Retro Stories

Ουρουγουάη - Πορτογαλία, 2018: Η «παράσταση» Καβάνι που έστειλε... σπίτι την πρωταθλήτρια Ευρώπης του Κριστιάνο! (video)

Ουρουγουάη - Πορτογαλία, 2018: Η «παράσταση» Καβάνι που έστειλε... σπίτι την πρωταθλήτρια Ευρώπης του Κριστιάνο! (video)

Ένα γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ, στο Μουντιάλ του 2018, έσπρωξε την Πορτογαλία στο «δρόμο» της Ουρουγουάης και ανάγκασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να «υποκλιθεί» στον Έντινσον Καβάνι! Τέσσερα χρόνια μετά ο Πορτογάλος αναζητά... ρεβάνς!

Πορτογαλία και Ουρουγουάη συναντιούνται ξανά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου απόψε (28/11, 21:00). Τέσσερα χρόνια μετά τη διοργάνωση του 2018 και μια αναμέτρηση που άφησε «ανοιχτούς λογαριασμούς» και έναν Κριστιάνο Ρονάλντο να… αναζητά εκδίκηση!

Το καλοκαίρι του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας στην 21η έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε ήταν η μοναδική φορά που Πορτογαλία και Ουρουγουάη βρέθηκαν η μία στο δρόμο της άλλης. 

Η «σελέστε» είχε με άνεση κατακτήσει την πρώτη θέση του Α’ ομίλου μπροστά από τη διοργανώτρια χώρα, πετυχαίνοντας το 3/3 και περίμενε να μάθει τον αντίπαλό της στη φάση των «16», ο οποίος θα προέκυπτε από το Β’ γκρουπ, όπου η κατάσταση ήταν πιο… περίπλοκη.

Η Πορτογαλία αντιμετώπιζε την τελευταία αγωνιστική το Ιράν, την ώρα που η Ισπανία μονομαχούσε με το Μαρόκο. Οι χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου ήταν ισόβαθμες και η πρωτιά του ομίλου ήταν ανοικτή. Ως τις καθυστερήσεις των αναμετρήσεων, οι Πορτογάλοι ήταν μπροστά, αφού είχαν το προβάδισμα κόντρα στους Ασιάτες με τη «μαγική τριβέλα» του Κουαρέσμα, ενώ η Ισπανία «κυνηγούσε» στο σκορ το Μαρόκο.

Κι αν στο 90+1’ ο Ιάγκο Άσπας ισοφάρισε για τη «Φούρια Ρόχα», μονάχα το γκολ αυτό δεν ήταν ικανό για να της δώσει την πρώτη θέση. Η Ισπανία λοιπόν, όλα έδειχναν ότι θα πέσει πάνω στην Ουρουγουάη, όπως είχε συμβεί στις διοργανώσεις του 1950 και 1990. Ωστόσο, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ είχε αντίθετη άποψη…

Οι Ιρανοί κέρδισαν πέναλτι στις καθυστερήσεις και ο άλλοτε επιθετικός Ολυμπιακού και ΑΕΚ ανέλαβε την εκτέλεση για να ισοφαρίσει. Ένα γκολ που δεν στάθηκε αρκετό για να χαρίσει στο Ιράν κάτι παραπάνω από την 3η θέση, όμως για την οικονομία του ομίλου ήταν καθοριστικό! Η Πορτογαλία εξαιτίας αυτού του πέναλτι υποχώρησε στη 2η θέση, καθώς υστερούσε στην ισοβαθμία λόγω της καλύτερης επίθεσης που είχαν οι Ισπανοί. Έτσι, το βράδυ της 30ης Ιουνίου, το σύνολο του Φερνάντο Σάντος έπρεπε να τα βάλει με αυτό του Όσκαρ Ταμπάρες!

Λίγες ώρες νωρίτερα από τον αγώνα ανάμεσα σε Ουρουγουάη και Πορτογαλία, ένας ποδοσφαιριστής της Παρί, ο Κιλιάν Εμπαμπέ, άφησε εκτός διοργάνωσης τον Λιονέλ Μέσι, αφού η Γαλλία επικράτησε 4-3 της Αργεντινής στο πρώτο ματς των νοκ-άουτ. Η μοίρα τα έφερε έτσι που ένας άλλος παίκτης της Παρί, ο Έντινσον Καβάνι θα «πετούσε» εκτός Μουντιάλ τον Κριστιάνο Ρονάλντο!

«Στα χαρτιά» η παρέα του CR7 φάνταζε ως φαβορί της αναμέτρησης. Άλλωστε στα γήπεδα της Γαλλίας το 2016 είχαν στεφθεί Πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ στη διοργάνωση της Ρωσίας, ο Ρονάλντο ήταν σε δαιμονιώδη κατάσταση. Κι όμως ο «Ματαντόρ» κατάφερε να δώσει μια μεγαλειώδη παράσταση.

Αρχικά, με κεφάλια μόλις στο 7ο λεπτό του αγώνα έδωσε το προβάδισμα στη «σελέστε», με τις δυο ομάδες να οδηγούνται στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-0. Δέκα λεπτά μετά το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, ο Πέπε, επίσης με κεφάλια, έφερε το ματς σε ισορροπία. Ο Καβάνι όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. 

Ο Μπετανκούρ άνοιξε στο χώρο για τον Καβάνι, ο οποίος από τη γωνία της περιοχής, είχε ήδη σκεφτεί τι θα κάνει, πολύ πριν η μπάλα φτάσει σε εκείνον. Δίχως κοντρόλ και… δισταγμό, έκανε το πλασέ. Η μπάλα με το φάλτσο που πήρε σχημάτισε μια «τέλεια καμπύλη» και κατέληξε στα δίχτυα του Ρούι Πατρίτσιο για να «αναπαυθεί».  

Η Ουρουγουάη είχε το προβάδισμα και ως το φινάλε δεν θα το άφηνε από τα χέρια της. Βέβαια, ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης αναγκάστηκε να φύγει από το ματς λόγω τραυματισμού στο 74’. Αναμφίβολα στα highlights του αγώνα ανήκει η στιγμή που ο Κριστιάνο Ρονάλντο βοήθησε τον Καβάνι να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο υποβασταζόμενος και κέρδισε το χειροκρότημα. 

Το τελευταίο σφύριγμα έδωσε το έναυσμα στους Ουρουγουανούς να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς, αλλά ταυτόχρονα σήμανε το τέλος της διαδρομής για την Πορτογαλία στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Ίβηρες έχουν την ευκαιρία για να πάρουν μια άτυπη ρεβάνς. Κριστιάνο Ρονάλντο και Έντινσον Καβάνι θα βρεθούν και πάλι ο ένας απέναντι στον άλλο. Ο χρόνος φυσικά ήταν αμείλικτος και οι δυο επιθετικοί σίγουρα δεν έχουν τη νιότη παλαιότερων ετών, όμως ακόμη και στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας τους, μπορεί να έχουν «φυλάξει» μια εμφάνιση που θα μας μείνει αξέχαστε. 

4ecd70cc931b9c74c0510604b95e2fd5.jpg

Βασίλης Βασιλείου 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0