Retro Stories

Λεν Μπάιας: Ένα αστέρι που «έσβησε» πριν προλάβει να αρχίσει να λάμπει στο ΝΒΑ

Λεν Μπάιας: Ένα αστέρι που «έσβησε» πριν προλάβει να αρχίσει να λάμπει στο ΝΒΑ
Ένα από τα μεγαλύτερα «what if» του 19ου αιώνα, ο Λεν Μπάιας, ο οποίος επιλέχθηκε στο Νο2 του draft 1986 και δύο μέρες αργότερα έβαλε οριστικό τέλος σε όλα του τα όνειρα, στο όνομα των καταχρήσεων!

Ο Λεν Μπάιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον, καλούμενος να… επιβιώσει μέσα στις πιο κακόφημες περιοχές της πόλης. Το παρατσούκλι του ήταν «Frost» (παγωμένος), καθώς ήταν κλειστός σαν χαρακτήρας και ανέκφραστος. Ήταν ένας από τους πιο «πολλά υποσχόμενους» παίκτες της γενιάς του, αφού το ψηλό κορμί του (206 εκ.), σε συνδυασμό με την εκρηκτικότητα του και το… δολοφονικό τζαμπ σουτ, τον καθιστούσαν έναν από τους κορυφαίους παίκτες της ηλικίας του! Με το σχολείο δεν τα πήγαινε καλά και το τελείωσε κακήν-κακώς! Μια υποτροφία στο Μέριλαντ όμως έγινε δεκτή και του έδωσε την δυνατότητα να ξεδιπλώσει το μπασκετικό του ταλέντο!
len-bias.jpg

17 Ιουνίου 1986, αδιαμφισβήτητα ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής του, καθώς επιλέχθηκε από τους Μπόστον Σέλτικς στο Νο2 του ντραφτ και… έπλεε σε πελάγη ευτυχίας, με τον ο 22χρονο να πετυχαίνει έναν μακροχρόνιο στόχο φτάνοντας στην κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ και δη στην υπερδύναμη της Βοστόνης! Hομάδα του Λάρι Μπέρντ και του Ρόμπερτ Πάρις μάλιστα, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της λίγκας, γεγονός που έκανε ακόμα πιο σημαντική αυτή την επιλογή της ομάδας!
bias-drafteesjpg.jpg

Το 1986 ήταν ήδη γνωστό τοις πάσι πως η χρόνια χρήση κοκαΐνης οδηγεί στον θάνατο, αλλά ο Αμερικανός στάθηκε η αφορμή για να αποδείξει πως μια υπερβολική -μεμονωμένη- χρήση μπορεί να σταθεί μοιραία ακόμα και για έναν αθλητή του δικού του βεληνεκούς! Στις 18 Ιουνίου ο Λεν ταξίδεψε με τον πατέρα του στη Βοστόνη για να υπογράψει και επίσημα το συμβόλαιο του με τους… Κέλτες. Οι πρώτες διαφημιστικές προσεγγίσεις είχαν γίνει άμεσα και η Reebok είχε ήδη κάνει την προσφορά της ύψους 1,6 εκ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός «rookie» το ίδιο βράδυ θέλει να χαρίσει μια μοναδική βραδιά στους φίλους του και τους βγάζει να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν την επιτυχία του αυτή. Όλα πήγαν λάθος! Το ρολόι έδειχνε 6:30 και ο Λεν βρισκόταν αναίσθητος στο έδαφος. Οι φίλοι του βρίσκονται σε πανικό. Όλα πια ήταν μάταια! Ο Μπάιας είχε αφήσει την τελευταία του πνοή και ένα άδοξο τέλος ενός ταλέντου δίχως ταβάνι διαπιστώνεται στο νοσοκομείο τις πρώτες πρωινές ώρες (9:00). Το πόρισμα των γιατρών; Καρδιακή προσβολή από υπερβολική δόση κοκαΐνης που προκάλεσε καρδιακές αρρυθμίες!
 0_10.jpg

«Ο θάνατός του αφύπνισε όλη τη χώρα», δήλωσε η μητέρα του αδικοχαμένου φόργουορντ: «Αν ζούσε ο Λεν, θα σας είχε διασκεδάσει. Αλλά ο θάνατός του έφερε ζωή στη χώρα». Το σοκ που προκάλεσε ο θάνατος του Μπάιας ήταν η αφορμή για την αμερικανική κοινωνία να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να καταλάβει πως δεν χρειάζεται να είσαι χρόνιος χρήστης για αποβεί μοιραία η χρήση της κοκαΐνης!

Ο Μάικλ Τζόρνταν ο οποίος βρισκόταν ήδη δύο χρόνια στο… μαγικό κόσμο, λίγα χρόνια αργότερα σχολίασε λέγοντας: «Είχε το τέλειο πακέτο μπασκετμπολίστα. Δεν γίνεται να ξεχάσω το κορμί, την ταχύτητα και το άλμα του»!

Η τραγική ιστορία της οικογένειας Μπάιας όμως δεν σταματά εκεί! 4 χρόνια αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου 1990, ο μικρότερος αδερφός του Λεν, ο Τζέι, σε ηλικία 20 ετών λογομάχησε με δύο άντρες σε ένα πάρκινγκ εμπορικού κέντρου όπου είχε πάει για να αγοράσει το δαχτυλίδι που θα προσέφερε στην κοπέλα του προκειμένου να την αρραβωνιαστεί. Οι δύο άνδρες οπλοφορούν και δεν διστάζουν σημαδέψουν και να αφαιρέσουν τη ζωή του 20χρονου με δυο -πισώπλατες- εκτελέσεις, βυθίζοντας και πάλι την οικογένεια Μπάιας σε πένθος.

Δημήτρης Φεραδούρος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0