Retro Stories

Άρης: 26 χρόνια από την ιστορική ανατρόπη στην Προύσα και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς (video)

Άρης: 26 χρόνια από την ιστορική ανατρόπη στην Προύσα και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς (video)

Σήμερα (3/4), συμπληρώνονται 26 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς, το 1997 από τον Άρη με αντίπαλο την Τόφας. Μέσα στο «σπίτι» της τουρκικής ομάδας οι «κίτρινοι» πραγματοποίησαν μια εκπληκτική εμφάνιση και ανέτρεψαν την ήττα του πρώτου αγώνα στο Παλέ, με το 88-70 υπέρ των κίτρινων να είναι το τελικό σκορ και το τρόπαιο να πηγαίνει στην Θεσσαλονίκη.

Μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου πέτυχε ο «Αυτοκράτορας» του ελληνικού μπάσκετ το 1997, στους τελικούς του κυπέλλου Κόρατς με αντίπαλο την Τόφας. Στον τελικό της Θεσσαλονίκης η Τόφας άλωσε το Παλέ με το +11 (66-77) να δίνει στην τουρκική ομάδα τον «αέρα» του μεγάλου φαβορί. Ως τέτοιο την θεώρησαν και οι άνθρωποι της Τόφας καθώς, πριν το τζάμπολ, οι γηπεδούχοι είχαν ετοιμάσει ένα σόου για να δώσουν ένα πανηγυρικό τόνο στην αναμέτρηση.

 

Οι παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς δεν το έβαλαν κάτω και πάλεψαν από το πρώτο λεπτό μπροστά σε 5000 οπαδούς της Τόφας που δημιούργησαν μια «πολεμική» ατμόσφαιρα. Χτίζοντας ένα τοίχος γύρω από το καλάθι τους περίμεναν τις ευκαιρίες στη επίθεση,  με το πρώτο ημίχρονο να λήγει 37-34 υπέρ του Άρη. Ο «Αυτοκράτορας» κυνηγούσε το πολυπόθητο +12 που θα του χαρίσει τον τίτλο. Στο δεύτερο και καθοριστικό ημίχρονο ο Άρης ήταν καταιγιστικός. Διατήρησε την σκληρή άμυνα του πρώτου μέρους και με την ψυχολογία να γέρνει, πλέον, προς το μέρος του ξεκίνησε να  σκοράρει με μεγαλύτερη άνεση . Η «ταφόπλακα» έπεσε για την Τόφας 30 δευτερόλεπτα πριν την λήξη όταν ο Λιαδέλης, ύστερα από δικό του κλέψιμο, έτρεξε στο γήπεδο, «άφησε» την μπάλα στο καλάθι και έγραψε το υπερ τους 85-67 με την κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη. Σημαίες, μπουκάλια και διάφορα άλλα αντικείμενα άρχισαν να πέφτουν στο παρκέ από τους εξαγριωμένους Τούρκους οπαδούς. Οι διαιτητές διέκοψαν το παιχνίδι και διέταξαν την εκκένωση του γηπέδου. Στον χρόνο που απέμεινε μια βολή του Λιαδέλη άλλες δυο από τον Αγγελίδη και το τρίποντο του Αλάνοβιτς (Τόφας) για το τελικό 88-70 υπέρ του Άρη με το τρόπαιο να «ντύνεται» στα κιτρινόμαυρα.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΟΡΑΤΣ 1996-1997

Γήπεδο:«Ataturk Spor Salonu» Τόφας – Άρης 70-88

Διαιτητές:Κατσάρο (Ιταλία), Βιρόβνικ (Ισραήλ)

Τόφας (Ατίλα Τσακμάκ):Ερντέν, Αλάνοβιτς 7(1), Μπας 18(2), Ρότζερς 26(2), Κονούκ 2, Τοπσακάλ 8(2), Άβντιτς 2, Γκρίφιθ 7.

Άρης (Λευτέρης Σούμποτιτς):Ορτίθ 25 , Λιαδέλης 15 , Σταυρακόπουλος 5 , Σιούτης 12, Αγγελίδης 6, Σάκλεφορντ 5 , Μπόνι 20

 

Το πάρτι στήθηκε από νωρίς καθώς η υποδοχή της ομάδας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ήταν μυθική. Πλήθος οπαδών του Άρη περίμεναν την ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς για να τους συγχαρούν και να πανηγυρίσουν μαζί τους ακόμα ένα ευρωπαϊκό τίτλο.

Αντώνης Παπαδόπουλος


www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0