Retro Stories

Ζοσέ Μουρίνιο: Η ήττα από την Μπέιρα Μαρ, εφαλτήριο για τα εννέα αήττητα χρόνια εντός έδρας! (video)

Ζοσέ Μουρίνιο: Η ήττα από την Μπέιρα Μαρ, εφαλτήριο για τα εννέα αήττητα χρόνια εντός έδρας! (video)
Τα μεγάλα σερί κάποτε τελειώνουν, αλλά πρώτα χρειάζεται να ξεκινήσουν. Πριν 21 χρόνια ο Ζοσέ Μουρίνιο όντας προπονητής στην Πόρτο ηττήθηκε από την Μπέιρα Μαρ, σε έναν αγώνα εφαλτήριο για το μοναδικό ρεκόρ που κράτησε για 150 αγώνες και σταμάτησε εννέα σεζόν μετά!
Σχετικά Άρθρα

Η 23η Φεβρουαρίου είναι μία ημέρα που ο Ζοσέ Μουρίνιο έδωσε μία υπόσχεση στον εαυτό του. «Δεν θα χάσω ξανά εντός έδρας ματς στο πρωτάθλημα». Ο Πορτογάλος ακόμα στην Πόρτο, δεν είχε καν πραγματοποιήσει τη μεγάλη πορεία στο Champions League με τους «δράκους». Δεν είχε γίνει ακόμη ο... Special One. Κι όμως από εκείνη την ημέρα, χωρίς να το γνωρίζει φυσικά, ξεκίνησε ένα σερί που θα τελείωνε εννέα χρόνια και 151 αγώνες μετά!

Ήταν Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2002. Η Πόρτο υποδέχθηκε στο Ντραγκάο την Μπέιρα Μαρ. Η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο τεράστια, αφού οι «δράκοι» τότε κυνηγούσαν το πρωτάθλημα, ενώ οι φιλοξενούμενοι να σώσουν την κατηγορία! Το αναμενόμενο σενάριο ήταν οι γηπεδούχοι να πάρουν μία άνετη νίκη και να παραμείνουν σε κοντινή απόσταση από την πρωτοπόρο Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ωστόσο, βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Μόλις στο 25’ ο Ζοσέ Ανδράδε αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη και η Μπέιρα Μαρ δύο λεπτά μετά «άνοιξε» το σκορ. Η Πόρτο κατόρθωσε να ισοφαρίσει με τον Μπένι ΜακΚάρθι πριν βγει το ημίχρονο (42’), όμως στο 51’ οι «κιτρινόμαυροι» ανέκτησαν το προβάδισμα με τον Φαρί Φαγέ. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για την ομάδα του Μουρίνιο στο 74’, όταν αποβλήθηκε και ο Ντέκο με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Παρόλα αυτά, ο Κάρλος Παρέδες κατόρθωσε να ισοφαρίσει σε 2-2 (81’) και όλα έδειχναν ότι οι «δράκοι» έστω και με εννέα παίκτες θα απέφευγαν την ήττα. Κι όμως ο Φαρί και πάλι βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα (85’) για να δώσει στην ομάδα του μία σημαντική νίκη.

Αυτή η ήττα ήταν «μαχαιριά» στις προσπάθειες για τίτλο της Πόρτο, με το πρωτάθλημα να καταλήγει εν τέλει στα «λιοντάρια» και τον Δημήτρη Ναλιτζή. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού», όπως λέει το ρητό και στην περίπτωση του Ζοσέ Μουρίνιο μάλλον ταιριάζει γάντι.

Από εκείνο το απόγευμα απέναντι στην Μπέιρα Μαρ, ο Πορτογάλος τεχνικός έβαλε πλώρη για να σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού για εννέα χρόνια και 150 αγώνες δεν γνώρισε ξανά εντός έδρας ήττα!

Φαντάζει απίστευτο κι όμως είναι αληθινό! Ειδικά από την στιγμή που ο Μουρίνιο δεν έμεινε για πάντα στην Πορτογαλία. Πόρτο, Τσέλσι, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης. Τέσσερις ομάδες, τέσσερα διαφορετικά πρωταθλήματα, κι όμως καμία από τις ομάδες που αντιμετώπισε εντός έδρας στα επόμενα 150 ματς δεν κατάφερε να τον κερδίσει.

Ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ούτε η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, ούτε η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι, ούτε, ούτε, ούτε! Σε αυτό το διάστημα σημείωσε 125 νίκες και 25 ισοπαλίες σε αγώνες πρωταθλήματος, αλλά ήττες... μηδέν!

Συνολικά 107 διαφορετικοί προπονητές προσπάθησαν, χωρίς αποτέλεσμα. Κι έπειτα ήρθε η... Σπόρτινγκ Χιχόν του Μανόλο Πρεσιάδο! Κανείς φυσικά δεν περίμενε ότι το απίθανο σερί του Special One θα τελείωνε κάπου εκεί, όμως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν... Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε βέβαια να περάσουν εννέα χρόνια, ένας μήνας και 11 ημέρες, ώστε να έρθει η 3η Απριλίου 2011, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχθηκε την ομάδα του Χιχόν.

Όπως και με την Μπέιρα Μαρ, ο αγώνας έμοιαζε... εύκολη υπόθεση για τον Ζοσέ Μουρίνιο, παρότι είχε αρκετές απουσίες στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Μάλιστα, στην Ισπανία πίστευαν ότι η Ρεάλ θα κερδίσει το ματς αυτό και η Μπαρτσελόνα λίγες ώρες αργότερα θα έχανε στην έδρα της Βιγιαρεάλ για να αποκτήσει «φωτιά» το πρωτάθλημα. Η διαφορά από τους «μπλαουγκράνα» θα έπεφτε στους δύο βαθμούς και μετά όλα θα μπορούσαν να συμβούν.

Αντ’ αυτού, η Χιχόν κατόρθωσε να κερδίσει μέσα στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, κάτι που δεν είχε καταφέρει για 16 χρόνια και μάλιστα το πέτυχε, έχοντας μόνο ένα σουτ στην εστία. Το γκολ του Κουέβας στο 78ο λεπτό. Οι «μερένχες» ήταν καταιγιστικοί σε όλο το ματς, αλλά γκολ δεν ήρθε. Αν και μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο μυστήριο αν ο Αλμπέρτο Μποτία στο σουτ του Κεντίρα έδιωξε την μπάλα πάνω από τη γραμμή με το χέρι...

Όπως και να έχει όμως, το σερί του Ζοσέ Μουρίνιο έλαβε τέλος εκείνο το μεσημέρι στη Μαδρίτη και το πρωτάθλημα χάθηκε δύο ώρες αργότερα για τη Ρεάλ, αφού η Μπαρτσελόνα επικράτησε της Βιγιαρεάλ για να βάλει «ταφόπλακα» στα όνειρα των «μερένχες». 

Βασίλης Βασιλείου

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0