Retro Stories

Άιρτον Σένα – Μίχαελ Σουμάχερ: Ένα μυθικό δίδυμο που ο κόσμος δεν πρόλαβε να…χορτάσει

Άιρτον Σένα – Μίχαελ Σουμάχερ: Ένα μυθικό δίδυμο που ο κόσμος δεν πρόλαβε να…χορτάσει

 Δύο από τους μεγαλύτερους θρύλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, οι Άιρτον Σένα και Μίχαελ Σουμάχερ, υπήρξαν αιώνιοι αντίπαλοι στις πίστες της Formula1. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους ήταν κάτι το αναμενόμενο καθώς και οι δύο ήταν γεννημένοι πρωταθλητές. Μπορεί η μεταξύ τους σχέση να είχε πολλές εντάσεις και κόντρες ο αμοιβαίος σεβασμός όμως που έτρεφε ο ένας οδηγός για τον άλλον ήταν εμφανής ακόμα και σε στιγμές συγκρούσεων.

Γράφει η Βασιλική Μπαρτζιώτη

4e46e444-id-32.jpg

 Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Απριλίου 1992. Στην Βραζιλιάνικη πίστα Ιnterlagos, ο Σένα με την Μακλάρεν διεκδικούσε έναν ακόμη τίτλο, αυτή τη φορά εντός έδρας. Ενώ προπορευόταν σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, ένα πρόβλημα στην μονάδα ισχύος άρχισε να μειώνει την ταχύτητα του μονοθεσίου του διευκολύνοντας τους αντιπάλους του στο να τον προσπεράσουν.

 Ο Σουμάχερ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του την ίδια χρονιά με την Μπένετον, ήταν γρηγορότερος από τον Βραζιλιάνο οδηγό και επιχειρούσε να τον περάσει καθώς βρισκόταν πίσω του. Ο Σένα ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένος να καταθέσει τόσο εύκολα τα όπλα και συνέχισε να υπερασπίζεται την θέση του παρά το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί στο μονοθέσιό του. Έπειτα από πολλά «μπλόκα» που έθεσε στον νεαρό τότε Γερμανό, ο Άιρτον όπως ήταν αναμενόμενο βγήκε εκτός, ωστόσο η τακτική που ακολούθησε εξόργισε τον Σουμάχερ ο οποίος δεν δίστασε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους αποκαλώντας τον «επικίνδυνο».

 Το περιστατικό αυτό ήταν ενδεικτικό της πολύ ανταγωνιστικής σχέσης μεταξύ αυτών των δύο κορυφαίων οδηγών. Στην ουσία επρόκειτο για μια μάχη μεταξύ του «παλιού» και του «νέου». Ο Σένα ήξερε πως είχε απέναντί του τον επόμενο πρωταθλητή, έναν διαφορετικό οδηγό από τους υπόλοιπους που είχε μπει στην Formula1 με ένα αγωνιστικό θράσος και θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Από την άλλη ο Σουμάχερ γνώριζε πως για να βρεθεί στην κορυφή θα έπρεπε να εκθρονίσει τον μέχρι τότε κορυφαίο και αυτό δικαιολογεί τις ακατάβλητες προσπάθειές που έκανε ώστε να προσπερνάει τον Βραζιλιάνο στις πίστες.

 Πέντε μήνες μετά το περιστατικό στην Βραζιλία, στο Μανί Κούρ της Γαλλίας τα αίματα μεταξύ των δύο οδηγών άναψαν εκ νέου, αυτή τη φορά από τον πρώτο κιόλας γύρο του αγώνα. Ύστερα από το σήμα εκκίνησης, ο Σένα βρέθηκε τρίτος έχοντας κάνει ένα κακό ξεκίνημα και με τον Σουμάχερ να τον καταδιώκει. Ο νεαρός οδηγός της Μπένετον, μετά την πρώτη στροφή της πίστας είχε επαφή με το αμάξι του Βραζιλιάνου με αποτέλεσμα να βγούν και οι δύο εκτός αγώνα. 

 Όταν οι δύο οδηγοί επέστρεψαν στα πιτς, ο Σουμάχερ επιτέθηκε λεκτικά στον Σένα και τον κατηγόρησε για το συμβάν που τους έθεσε εκτός συνέχειας. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο οδηγών ήταν ιδιαίτερα τεταμένη και οι άνθρωποι της Μακλάρεν παρενέβησαν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

 Στον απόηχο του καυγά και αφού είχε περάσει αρκετή ώρα, ο Σένα πλησίασε τον Σουμάχερ για να λύσουν πρόσωπο με πρόσωπο την παρεξήγηση που είχε γίνει, ζητώντας από τις κάμερες και τους δημοσιογράφους να μείνουν μακριά και λέγοντας χαρακτηριστικά “εγώ ήρθα να στα πω μπροστά σου, δεν πήγα σε αυτούς…”. Εμφανώς ενοχλημένος από την στάση του Γερμανού οδηγού ύστερα από το προηγούμενο μεταξύ τους περιστατικό, θέλησε να τον νουθετήσει μιλώντας του σαν να είναι ο μεγάλος του αδερφός, με την προφανώς μεγαλύτερη από εκείνον εμπειρία στο άθλημα.

 Ο Σουμάχερ μόλις άρχιζε την καριέρα του στην Formula1 και δεν ήξερε πως να διαχειριστεί με ψυχραιμία τις «ζόρικες» καταστάσεις που προέκυπταν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Παρά την διακαή θέληση του «Σούμι» να αποδεικνύεται συνεχώς γρηγορότερος από τον Βραζιλιάνο, φαίνεται πως ο ίδιος άκουγε τα λόγια του με μεγάλη προσήλωση και σεβασμό καθώς, αν μη τι άλλο, γνώριζε πως απέναντι του είχε έναν θρύλο του αθλήματος.

 Το μόνο σίγουρο ήταν πως ο νεαρός Σουμάχερ θα μπορούσε να πάρει πολλά ακόμα μαθήματα από τον ανεπανάληπτο Άιρτον Σένα, ωστόσο το τραγικό δυστύχημα του Βραζιλιάνου στην πίστα της Ίμολα μόλις δύο σεζόν μετά, θα στερούσε από το άθλημα έναν θρύλο και από τον Σουμάχερ έναν «δάσκαλο». Ο σεβασμός και η εκτίμηση που ο ίδιος έτρεφε για τον Σένα φάνηκαν όταν ισοφάρισε το ρεκόρ νικών του (41) και ξέσπασε σε λυγμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι σημαίνει για εκείνον η επιτυχία αυτή. 

 Ο λόγος των συνεχών συγκρούσεων μεταξύ των δύο αυτών θρύλων, ήταν προφανώς ο πόθος τους για τη νίκη και αυτό το «εκρηκτικό ταπεραμέντο» που χαρακτηρίζει κάθε πρωταθλητή. Εκτός από τον ίδιο δυναμικό και θαρραλέο χαρακτήρα τους, οι δύο μυθικοί οδηγοί μοιράζονταν και ένα τραγικό πεπρωμένο, υπενθυμίζοντας σε όλους πως κανείς δεν είναι άτρωτος μπροστά στην ταχύτητα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0