Retro Stories

Πελέ: Το «ντου» των δημοσιογράφων και οι σκιές πίσω από το 1000o γκολ της καριέρας του (video)

Πελέ: Το «ντου» των δημοσιογράφων και οι σκιές πίσω από το 1000o γκολ της καριέρας του (video)
Πέρασαν 53 χρόνια από την ημέρα που αποτυπώθηκε μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ήταν η στιγμή που ο σπουδαίος Πελέ σκόραρε το 1000ο τέρμα της καριέρας του, ευστοχώντας από το σημείο του πέναλτι με την φανέλα της αγαπημένης του Σάντος.
Ο χρόνος γυρίζεις στα τέλη της δεκαετίας του 70' και το θρυλικό Στάδιο Μαρακανά φόρεσε τα καλά του για να δει τα αγαπημένο του παιδί να πετυχαίνει ένα μοναδικό επίτευγμα. Καλεσμένη στην γιορτή η Βάσκο Ντα Γκάμα, η οποία υπέπεσε σε παράβαση και έδωσε την ευκαιρία στον Πελέ να στήσει την μπάλα στην «άσπρη βούλα». Παίρνοντας πολύ λίγα μέτρα φόρα, σχεδόν περπατώντας, ο κορυφαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του αντίπαλου τερματοφύλακα και έγραψε ιστορία.
 
Πέτυχε το γκολ υπ' αριθμόν 1000 και προτού καν προλάβει να το πανηγυρίσει το τερέν κατακλύστηκε από εκατοντάδες κόσμου. Πρώτοι και καλύτεροι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν κάνει κατάληψη δίπλα από την εστία της Βάσκο, αλλά και αρκετοί οπαδοί της ομάδας από το Σάο Πάολο περικύκλωσαν τον τότε 29χρονο ποδοσφαιριστή και τον εξαφάνισαν από το πλάνο. Λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκε στα χέρια του κοινού, με τον ίδιο να το απολαμβάνει, πανηγυρίζοντας με την μπάλα υψωμένη στον ουρανό.
pel_1.jpg
 
Τι ισχύει όμως με την καταμέτρηση τερμάτων του Πελέ; Η βάση δεδομένων της FIFA μαρτυρά ότι ο θρύλος της «στρογγυλής θεάς» έχει σκοράρει 757 τέρματα σε 812 επίσημες αναμετρήσεις, ωστόσο οι συμπατριώτες του επιμένουν ότι το αιώνιο ίνδαλμα τους έχει ξεπεράσει τον τετραψήφιο αριθμό. Απάντηση στα νούμερα που προκύπτουν κυρίως από τους Βραζιλιάνους θαυμαστές του έδωσε με αρκετά σαφή τρόπο ο Πάουλο Τζούνιορ του «Goal.com». Στην καταμέτρηση λοιπόν συμπεριλαμβάνονται και οι φορές που βρήκε δίχτυα σε φιλικές αναμετρήσεις, αλλά και στο τοπικό πρωτάθλημα του Σάο Πάολο...
 
Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιοι παράμετροι δεν λαμβάνονται υπόψη στην σημερινή εποχή, όταν οι κουβέντα πηγαίνει στα επιτεύγματα παικτών όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Μέσι. Ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει ότι ο Πελέ ήταν θνητός... αποτελεί το ρεκόρ του Νεϊμάρ με την φανέλα της «Σελεσάο». Μόνο δύο τέρματα του υπολείπονται για να φτάσει τον προαναφερθέντα, ώστε να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα.
 
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν είναι καλύτερος από ότι υπήρξε ο άνθρωπος των τριών Παγκοσμίων Κυπέλλων, αλλά χαμηλώνει την θεϊκή του υπόσταση. Ένα παραμύθι το οποίο χτίστηκε στον αριθμό 1000... ένα αφήγημα το οποίο στήθηκε από δημοσιογράφους και οπαδούς, δημιουργώντας έναν θρόνο στον οποίο ο ίδιος δέχτηκε να καθίσει!
 goal_pele1000cropped_psm9q6k8dfic1ilrdka87nvre.jpg

Αντώνης Νιανιάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0