Retro Stories

«Το πρώτο Ευρωπαϊκό, ο ΠΑΟ θα το πάρει...» - Το... πράσινο Παρίσι του Ντομινίκ και η τάπα του Βράνκοβιτς

«Το πρώτο Ευρωπαϊκό, ο ΠΑΟ θα το πάρει...» - Το... πράσινο Παρίσι του Ντομινίκ και η τάπα του Βράνκοβιτς
Το πρώτο από τα… ευρωπαϊκά παιδιά του Παναθηναϊκού. Το πρώτο αστέρι, η πρώτη κατάκτηση Ευρωλίγκας στο Παρίσι, εκεί που έλαβε σάρκα και οστά το όνειρο της οικογένειας Γιαννακόπουλων!
Big Bang ή αλλιώς η αρχή των πάντων για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό και το όνειρο του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου να… γιγαντώσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Τα ρολόγια «μηδένισαν» στις 11 Απριλίου του 1996 στο «Παλέ ντε Μπερσί» στο Παρίσι. Η ομάδα του Παναθηναϊκού με πολύ ηχηρές προσωπικότητες στο δυναμικό της, πρώτα από όλα ο «τεραστιος» Ντομινίκ Ουίλκινς, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και φυσικά ο γίγαντας Στόικο Βράνκοβιτς.
Eyq-j-8WEAIIsJb.jpg

Ο δρόμος για την «πόλη του φωτός»

Ο Παναθηναϊκός είχε οδηγηθεί στο Final-4 του Παρισιού, μετά από μια σειρά παιχνιδιών όπου ο νικητής κρινόταν στα τρία παιχνίδια (και όχι όπως τώρα, στα πέντε), όπου είχε επικρατήσει της Μπένετον Τρεβίζο με 2-1. Η σειρά ξεκίνησε από το ΟΑΚΑ, με τους «πράσινους» να κερδίζουν το πρώτο παιχνίδι με 70-67, ενώ στον επαναληπτικό στην Ιταλία, η Μπένετον ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά κερδίζοντας άνετα με 83-69. Η επιβλητική αυτή νίκη, δημιούργησε πίεση στο στρατόπεδο της ελληνικής ομάδας. Το πλεονέκτημα έδρας το είχε η Μπένετον και έτσι και το τρίτο παιχνίδι παίχτηκε στην Ιταλία. Η ομάδα του Μάλκοβιτς έπαιξε πολύ καλή άμυνα και καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού είχε απόλυτη συγκέντρωση. Το μεγαλύτερο όπλο της ιταλικής ομάδας ήταν τα τρίποντα και αυτό εστίασε να περιορίσει ο Παναθηναϊκός. Αμφότερες οι ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο μέχρι και το τέλος. Οι «πράσινοι» με απανωτά λάθη, υστερούσαν ψυχολογικά και όδευαν προς... αυτοκτονία. Με το σκορ στο 65-64 υπέρ της ελληνικής ομάδας και τη μπάλα στα χέρια των Ιταλών, ο Ζέλικο Ρέμπρατσα (με 20 πόντους στην... πλάτη του) επιχείρησε ένα σουτ τριών πόντων για τη νίκη, αλλά ο Βράνκοβιτς αλλοίωσε το σουτ του και έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Final 4.

Ο παλμός στο Παρίσι

Στην «πόλη του φωτός», μετά από δύο συνεχόμενους χαμένους ημιτελικούς από τον Ολυμπιακό στο Final 4 του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα (1994, 1995 αντίστοιχα), ο Παναθηναϊκός δεν θα άφηνε περιθώρια για τρίτο συνεχόμενο αποκλεισμό στην ημιτελική φάση και να μείνει εκτός τελικού.
ipiccy_image_7_3.jpg
Με πρωτοπόρο τον… μαγικό, Ντομινίκ Ουίλκινς, ο οποίος έπαιζε στην... πόλη του, εκεί που είχε γεννηθεί δηλαδή (!) σκόραρε 35 πόντους και ήταν «ασταμάτητος». Το «τριφύλλι» έλεγξε το παιχνίδι και είχε το πάνω χέρι καθ’ όλη τη διάρκεια του. Με πολύ καλές άμυνες επιβλήθηκε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (81-71) και πήρε το… χρυσό εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί συνάντησε την Μπαρτσελόνα, όπου και εκείνη με τη σειρά της είχε πάρει την πρόκριση από τον «αιώνιο αντίπαλο» της, την Ρεάλ Μαδρίτης, με σκορ 76-66.

Με 10.000 «πράσινους» φίλους στις εξέδρες να έχουν ταξιδέψει στην Γαλλία, για χάρη της αγαπημένης του ομάδας, το «Παλέ ντε Μπερσί» είχε… άρωμα Αθήνας. Ο τελικός της 11ης Απριλίου κύλησε με τον Παναθηναϊκό να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, αλλά η Μπαρτσελόνα με μακρινά σουτ, στα τελευταία λεπτά, μάζεψε τη διαφορά και απέκτησε και πάλι… σφυγμό. Ο Τζόν Κόρφας με δύο ζευγάρια βολών, κάνει το σκορ 67-61, αλλά οι Καταλανοί με έναν γρήγορο αιφνιδιασμό, βρίσκουν σκορ με τον Γκαλιλέα να τελειώνει εύκολα μέσα στην καρδιά της ρακέτας. Η Μπαρτσελόνα πιέζει σε ολόκληρο το γήπεδο και το χρονόμετρο γράφει κάτι παραπάνω από 1:30.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού σπάει το «press» με μακρινή πάσα, αλλά ο Οικονόμου χάνει τη μπάλα στα τελευταία δευτερόλεπτα της κατοχής και ο Γκαλιλέα φεύγει… σα σίφουνας και παίρνει τα μέγιστα, πετυχαίνοντας καλάθι και φάουλ, ευστοχώντας στη βολή και έφερε το σκορ στον πόντο (67-66). Στην οργάνωση της επίθεσης ο Τζον Κόρφας, η μπάλα καταλήγει στον Ουίλκινς, ο οποίος μαρκάρεται από δύο παίκτες. Ο Αμερικανός… σπάει την πίεση και αστοχεί σε ένα φλότερ από κοντά. Ο Βράνκοβιτς όμως, μαζεύει το ριμπάουντ και δίνει στον Κόρφα για να οργανώσει εκ νέου την επίθεση για τους «πράσινους». Ο Γιαννάκης ζητάει και παίρνει τη σκυτάλη, αλλά ένα γλίστρημα του ήταν η αφορμή για «χτυποκάρδια» των 10.000 φίλων και την ομάδα του Παναθηναϊκού. Ως από μηχανής θεός, ο Βράνκοβιτς έχει ξεκινήσει ένα σπρίντ από την μια άκρη του γηπέδου στην άλλη, περνάει πάνω από τον Κόρφα (όπου βρισκόταν πεσμένος στο παρκέ) και… κολλάει την μπάλα στο ταμπλό με τον ανυποψίαστο Μοντέρο να μένει «στήλη άλατος». Το χρονόμετρο έχει κολλήσει και οι διαιτητές δεν έχουν την παραμικρή αντίληψη. Η μπάλα μαζεύεται από τους παίκτες των Καταλανών, ο έλεγχος χάνεται και το χρονόμετρο μηδενίζει! «Ο Παναθηναϊκός είναι Πρωταθλητής Ευρώπης» ακούγεται από την τηλεοπτική μετάδοση του Θοδωρή Κοτσώνη και ξέφρενοι πανηγυρισμοί ξεσπούν στο «Παλέ ντε Μπερσί».

Ένα πράσινο ντελίριο με τους παίκτες της ελληνικής ομάδας, να πανηγυρίζουν έξαλλα την πρώτη τους κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου. Στις κερκίδες έχει στηθεί… γλέντι από τους χιλιάδες οπαδούς του Παναθηναϊκού που ακολούθησαν την ομάδα στο Παρίσι. Η φιγούρα του Βράνοβιτς να είναι πεσμένος το παρκέ και να υποφέρει, είναι και αυτή χαραγμένη στο μυαλό των μπασκετόφιλων. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να… σπιλώσει το μεγαλύτερο επίτευγμα ελληνικής ομάδας στο μπάσκετ. Την ανύψωση του Κυπέλλου ανέλαβε ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ολόκληρη η ομάδα του «τριφυλλιού» βρέθηκε στον… έβδομο ουρανό.


Δημήτρης Φεραδούρος 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0