις 7 Απριλίου του 1992, στον πρώτο ημιτελικό, η Γκλάντμπαχ αντιμετωπίζει την πανίσχυρη Μπάγερ Λεβερκούζεν των Κίρστεν, Ζορζίνιο, Τομ, Φόντα. Στο 1-1 η κανονική διάρκεια, στο 2-2 η παράταση με γκολ του Τομ στο 119’. Σώθηκε στα πέναλτι η Μπάγερ, αλλά δεν ήταν γραφτό να προχωρήσει.

Η Μπορούσια είχε στο τέρμα τον κέρβερο Ούβε Καμπς. Είναι ακόμα προπονητής τερματοφυλάκων στην Γκλάντμπαχ. Χαμηλό ύψος μεν για γκολκίπερ, θηρίο δε και πάρα πολύ αλτικός. Αστοχεί στο πρώτο πέναλτι η Μπάγερ, ο Μαξ ευστοχεί για την Γκλάντμπαχ. Ακολουθούν δύο άστοχες εκτελέσεις για τα «πουλάρια», αλλά δεν ανησυχούν. Η Μπάγερ είχε πιει εκείνο το βράδυ το ποτήρι της... αστοχίας. Ή αλλιώς, ο Καμπς δεν ήταν διατεθειμένος να δει την Μπορούσια εκτός τελικού. Όχι μόνο 4 χαμένα, αλλά 4 αποκρούσεις του Γερμανού γκολκίπερ ακολούθησαν για τη Λεβερκούζεν, η οποία δεν βρήκε δίχτυα. Τέσσερα πέναλτι, τέσσερις αποκρούσεις, κανένα γκολ, το 2-0 ο Φαχ και τέλος.



Μία βραδιά αργότερα, το Αννόβερο κοντράρεται με το φαβορί τη Βέρντερ Βρέμης, την κάτοχο του τροπαίου και ομάδα του Ότο Ρέχαγκελ. Κατά σύμπτωση είχε κατακτήσει το προηγούμενο Κύπελλο (1991) στα πέναλτι με την Κολωνία (4-3). Το Αννόβερο ήταν τότε, όπως και τώρα, ομάδα Β’ κατηγορίας. Είχε αποκλείσει Μπόχουμ, Ντόρτμουντ, Ίρντινγκεν και τη δυνατή τότε Καρλσρούη. Κανονική διάρκεια 0-0, παράταση 1-1. Ήρωας στη διαδικασία των πέναλτι, ο γκολκίπερ Γιεργκ Ζίβερς.

Τελικό αποτέλεσμα στα πέναλτι: 6-5. Από ένα χαμένο για κάθε ομάδα. Το 7ο πέναλτι έκρινε τον νικητή. Και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Ο 7ος εκτελεστής του Αννόβερου είναι ο ίδιος ο γκολκίπερ! Ο Ζίβερς τη ρίχνει στο κέντρο και ευστοχεί. Η Βέρντερ δεν έχει απάντηση. Το... παραμύθι ολοκληρώνεται με την απόκρουση της εκτέλεσης του Μάρκο Μπόντε. Απίθανο σενάριο!



Στον τελικό είδαμε ένα από τα χειρότερα ματς όλων των εποχών. Το Αννόβερο δεν μπορεί να αντισταθεί στην υπεροχή της Γκλάντμπαχ, η οποία με τη σειρά της αδυνατεί να σκοράρει. Νομοτελειακά οδηγούμαστε στο 0-0 της παράτασης, ήτοι ξανά στα πέναλτι. Ο Γιεργκ Ζίβερς αναλαμβάνει δράση. Στο 2-2 η διαδικασία. Πρώτη απόκρουση στον Πφλίπσεν του Παναθηναϊκού. Το χάνει και το Αννόβερο. Νέα απόκρουση στον Φαχ ο Ζίβερς. Ευστοχούν άπαντες στη συνέχεια και 4-3 το αουτσάιντερ από την Τσβάιτε Λίγκα. Η πρώτη και μοναδική έως τώρα νικήτρια από τη 2η κατηγορία της χώρας. 



Φέτος μπορεί οι γκολκίπερ να μη χρειάστηκαν τόσο πολύ, εντούτοις το 1992 ήταν η χρονιά τους, όπως και η απόλυτη αποθέωση της ρώσικης ρουλέτας.

Άλκης Τσαβδαράς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0