Retro Stories

Το δακρυσμένο «αντίο» του τεράστιου Νοβίτσκι στο Ντάλας! (video)

Το δακρυσμένο «αντίο» του τεράστιου Νοβίτσκι στο Ντάλας! (video)

Έχουν περάσει κιόλας τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο σπουδαίος Ντιρκ Νοβίτσκι ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του από τα παρκέ. Στις 9 Απριλίου του 2019 συμμετείχε στο τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι με τους Ντάλας Μάβερικς και η ομιλία του μετά το φινάλε, προκάλεσε «ρίγη».

Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα power forward που έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στα παρκέ, αλλά και ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης όλων των εποχών. Όχι άδικα είναι η αλήθεια. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι μπορεί πια να μην κάνει τα «θαύματά» του με την πορτοκαλί «θεά» στα χέρια, αλλά έχει φροντίσει να χαραχθεί μια για πάντα στις μνήμες των λατρών του αθλήματος.

Μία ημέρα σαν και σήμερα, πριν από τέσσερα χρόνια, στις 9 Απριλίου του 2019, ο Γερμανός θρύλος ανακοίνωνε και επίσημα το τέλος της σπουδαίας καριέρας του. Οι Ντάλας Μάβερικς υποδέχονταν τους Φοίνιξ Σανς και το τέλος της βραδιάς τους βρήκε νικητές με 120-109. Ο σούπερ σταρ των «Μαβς», σε ηλικία 40 ετών, έλαμψε για άλλη μία φορά, πετυχαίνοντας 30 πόντους, ενώ μάζεψε ακόμα 8 ριμπάουντ. Όπως αποδείχθηκε, αυτή ήταν και η τελευταία.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, ο Νοβίτσκι, με δάκρυα στα μάτια, ομολόγησε στους φιλάθλους που βρίσκονταν στις εξέδρες ότι αυτό ήταν το τελευταίο του ματς στο Ντάλας. «Όπως ίσως περιμένατε, αυτό είναι το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι μου.»

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, το κοινό φώναζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα «one more year». Δεν στάθηκε, όμως, ικανό να του αλλάξει γνώμη. Η απόφασή του είχε οριστικοποιηθεί, όσο δύσκολη κι αν ήταν. «Δοκιμάζω την αναπνοή μου στη γιόγκα, αλλά δεν λειτουργεί τόσο καλά. Αυτό είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματικό. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι για να ευχαριστήσω. Προφανώς, τον Μαρκ Κιούμπαν (σ.σ. ιδιοκτήτης της ομάδας), τον κόουτς (Ρικ Κάρλαϊλ), και φυσικά ολόκληρο τον οργανισμό των “Μαβς”, όχι μόνο για απόψε, αλλά για όλα τα 21 χρόνια. Όλους τους οπαδούς που με υποστήριξαν, ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα, εσείς πάντα ήσασταν κολλημένοι μαζί μου και με υποστηρίζατε. Οπότε, το εκτιμώ», τόνισε κατά την ομιλία του, όντας φανερά συγκινημένος.

Σε αυτό το γεγονός δεν θα μπορούσε να είναι μόνος του. Για να τον τιμήσουν, αλλά και να μιλήσουν για εκείνον, βρέθηκαν στο γήπεδο οι Λάρι Μπερντ, Σκότι Πίπεν και Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Ο τελευταίος μάλιστα παραδέχθηκε ότι «Ήταν πραγματικά τιμή μου και προνόμιο να σε παρακολουθώ. Τώρα απόλαυσε την υπόλοιπη ζωή σου». Απολύτως λογικό, εάν αναλογιστούμε ότι επρόκειτο για έναν σταρ, ακόμα κι αν δεν είχε τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου, αφού ξεχώριζε για την σεμνότητα αλλά και την απλότητά του ως άνθρωπος.

Στο Ντάλας λατρεύτηκε σαν… θεός, ενώ τα 21 χρόνια που παρέμεινε εκεί, αποτελούν ρεκόρ στο NBA. Κανείς άλλος δεν έμεινε τόσο μεγάλο διάστημα σε μία αποκλειστικά ομάδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Το «δαχτυλίδι» του 2011, σε συνδυασμό με το βραβείο του MVP των τελικών, είναι ίσως τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του Νοβίτσκι, ανάμεσα φυσικά σε πολλά ακόμα. Άξιο αναφοράς βέβαια και το παράσημο του έκτου κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία της λίγκας, με 31.560 πόντους!

Η απόσυρσή της φανέλας με το νούμερο 41 από τους Μάβερικς ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, όπως επίσης και της αντίστοιχης με το νούμερο 14 από την εθνική Γερμανίας.

Ενθετη_Νοβιτσκι_2.jpeg

Η αγάπη του για τους «Μαβς» είναι αστείρευτη. Μπορεί να αποχώρησε από την ενεργό δράση, αλλά δεν έφυγε ποτέ από την ομάδα. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ο Νοβίτσκι πλέον, εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος του συλλόγου στο NBA. Έτσι, συνεχίζει να βοηθά, έστω από διαφορετικό πόστο, παραμένοντας στο μέρος όπου αγάπησε και αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι.

Νοβιτσκι.jpg

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0