Retro Stories

Τρία γκολ του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια και... μνήμες μίας αυτοκαταστροφικής σεζόν της ΑΕΚ, που «έκλεισε» με τίτλο! (video)

Τρία γκολ του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια και... μνήμες μίας αυτοκαταστροφικής σεζόν της ΑΕΚ, που «έκλεισε» με τίτλο! (video)
Στην τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός σκόραρε τρεις φορές στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ «εκθρονίστηκε» δύο φορές από την κορυφή, έχασε το πρωτάθλημα, αλλά η σεζόν είχε «γλυκόπικρο» φινάλε.
Σχετικά Άρθρα
Το απόλυτο νικών της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτελεί «παρελθόν». Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα που όχι μόνο προηγείται ή δεν χάνει στην OPAP Arena, αλλά φεύγει και ως θριαμβευτής.

Μέσα σε 16 λεπτά, οι Πειραιώτες κατάφεραν να βρουν τρεις φορές δίχτυα και να πετύχουν περισσότερα γκολ, απ' ό,τι είχε δεχθεί συνολικά η ΑΕΚ στα 14 ματς που προηγήθηκαν στο ίδιο γήπεδο.

Παράλληλα, όμως, κατάφεραν να σκοράρουν τρία γκολ στη Νέα Φιλαδέλφεια ξανά μετά από 21 χρόνια, ξυπνώντας μνήμες από μία αυτοκαταστροφική σεζόν της ΑΕΚ, που «έκλεισε», ωστόσο, με τίτλο!

αεκ-οσφπ-2002.jpg


Φάουλ από... φωτοτυπικό μηχάνημα

Ήταν 20 Ιανουαρίου του 2002, όταν η ΑΕΚ «υποδέχθηκε» τον Ολυμπιακό στο Νίκος Γκούμας, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής. Η «Ένωση» βρισκόταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 27 βαθμούς, έναντι 25 του δεύτερου Ολυμπιακού.

Με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της, η ΑΕΚ «άνοιξε» το σκορ στον λασπωμένο αγωνιστικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας, με τον Ντέμη Νικολαΐδη στο 8ο λεπτό. Ο Αλέκος Αλεξανδρής έφερε το ματς στα ίσια στο 22ο, αλλά ο Βασίλης Τσιάρτας, με τη βοήθεια του... τείχους, έστειλε τη γηπεδούχο στα αποδυτήρια, με το σκορ υπέρ της. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, ο Ολυμπιακός την «πλήρωσε» με το ίδιο νόμισμα.

Αρχικά, ο Τζιοβάνι ισοφάρισε εκ νέου στο 77', για να χαρίσει τη νίκη στους φιλοξενούμενους ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο 90+1' με απευθείας εκτέλεση φάουλ, σαν... αντίγραφο αυτής του Τσιάρτα.



Ο Ολυμπιακός έφυγε από τη Νέα Φιλαδέλφεια με το 3-2 υπέρ του και ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας. Μέχρι τη «ρεβάνς», όμως, του δεύτερου γύρου, η ΑΕΚ είχε βρεθεί ξανά στην κορυφή, στο +3 από τους Πειραιώτες, μόλις δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της σεζόν. Μίας σεζόν που θα τελείωνε την ανομβρία οκτώ ετών χωρίς πρωτάθλημα. Η ιστορία, όμως, έμελλε να «γραφτεί» διαφορετικά...

Το deja vu στο ΟΑΚΑ

Στις 20 Απριλίου του 2002 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, τότε έδρα του Ολυμπιακού, η ΑΕΚ έπαιζε για δύο αποτελέσματα. Παρότι προηγήθηκε στο 24' με τον Τσιάρτα, ένα «ξέσπασμα» του Ολυμπιακού έθεσε τις βάσεις για τη νίκη και την ολική ανατροπή στον βαθμολογικό πίνακα, για ακόμα μία φορά, αλλά τότε, σε πολύ πιο κομβικό χρονικό σημείο.

Αλεξανδρής (43'), Πατσατζόγλου (52') και ξανά Αλεξανδρής (58') έφεραν τον Ολυμπιακό στο 3-1 και παρότι ο Τσιάρτας μείωσε στο γκολ στο 76ο λεπτό, το γκολ του Τζόρτζεβιτς στο ίδιο χρονικό σημείο με το ματς του πρώτου γύρου, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων δηλαδή, έβαλε «ταφόπλακα» στις ελπίδες της ΑΕΚ για ισοφάριση. Ο Βασίλης Λάκης μείωσε εκ νέου στο 90+5', αλλά ήταν πολύ αργά.



Στην επόμενη αγωνιστική, τόσο ο Ολυμπιακός κόντρα στην Ξάνθη (5-1), όσο και η ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ (6-2), έκαναν... πάρτι. Τα μεταξύ τους ματς, όμως, έφεραν τους Πειραιώτες μόνους-πρώτους στον βαθμολογικό πίνακα, χρίζοντάς τους πρωταθλητές για έκτη συνεχόμενη σεζόν.

Η ΑΕΚ από την άλλη, δεν έμεινε με άδεια τα χέρια στο φινάλε. Μία εβδομάδα αργότερα, στο ίδιο γήπεδο, επικράτησε του Ολυμπιακού με σκορ 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, δίνοντας «γλυκόπικρο» τέλος στην αγωνιστική περίοδο 2001/02.

Έως και σήμερα, πάντως, λογίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες χαμένες ευκαιρίες του συλλόγου, να ανακόψει την πρωταθληματική «ανομβρία» οκτώ ετών, που στην πορεία έμελλε να γίνουν 24, έως ότου έρθει η κατάκτηση της Super League το 2018.



Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0