Retro Stories

Ράιλι, Ουίλκενς, Μπράουν: Τρεις προπονητές με ιστορικά ρεκόρ!

Ράιλι, Ουίλκενς, Μπράουν: Τρεις προπονητές με ιστορικά ρεκόρ!
Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που πιστεύουν βαθιά μέσα τους στην έννοια της απόλυτης σύμπτωσης; Αν ρίξουν μία καλύτερη ματιά στην 1η του Μάρτη και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ίσως αναθεωρήσουν. Κι΄ αυτό διότι μέσα σε 4 χρόνια, τρεις σπουδαίοι προπονητές έφτασαν σε αριθμούς... ορόσημο την ίδια ημερομηνία. Τυχαίο;

Για τα τερτίπια του αθλητισμού και τις ιστορίες που δημιουργούνται απ΄ αυτά, σίγουρα όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί. Πόσες και πόσες φορές έχει ζήσει/σκεφτεί κάποιος κάτι και έχει καταλήξει να ρωτά τον εαυτό του: «Πόσο μικρός είναι ο κόσμος»; Φανταστείτε τώρα πως αν αυτό είναι το ερώτημα σε φαινόμενα που φαντάζουν χωρίς σύνδεση και αλληλουχία, τι συμβαίνει όταν ο κλάδος είναι κοινός, ενιαίος.

Ακόμα κι΄ έτσι όμως είναι φορές που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις την τυχαία «φύση» των γεγονότων. Και αυτό που συνέβη μέσα σε τέσσερα χρόνια στην κορυφαία λίγκα όπου… μπιστάει η «σπυριάρα», την ίδια ημερομηνία με τρεις προπονητές-μύθους ξεπερνά κάθε λογική εξήγηση. Λένι Ουίλκενς, Πατ Ράιλι και Λάρι Μπράουν έβαλαν τα ονόματά τους σε λίστες… κλειστές, έφτασαν σε αριθμούς ορόσημο και έσπασαν ρεκόρ. Όλοι τους, την 1η του Μάρτη.

Η αρχή έγινε την πρώτη μέρα της άνοιξης του 1996 με τον σπουδαίο Λένι Ουίλκενς. Λίγο πριν συμπληρώσει έξι δεκαετίες ζωής, ο απόφοιτος του κολλεγίου του Providence και μοναδικός που συμπεριλήφθηκε στη λίστα της 75th Anniversary Team του NBA τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, έγινε ο πρώτος κόουτς στην ιστορία της λίγκας που φτάνει τις 1.000 νίκες.
gettyimages-923127100.webp

Μάλιστα, το επίτευγμα αυτό συνέβη καθοδηγώντας τους Ατλάντα Χοκς στην επικράτηση κόντρα στην πρώην ομάδα του, Κλίβελαντ Καβαλίερς, με 74-68. Ο άνθρωπος που οδήγησε την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ στο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο «σπίτι» της το 1996, αποσύρθηκε από τους πάγκους το 2005 ως προπονητής των Νικς με 1.332 νίκες καριέρας, έχοντας συνολικά μετρήσει 2.487 παιχνίδια της κανονικής διάρκειας, αριθμό που αποτελεί μέχρι και τώρα το απόλυτο ρεκόρ.

Δύο χρόνια αργότερα, ήταν η σειρά του Πατ Ράιλι να γράψει… ιστορία την 1η του Μάρτη. O Ο νυν πρόεδρος των Μαϊάμι Χιτ και τεράστια φιγούρα του αθλήματος (έχει να επιδείξει εννιά πρωταθλήματα υπό οπουδήποτε πόστο έχει υπηρετήσει την «πορτοκαλί θεά» στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού) έγινε το 1998 ο πέμπτος head coach που φτάνει στις 900 νίκες καριέρας.
GettyImages-57201711_1.jpg

Ο τεράστιος Πατ Ράιλι έφτασε στον αριθμό αυτό σε μια οριακή επικράτηση των Χιτ κόντρα στους Νιου Τζέρσεϋ με 85-84, μια σεζόν αφότου η ομάδα από το Μαϊάμι έφτασε για πρώτη φορά ever στους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας και αρκετές σεζόν πριν τις ένδοξες μέρες όσων ακολούθησαν για το brand.

Κάθε φαινόμενο όμως χρειάζεται και μία ακόμα, τρίτη… πινελιά προς επιβεβαίωση της όποιας θεωρίας και αυτή ήρθε ένα μόλις χρόνο αργότερα. Ήταν 1η του Μάρτη του 1999 όταν ο Λάρι Μπράουν συμπλήρωνε 1.200 παιχνίδια στους πάγκους του NBA σε μία νίκη των Σίξερς (104-91) κόντρα στους Ουίζαρντς.
Allen-Iverson-Larry-Brown.jpg

25 χρόνια περίπου αφότου καθοδήγησε για πρώτη φορά ομάδα του NBA (Νάγκετς), ο μοναδικός προπονητής που έχει παίξει στα playoffs της κορυφαίας λίγκας με οκτώ διαφορετικούς οργανισμούς, έγινε ο 12ος της λίστας με 1.200 παιχνίδια στο ενεργητικό του ως πρώτος προπονητής. Με αυτόν τον τρόπο, έβαλε το όνομά του δίπλα σε εκείνα των προαναφερθέντων δύο (Ουίλκενς και Ράιλι) και του Ντον Νέλσον ως οι μοναδικοί που έφτασαν στον αριθμό αυτό και δεν είχαν αποσυρθεί από τους πάγκους.

Σπουδαία επιτεύγματα, μεγάλα ρεκόρ, αριθμοί ανεξίτηλοι. Οι τρεις αυτοί μπασκετικοί… πατέρες πολλών «αστέρων» που ακολούθησαν, άφησαν το ημερολόγιο ανοιχτό την ίδια ημερομηνία. Και τότε, την 1η του Μάρτη έγραψε ο καθένας τους και μία διαφορετική για εκείνον ιστορία. Τυχαίο; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0