Retro Stories

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η νύχτα της ντροπής - Μία… αιώνια μάχη που έμεινε στην ιστορία ως το «ντέρμπι του Ευθυμιάδη»! (video)

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η νύχτα της ντροπής - Μία… αιώνια μάχη που έμεινε στην ιστορία ως το «ντέρμπι του Ευθυμιάδη»! (video)

Με πολλά ντέρμπι να απομένουν για τη στέψη του πρωταθλητή, η διαιτησία αποτελεί το πρωταρχικό θέμα συζήτησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το BN Sports λοιπόν θυμάται τι συνέβη μια μέρα σαν και αυτή, 21 χρόνια πίσω. Όταν η «αιώνια μάχη» Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στιγματίστηκε από εκτεταμένα επεισόδια και το διαιτητή Μάκη Ευθυμιάδη να αποχωρεί αιμόφυρτος και κυνηγημένος για τα αποδυτήρια, έρμαιο κάθε «θερμοκέφαλου».

Σχετικά Άρθρα

Στις μέρες μας, για να φτάσει κανείς να φωτογραφηθεί με τον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον Εμπαπέ ή οποιονδήποτε άλλο σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ακόμα και να τον αγγίξει/ακουμπήσει, πρέπει να έχει καταστρώσει ένα άκρως σκεπτόμενο σχέδιο. Πρέπει να έχει μελετήσει τις συνθήκες και τη στιγμή που θα το κάνει και ίσως τότε να έχει κάποια πιθανότητα το πλάνο του να στεφθεί με επιτυχία. Ακόμα και το να φτάσει κανείς στον… άρχοντα του αγώνα φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο (εκτός αν πρόκειται για τον/έναν εκ των ισχυρών ανδρών μιας ΠΑΕ). Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι και το επονομαζόμενο «ντέρμπι του Ευθυμιάδη» αποτελεί μία περίπτωση χαρακτηριστική για του λόγου το αληθές.

Έχουν περάσει ακριβώς 21 χρόνια από εκείνη τη νύχτα της ντροπής για αυτό που θέλει να ονομάζεται ως «βασιλιά των σπορ». Ήταν ένας αγώνας πρωταθλήματος μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ο οποίος αφού πέρασε από… 40 κύματα, ολοκληρώθηκε. Μικρή έως μηδαμινή σημασία όμως έχει αυτό που συνέβη μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης, βλέποντας τον ρέφερι της αναμέτρησης να αποχωρεί αιμόφυρτος, απροστάτευτος, με δάκρια στα μάτια για τα αποδυτήρια. Ο αγωνιστικός χώρος και τα πέριξ του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θύμιζαν… ρινγκ και το ημερολόγιο ήταν καρφιτσωμένο στην 24η του Μαρτίου του 2002. Το BN Sports ανασύρει από το «χρονοντούλαπο» μία ακόμα μαύρη σελίδα του εγχώριου προϊόντος.
392190.jpg

Το… ρετιρέ που λαχταρούσαν πολλοί και η προβλεπόμενη επιλογή Ευθυμιάδη

Πάντοτε ένα «ντέρμπι αιωνίων» έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία, πολλώ δε μάλλον όταν αυτό το διακύβευμα είναι και βαθμολογικό. Ο Ολυμπιακός των 5 σερί πρωταθλημάτων επισκεπτόταν την έδρα του… άσπονδου εχθρού του, ο οποίος με ένα απίστευτο ντεμαράζ από τη 10η αγωνιστική και μετά είχε γίνει διεκδικητής του τίτλου.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν, που δεν είχε έρθει μετά βαΐων και κλάδων στο «τριφύλλι», είχε… μεταλλάξει τους πράσινους, οι οποίοι με νίκη την παραμονή της Εθνικής μας εορτής, έπιαναν τους Πειραιώτες.

Για αυτό το ματς των ειδικών συνθηκών λοιπόν, είχε επιλεγεί ο Μάκης Ευθυμιάδης ως ο… άρχων του αγώνα. Ο 36χρονος τότε Δραμινός, είχε πάρει υψηλότατο βαθμό σε όσα ντέρμπι κλήθηκε να διαιτητεύσει τη σεζόν εκείνη και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δυναμική του «φύση», τον καθιστούσαν ως την πλέον κατάλληλη φιγούρα για να τα βγάλει πέρα.
392179_1.jpg

Η… καλή μέρα από το πρωί φάνηκε

Όπως συμβαίνει σχεδόν επί μονίμου βάσεως στα ντέρμπι, το πρώτο σφύριγμα της αναμέτρησης καθυστέρησε να λάβει χώρα. Και αυτό διότι στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» που είχε γεμίσει από φίλους και των δύο ομάδων, επικρατούσε «χάβρα Ιουδαίων».

Οι μεν έκαιγαν πανό-λάφυρα ως απόδειξη κυριαρχίας και διδαχής, οι δε έσπαγαν τα καθίσματα και τα εκτόξευαν στον αγωνιστικό χώρο και στους σεκιούριτι, λες και ήταν… σποράκια. Οι πρωταγωνιστές (ή τουλάχιστον αυτοί που θα έπρεπε να είναι), δηλαδή οι αξιωματούχοι του αγώνα είχαν συγκεντρωθεί στη φυσούσα και περίμεναν να ηρεμήσουν τα πνεύματα (είχαν εισβάλει και κάποιοι οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο) για να ξεκινήσει ο αγώνας. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να επισπευσθεί η κατάσταση και να δοθεί ένα μήνυμα, ο Μάκης Ευθυμιάδης προέτρεψε τον Γιάννη Γκούμα να βγουν όλοι μαζί οι παίκτες και να κατευθυνθούν προς τις κερκίδες ώστε να χαλαρώσουν τα… πνεύματα και να ξεκινήσει ο αγώνας.
392175.jpg

Πάθος, ένταση, «πράσινο» προβάδισμα και μια απόφαση που τίναξε το ντέρμπι στον… αέρα!

Τελικώς το ματς ξεκίνησε και όπως φάνταζε πιο πιθανό, δεν διεκδίκησε «δάφνες ποιότητας». Ο αγωνιστικός χώρος ήταν βαρύς από την έντονη βροχόπτωση που είχε πέσει στο λεκανοπέδιο, γεγονός που δυσκόλευε την κατάσταση. Το ντέρμπι είχε πάθος, ένταση, δυνατές μονομαχίες και αρκετά παράπονα, κυρίως από τη μεριά των γηπεδούχων προς τον ρέφερι διότι επέτρεπε το σκληρό παιχνίδι των «ερυθρολεύκων», με τη φάση του Γκόραν Βλάοβιτς (κόλλησε το κεφάλι του στου Ευθυμιάδου) να αποτελεί τη πιο χαρακτηριστική και τον Μαρκαριάν συχνά πυκνά να εκρήγνυται.

Στα καθαρά αγωνιστικά, οι παίκτες του Τάκη Λεμονή έχασαν τη σπουδαιότερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου όταν ο Στέλιος Γιαννακόπουλος πλάσαρε εκατοστά έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Αντώνη Νικοπολίδη. Η είσοδος των Κόλκα και Ολισαντέμπε βοήθησε τον Παναθηναϊκό και στο 76’, ο «Μανωλάκης» έβαλε… φωτιά στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Ο Νιγηριανο-Πολωνός εκμεταλλεύτηκε την εξαιρετική προσπάθεια του Γιώργου Καραγκούνη από δεξιά και έβαλε σε θέση οδηγού τους «πράσινους». Ένα γκολ που έτσι όπως κυλούσε το παιχνίδι, όλα έδειχναν πως θα αποδεικνυόταν… χρυσό. Για τα επόμενα λεπτά και μέχρι τις καθυστερήσεις οι διαμαρτυρίες των γηπεδούχων έπαιρναν και έδιναν, ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε άλλο φάουλ, με τον Ολυμπιακό να έχει τη μπάλα στην κατοχή του και να προσπαθεί να ισοφαρίσει μέχρι που στο 93’ το σκηνικό άλλαξε. Ένα γέμισμα του Κωστούλα, μία ασταθής απόκρουση των αμυνομένων του «τριφυλλιού» και η μπάλα κατέληξε στον Στέλιο Βενετίδη. Αυτός δεν σέντραρε τη μία, ο Κωνσταντίνου έπεσε άτσαλα πάνω του και τον ανέτρεψε εντός περιοχής. Πέναλτι η απόφαση του κ. Ευθυμιάδη και στο χορτάρι έγινε το… έλα να δεις.
392162.jpg

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έπεσαν στον Δραμινό διαιτητή να διαμαρτυρηθούν, οι «ερυθρόλευκοι» απευθύνθηκαν σε εκείνους για την αντίδραση τους με μπροστάρη τον Βενετίδη που κέρδισε την παράβαση και όλοι έγιναν ένα μπουλούκι. Κάπου εκεί έπεσε και μία φωτοβολίδα στην πλάτη του Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος βέβαια δεν έδωσε σημασία, φωνάζοντας και εκείνος στον ρέφερι.

Στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο Σέρχιο Μαρκαριάν επαναλάμβανε, σαν σε κασέτα το αλησμόνητο «τι μαλ… είναι» για την απερισκεψία του Κύπριου επιθετικού του, την ίδια στιγμή που τα αντικείμενα έπεφταν… βροχή στον πάγκο των Πειραιωτών που πανηγύριζαν τον καταλογισμό του πέναλτι. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε, διαμόρφωσε το τελικό 1-1 και η εξέλιξη αυτή δρομολόγησε το ιστορικό μιας νύχτας ντροπιαστικής.
392164.jpg

Πεδίο μάχης και ανοχής!

Το τελικό σφύριγμα της λήξης από τον Μάκη Ευθυμιάδη απλά ξεχείλισε το καζάνι που «έβραζε». Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού άνοιξαν διάλογο με τους δημοσιογράφους και ο πρόεδρος του «τριφυλλιού», Άγγελος Φιλιππίδης με τους οργανωμένους στη Θύρα 13. Τα καθίσματα έπεφταν σωρηδόν στον αγωνιστικό χώρο με τη φυσούνα να αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο. Όμως, πως έφτανες μέχρι εκεί;

Η ελλιπής αστυνομική δύναμη ολιγώρησε και δεν προστάτεψε τον Ευθυμιάδη. Κάποιοι «θολωμένοι» οπαδοί εισήλθαν στο χορτάρι και κατευθύνθηκαν προς το μέρος του. Τον γρονθοκόπησαν, τον χτύπησαν στο πρόσωπο, στο σβέρκο, στην πλάτη. Ο λεγόμενος… άρχων του αγώνα έγινε υποχείριο και έρμαιο κάθε «θερμοκέφαλου» που επειδή δεν συμφωνούσε μαζί του και πικράθηκε, ήθελε να του κάνει κακό. Οι κινήσεις τους είχαν μένος και μίσος.

Οι εικόνες ντροπής που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από τα όσα κατέγραψε η κάμερα του Alpha, έδειχναν έναν άνθρωπο, με τα λάθη του και τα σωστά του, να αποχωρεί αιμόφυρτος, με δάκρυα στα μάτια από τον αγωνιστικό χώρο. Και καθώς τον φυγάδευε κυριολεκτικά μετά βίας η όποια αστυνομική δύναμη και κάποιοι εκ των ανθρώπων του Παναθηναϊκού (Ζαβραδινός, Τσιρικολιάς, Βόκολος, Λυμπερόπουλος, Γκούμας όπως αναγράφει και το φύλλο αγώνα), δεχόταν χτυπήματα από παντού. Κάθε του βήμα και μία γροθιά, κάθε γροθιά και ένα ακόμα βήμα προς τον… βούρκο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι εκατέρωθεν δηλώσεις, στη συνέντευξη Τύπου και όχι, μόνο έπαιρναν και έδιναν. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ο οποίος γράφτηκε από τον διαιτητή στο φύλλο αγώνα για λεκτική επίθεση («είσαι αλήτης»), δεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Σε αυτή, ο Άγγελος Φιλιππίδης έκανε λόγο για έγγραφο που είχε ζητηθεί προς τη Γενική Διεύθυνση της Αστυνομίας για πρόσθετα μέτρα τάξης, τα οποία δεν είδε ποτέ ενώ επίσης χαρακτήρισε το πρωτάθλημα «φαρσοκωμωδία», επικαλούμενος εκτός γηπέδου αυτήκοη μαρτυρία αστυνομικού στο τέλος του ματς, ότι ο Ευθυμιάδης είπε «θα σας καταστρέψω, τελειώσατε» στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

Στην αντίπερα όχθη, ο Κριστιάν Καρεμπέ (ήταν η πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα) διέκοψε τις δηλώσεις του στην τηλεόραση λίγες στιγμές μετά το τέλος του ματς με τη φράση «συγγνώμη αλλά δεν μπορώ», ενώ ο Ελευθερόπουλος έκανε λόγο για κλίμα που είχε δυναμιτίσει όλη την εβδομάδα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας των Πειραιωτών, Άγγελος Γεωργίου, τραυματίστηκε με χτύπημα στο μάγουλο από αιχμηρό αντικείμενο όπως δήλωσε ενώ οι Τάκης Λεμονής και Τάσος Μητρόπουλος έκαναν λόγο για «ευρωπαϊκές φτυσιές» και «ευρωπαϊκά μπουκάλια με καφέδες και κόκα κόλα».

Τα επεισόδια και το τεταμένο κλίμα μεταφέρθηκαν και εκτός γηπέδου με την παρέμβαση της αστυνομίας εκεί να είναι πιο άμεση και καίρια.

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν και για μία ακόμα φορά, το αγωνιστικό σκέλος στο ντέρμπι εκείνο πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Εκατομμύρια κόσμου είχε στηθεί πίσω από μια οθόνη ή χιλιάδες δια ζώσης, για να παρακολουθούμουν το απόγευμα εκείνο της Κυριακής ένα αθλητικό γεγονός που δεν είχε την παραμικρή σημασία μπρος σε όλα αυτά που διαδραματίστηκαν. Μία «μάχη αιωνίων» που κράτησε πάνω από 6 ώρες συνολικά μέχρι να αποχωρήσουν οι αποστολές. Και φυσικά ο χαμένος της υπόθεσης ήταν το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0