Retro Stories

Χίλσμπορο: Το μεσημέρι που το αίμα 97 αθώων ψυχών, άλλαζε για πάντα το αγγλικό ποδόσφαιρο, με τις μνήμες να μην ξεθωριάζουν ποτέ! (video)

Χίλσμπορο: Το μεσημέρι που το αίμα 97 αθώων ψυχών, άλλαζε για πάντα το αγγλικό ποδόσφαιρο, με τις μνήμες να μην ξεθωριάζουν ποτέ! (video)
Λίβερπουλ-Νότιγχαμ Φόρεστ, στα ημιτελικά του FA Cup. Μία ποδοσφαιρική γιορτή, που έμελλε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι 97 ψυχές που «γύρεψαν» δικαίωση για τρεις δεκαετίες και οι δύο ακόμα, που έζησαν υπό το βάρος όσων συνέβησαν στο Χίλσμπορο στις 15 Απριλίου του 1989. Έστω κι αν η μία από αυτές, δεν βρέθηκε ποτέ εκεί... Πέρασαν 34 χρόνια από τότε, αλλά οι μνήμες θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες!
Εκείνο το μεσημέρι της 15ης Απριλίου του 1989, το «τοπίο» έμοιαζε ειδυλλιακό για να δοθεί μία ποδοσφαιρική παράσταση. Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ «μάχονταν» για ένα εισιτήριο στον τελικό του FA Cup. Το Χίλσμπορο του Σέφιλντ «έσφυζε» από ζωή.

Τίποτα δεν συνηγορούσε, πως αυτή η γιορτή, θα εξελισσόταν στη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, μόλις τέσσερα χρόνια μετά το Χέιζελ.
 
Λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η αναμέτρηση, χιλιάδες κόσμου βρίσκονται ακόμη εκτός γηπέδου. Ένα εγκληματικό λάθος της αστυνομίας, έμελλε να αποβεί μοιραίο. 
 

Περισσότερες θύρες ανοίγουν και στην ήδη ασφυκτικά γεμάτη κερκίδα, Λέπινγκς Λέιν, προστίθενται κι άλλοι φίλοι της Λίβερπουλ, περίπου 2.000 περισσότεροι από τον επιτρεπτό αριθμό! Αδυνατούν να αντιληφθούν πως δεν χωρούν. Άλλωστε, μπήκαν καθ' υπόδειξη της αστυνομίας και πιο συγκεκριμένα του αρχηγού της, Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ
 
Όσοι εισέρχονται σπρώχνουν τους ήδη υπάρχοντες στην εξέδρα προς τα κιγκλιδώματα. Ένα σκηνικό χάους και πλήρους ασφυξίας για όσους βρίσκονταν στο σημείο έχει δημιουργηθεί. Κραυγές βοήθειας αρχίζουν να ακούγονται, την ώρα που άλλοι προσπαθούν να πιάσουν τα απλωμένα χέρια στις διπλανές εξέδρες, ώστε να διαφύγουν, ενώ άλλοι πηδούν εντός του αγωνιστικού χώρου! Το παιχνίδι σταματά στις 15:06. Ο απολογισμός τραγικός. 
 Hillsborough: April 15, 1989 - the disaster, the grief & the tributes, in  pictures - News
Οι νεκροί ανέρχονται αρχικά στους 94, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 760, ενώ λίγες ημέρες αργότερα καταλήγει κι ένας 14χρονος. Τέσσερα χρόνια μετά, ο τραγικός αριθμός αυξάνεται στους 96 θανάτους, όταν αφαιρείται η μηχανική υποστήριξη από έναν 22χρονο, που έμεινε κλινικά νεκρός μετά το συμβάν.
 
Το καλοκαίρι του 2021, απεβίωσε και το 97ο θύμα του Χίλσμπορο, ο Άντριου Ντιβάιν, που επί 32 χρόνια έζησε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όπως ανακοίνωσε και η Λίβερπουλ, ο ιατροδικαστής Αντρέ Ρεμπέλο, αποφάνθηκε πως αποτελεί το 97ο θύμα της τραγωδίας.
 


Tο εμετικό πρωτοσέλιδο της Sun και η ταύτιση Τύπου-κυβέρνησης

Η τραγωδία του Χίλσμπορο ταράζει συθέμελα την παγκόσμια κοινότητα, πόσω μάλλον την αγγλική κοινωνία. Ωστόσο, τόσο οι αρχές, όσο και ο Τύπος, προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες στους οπαδούς της Λίβερπουλ, παρουσιάζοντάς τους ως μεθυσμένους χούλιγκαν. 
 
Δίχως ντροπή, την επόμενη ημέρα, η Sun κυκλοφορεί αναφέροντας στο πρωτοσέλιδό της πως οι φίλοι των «Reds» έκλεψαν τα πορτοφόλια των θυμάτων, ούρησαν τους γενναίους αστυνομικούς και έδειραν κάποιους που προσπαθούσαν να σώσουν ζωές. Εν τέλει, απολογήθηκε για τα όσα αισχρά έγραψε ύστερα από 23 χρόνια. «Η πραγματική αλήθεια», «41 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», «ζήταμε συγγνώμη για όσα ψευδή αναπαράξαμε», ήταν μόνο μερικά από τα μηνύματα σε εκείνο το πρωτοσέλιδο-συγγνώμη.
 thesun.jpg
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, ωστόσο, και η αγγλική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ, που προσπάθησε να συγκαλύψει τα εγκληματικά λάθη των αστυνομικών αρχών. Ο δικαστής Πιτ Τέιλορ, ο άνθρωπος που κόντρα στα μυθεύματα περί της «Σιδηράς Κυρίας», άλλαξε στην πραγματικότητα το αγγλικό ποδόσφαιρο, ήταν αυτός που εξέθεσε ανεπανόρθωτα κυβέρνηση και αρχές με την έκθεσή του λίγους μήνες αργότερα, κάνοντας λόγο για σαφή ακαταλληλότητα του γηπέδου, ελλιπή οργάνωση και εγκληματική αμέλεια της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ.
 

Τρεις δεκαετίες μετά...

Η δικαίωση, ωστόσο, χρειάστηκε 27 ολόκληρα χρόνια για να έρθει. Οι συγγενείς των θυμάτων δεν σταμάτησαν ποτέ να ζητούν την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους. Το 2009, μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων υπογραφών, το θέμα επανήλθε στη Βρετανική Βουλή, όπου έγινε φανερό πως όχι μόνο οι ευθύνες βάραιναν την αστυνομία, αλλά υπήρχε προσπάθεια συγκάληψής της από την τότε κυβέρνηση, μέσω παραποίησης καταθέσεων.
 
Στις 26 Απριλίου, το δικαστήριο του Ουόρινγτον δικαίωσε τους αδικοχαμένους φίλους της Λίβερπουλ και κατέστησε σαφές, πως υπεύθυνη για την τραγωδία του Χίλσμπορο ήταν η αστυνομία και ο επικεφαλής της, Ντέιβιντ Ντάκενφελντ.
 

Στίφεν Γουάιτλ: Το θύμα υπ' αριθμόν 98 του Χίλσμπορο

Στα 96 θύματα, ωστόσο, εκτός από τον Άντριου Ντιβάιν, αναφέρεται συχνά κι ένας ακόμα, που μπορεί να μην βρέθηκε στο γήπεδο του Σέφιλντ εκείνο το μεσημέρι της 15ης Απριλίου, αλλά έζησε υπό το βάρος του. 
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Στίφεν Γουάιτλ υπήρξε φανατικός οπαδός της Λίβερπουλ, που δεν έχανε αναμέτρηση της ομάδας του. Εκείνο το παιχνίδι, ωστόσο, δεν μπορούσε να το παρακολουθήσει και πούλησε το εισιτήριό του σε έναν φίλο του. Ένα από τα 96 θύματα...
Tributes paid to Hillsborough' disaster's forgotten '97th victim' Stephen  Whittle | Daily Mail Online
Ποτέ δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει. Σε αυτό το διάστημα φρόντισε να συγκεντρώσει 61.000 λίρες, τις οποίες και δώρισε στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά δεν του αρκούσε για να «εξιλεωθεί». Άλλωστε, υπήρξε ένας άνθρωπος που βίωσε από κοντά και την τραγωδία του Χέιζελ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα! 
 
Το 2011, μετά από χρόνια «μάχη» με την κατάθλιψη, αυτοκτόνησε πέφτοντας στις ράγες του τρένου, δίνοντας τέλος στη ζωή του, στα 50 του χρόνια. Οι 97 ψυχές, που βρέθηκαν στο γήπεδο με όνειρα και αντ' αυτού όλα μετατράπηκαν σε εφιάλτη, έσβησαν μέσα σε λίγα λεπτά από σειρά εγκληματικών λαθών, όμως βρήκαν επιτέλους τη δικαίωση τους τα τελευταία χρόνια.

Γι' αυτό και πια το ενός λεπτού σιγή έχει αντικατασταθεί με το ενός λεπτού χειροκρότημα στο Άνφιλντ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0