Retro Stories

Ελλάδα - Αγγλία 0-3: H «ανώμαλη προσγείωση» της ανανεωμένης Εθνικής ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου (video)

Ελλάδα - Αγγλία 0-3: H «ανώμαλη προσγείωση» της ανανεωμένης Εθνικής ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου (video)
Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη του 1982, η ανανεωμένη Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Χρήστου Αρχοντίδη, ξεκινούσε ουσιαστικά, τη νέα της προσπάθεια για διάκριση, με απώτερο σκοπό την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γαλλίας το 1984. Πρώτο μεγάλο εμπόδιο στην πορεία αυτή, το μεγάλο φαβορί του ομίλου, η Εθνική Αγγλίας του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Μια αναμέτρηση που το τελικό της αποτέλεσμα όχι μόνο έμελλε να ψαλιδίσει σημαντικά τις προσδοκίες μας για κάτι καλό, αλλά επέβαλλε στην πορεία και σημαντικές αλλαγές στο έμψυχο υλικό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνημα που μας γέμισε ελπίδες

O 3ος όμιλος που συμμετείχε και η Εθνική, κατά γενική ομολογία θεωρείτο ανταγωνιστικός και αμφίρροπος. Απαρτιζόταν από την Αγγλία, που ήταν το μεγάλο φαβορί, την Ουγγαρία που και αυτή είχε συμμετάσχει δυο μήνες νωρίτερα στο Μουντιάλ της Ισπανίας, την ανερχόμενη και παλιά γνώριμη των προκριματικών Δανία, των Σίμονσεν, Ελκγιερ, Άρνεσεν και το Λουξεμβούργο που αποτελούσε τον αδύναμο κρίκο.

Ο εναρκτήριος αγώνας του ομίλου μας μεταξύ Δανίας και Αγγλίας, στο Πάρκεν της Κοπεγχάγης είχε τελειώσει ισόπαλος (2-2). Αυτή η απώλεια βαθμών για τους δυο άμεσους ανταγωνιστές μας, είχε ενισχύσει σημαντικά τις ελπίδες μας ιδιαίτερα όταν το δικό μας ξεκίνημα στο Μεγάλο Δουκάτο ήταν νικηφόρο (2-0 με δύο τέρματα του Νίκου Αναστόπουλου), συνοδευόμενο και με καλή εμφάνιση.

Τα ερωτηματικά για τη νέα προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας ήταν σημαντικά με τον τεχνικό Χρήστο Αρχοντίδη να αναλαμβάνει τη σκυτάλη από τον επιτυχημένο Αλκέτα Παναγούλια και να συγκεντρώνει από την αρχή τα βέλη του Τύπου και του φίλαθλου κοινού, εξ αιτίας των επιλογών του και της προσπάθειας του για «αποκέντρωση» στις κλήσεις των διεθνών ποδοσφαιριστών.

0193_2.jpg

0246_2.jpg

ΗΧΩ_3.jpg

ΗΧΩ.jpg

Σιγουριά της ΕΠΟ για ενίσχυση της ομάδας και με τον… Βασίλη Χατζηπαναγή!

Οι πληροφορίες που γέμιζαν τις αθλητικές στήλες των εφημερίδων λίγες ημέρες πριν τον σημαντικό αγώνα του Καυτατζογλείου, μετέφεραν μια σιγουριά για θετική και οριστική διευθέτηση του ζητήματος συμμετοχής του Βασίλη Χατζηπαναγή που ταλάνιζε για χρόνια την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δίνοντας μάλιστα ελπίδες ακόμη και για θέση στην αρχική ενδεκάδα της γαλανόλευκης απέναντι στους Άγγλους…

Ήταν τέτοια η κρισιμότητα της αναμέτρησης αλλά και η σιγουριά μας που ο απεσταλμένος της ΕΠΟ κ. Κοσμόπουλος είχε προγραμματίσει συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς της FIFA και της UEFA στην Ελβετία προκειμένου να παρουσιάσει τις Ελληνικές θέσεις και να ζητήσει να επιτραπεί, κατ’ εξαίρεση, η συμμετοχή του «Βάσια» στον αγώνα της 17ης Νοέμβρη (φέρνοντας στο τραπέζι το παράδειγμα συμμέτοχης του Λουΐς Φερναντέζ (Ισπανικής καταγωγής) με την Εθνική Γαλλίας.

ΗΧΩ_2_1.jpg

Σκληρή κριτική στον Ρόμπσον από τον Βρετανικό Τύπο

Από την κριτική και μάλιστα σκληρή, δεν είχε καταφέρει να ξεφύγει ούτε ο τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας, Μπόμπι Ρόμπσον. Ο πρώην τεχνικός της Ίπσουιτς που είχε διαδεχθεί τον Ρόν Γκρίνγουντ αμέσως μετά το Μουντιάλ ’82 είχε επιμείνει ιδιαίτερα στο σημείο της ανανέωσης της προκειμένου να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι συμμέτοχης και κατάκτησής μεγάλων διοργανώσεων από τα «λιοντάρια».

Πρώτο βήμα του ήταν να αντικαταστήσει μερικά από τα αστέρια του που βρίσκονταν σε μια πιο προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία ,όπως τους Κίγκαν, Μπρούκινγκ, Φίλ Νίλ, Μίλς, Γουίθ με τους νεαρότερους και διψασμένους για διάκριση Μπλίσετ,Μόρλευ, Μάμπουτ, Χιλ, Γκοντάρντ. Τα πρώτα αποτελέσματα όμως δεν θα τον δικαίωναν διόλου. Ισοπαλία με την Δανία στην Κοπεγχάγη και ήττα σε φιλικό αγώνα, μέσα στο Γουέμπλει από τους Γερμανούς.

Κάτω από το πρίσμα αυτό ο αγώνας του Καυτατζογλείου είχε πάρει και για το αντίπαλο στρατόπεδο ,μια άλλη διάσταση, με την ανάγκη κατάκτησης της νίκης να τονίζεται με κάθε τρόπο τόσο από τον αθλητικό τύπο στο νησί όσο και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Το βάρος αυτό είχε μεταφερθεί και στον Ρόμπσον που είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει σε βασικές επιλογές και να αναγκαστεί να καλέσει εκ νέου τους Φίλ Νιλ και Στιβ Κόπελ ενώ αντίθετα να αποκλείσει τον ντεφορμέ Γκλεν Χόντλ και τους τραυματίες Ρίξ, Ντέβονσαιρ και Μπούτσερ.

Απώλειες της τελευταίας στιγμής και η Εθνική

Οι ατυχίες και οι δυσάρεστες ειδήσεις στο στρατόπεδο της Ελληνικής ομάδας διαδέχονταν η μια την άλλη, δυσκολεύοντας τον Χρήστο Αρχοντίδη στην κατάρτιση της ιδανικής ενδεκάδας. Ο Ντίνος Κούης θα ήταν απών με τραυματισμό. Την ίδια τύχη θα είχε και ο Νίκος Καρούλιας καθώς θα έβγαινε εκτός μάχης με θλάση. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η άρνηση της UEFA στο αίτημα μας για συμμετοχή του Χατζηπαναγή στον αγώνα.

Παρ’ όλα αυτά ο ομοσπονδιακός προπονητής μας δήλωνε αισιόδοξος: «έχουμε όλα τα στοιχεία για να φτάσουμε στη νίκη. Αρκεί να περιορίσουμε την κυκλοφορία της μπάλας των αντιπάλων και να κάνουμε σωστή κατανομή δυνάμεων σε έναν αγώνα υψηλής έντασης».

Εντολή άνωθεν: O αγώνας θα μεταδοθεί «κονσέρβα» λόγω Πολυτεχνείου

TV_ΕΛΛΑΔΑ-ΑΓΓΛΙΑ.jpg

Ένα γεγονός, που για τη σύγχρονη εποχή ίσως κρίνεται αδιανόητο, αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα στα έξωαγωνιστικά ζητήματα εκείνης της ποδοσφαιρικής συνάντησης. Ύστερα από άνωθεν εντολή του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ο αγώνας της Εθνικής δεν θα μεταδιδόταν ζωντανά από την ΕΡΤ καθώς το ζήτημα συνδεόταν άμεσα με την γιορτή του Πολυτεχνείου και την καθιερωμένη πορεία που θα ακολουθούσε!

Οι υπεύθυνοι των εκδηλώσεων δεν είχαν φέρει αντίρρηση στη ζωντανή μετάδοση του αγώνα που ήταν προγραμματισμένος για τις 14:00, αλλά ούτε και συμφωνούσαν απόλυτα. Την οριστική απόφαση θα την έδινε ο Πρωθυπουργός. Ο αγώνας θα προσφερόταν τηλεοπτικά σε μαγνητοσκόπηση το επόμενο μεσημέρι στις 15:15 σε περιγραφή του Νίκου Κατσαρού! Ζωντανή κάλυψη μάλιστα δεν υπήρξε ούτε από το Ραδιόφωνο…

FB_IMG_1637055813140.jpg

FB_IMG_1637055732327.jpg

Ψυχρολουσία με το καλημέρα

Σε ένα βαρύ αγωνιστικό χώρο, αποτέλεσμα της συνεχούς βροχόπτωσης στη Θεσσαλονίκη, παρατάχθηκαν οι 22 ποδοσφαιριστές. Το στάδιο ήταν κατάμεστο από 45.000 Έλληνες φιλάθλους που είχαν αψηφήσει τις κακές καιρικές συνθήκες προκειμένου να ενισχύσουν δυναμικά την Εθνικής μας ομάδας.

Εκείνη όμως σύντομα θα τους απογοήτευε. Με την έναρξη της αναμέτρησης σε μια αντεπίθεση των φιλοξενουμένων, ο Πολ Μάρινερ θα τροφοδοτούσε τον Γούντκοκ που επωφελούμενος από το σάστισμα των Φοιρού και Καψή, μέσα από τη μικρή περιοχή, με προβολή θα σημείωνε το 1-0 για την Αγγλία.

Ήταν μια ψυχρολουσία που όμως δεν αποθάρρυνε τους διεθνείς μας. Αφού πρώτα κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο θα έχαναν μια μεγάλη ευκαιρία να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια, μόλις στο 7’. Ένα κλέψιμο της μπάλας από τον Αναστόπουλο και σπριντ 20 μέτρων θα τον έφερνε μόνο απέναντι στον Σίλτον που πραγματοποιούσε έξοδο, χωρίς να καταφέρει όμως να παραβιάσει την εστία του αφού το σουτ θα κατέληγε πάνω από τα δοκάρια του Άγγλου τερματοφύλακα.

Η Εθνική μας, με ατομικές ενέργειες προσπαθούσε να διασπάσει την αμυντική διάταξη των Άγγλων ενώ στο 17’ θα ζητούσε πέναλτι ,που αρνήθηκε να σφυρίξει ο Ανατολικογερμανός διαιτητής Πρόκοπ όταν η μπάλα θα έβρισκε το χέρι του Φίλ Νίλ εντός περιοχής.

FB_IMG_1637055755240.jpg

FB_IMG_1637055760290.jpg

Η άκαρπη υπεροχή, απογοήτευσε τους ποδοσφαιριστές μας που στη συνέχεια έδωσαν την πρωτοβουλία στους Άγγλους έως και το τέλος του Α’ Ημιχρόνου στο οποίο οι εντυπώσεις ήταν μοιρασμένες, το αποτέλεσμα όμως καθόλου ευνοϊκό. Προϋπόθεση για να καταφέρναμε κάτι θετικό στην επανάληψη θα ήταν η αντοχή.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, οι φάσεις θα διαδέχονταν η μία την άλλη , σε ένα ανοιχτό παιχνίδι. Ο Σίλτον συμπωματικά θα απέκρουε ενα σουτ του Μαύρου, ενώ αμέσως μετά πλασέ του Μάρινερ θα περνούσε μόλις άουτ από τα Ελληνικά δοκάρια.

Το γκολ που θα έδινε σημαντικό προβάδισμα νίκης στους Άγγλους δεν άργησε να έρθει. Προωθημένη μπαλιά στον Γούντκοκ που θα ξεφύγει από τον Μίχο και θα πλασάρει τον εξερχόμενο Σαργκάνη για το 2-0. Η ψυχραιμία είχε χαθεί εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου ενώ το ηθικό των διεθνών είχε καταρρακωθεί. Με την ανοχή του διαιτητή το παιχνίδι θα γινόταν σκληρό ενώ στις κερκίδες οι φίλαθλοι είχαν αρχίζει να αποδοκιμάζουν τόσο τους διεθνείς όσο και το προπονητή μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το 3-0 για τους Άγγλους θα ήταν θέμα χρόνου. Φάουλ για τους φιλοξενουμένους έξω από την περιοχή με τον Σάμι Λη εκτελεστή, το σουτ του οποίου θα έβρισκε στα πόδια του Λιβαθηνού αλλάζοντας πορεία και καταλήγοντας στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Σαργκάνη. Το σφύριγμα της λήξης θα ηχούσε ως ανακούφιση για την Ελληνική πλευρά αφού οι Άγγλοι θα μπορούσαν να είχαν διευρύνει το σκορ.

Δείτε παρακάτω τα γκολ της αναμέτρησης Ελλάδας - Αγγλίας 0-3:

Οι συνθέσεις

Ελλάδα: Σαργκανης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Καψής, Φοιρός, Λιβαθηνός,, Μίχος, Μητρόπουλος, Αρδίζογλου (40’ Κωστίκος), Αναστόπουλος, Μαύρος (75’ Κωφίδης)

Αγγλία: Σίλτον, Νίλ, Σάνσομ, Τόμσον, Μάρτιν, Ρόμπσον, Λη, Μάμπουτ, Μάρινερ, Γούντκοκ, Μόρλευ.

Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα θα ξεσήκωνε πλήθος αντιδράσεων εναντίον του Αρχοντίδη, ο οποίος υπερασπιζόμενος την τακτική του ανέφερε ψύχραιμα, πως απλά δεν βγήκαν αυτά που πίστευε και κάθε άλλο αποτέλεσμα θα κάλυπτε τις όποιες αδυναμίες μας.

Μετά το αγωνιστικό ναυάγιο και την κακή εμφάνιση, στα πλαίσια της γενικότερης ανανέωσης, αυτή θα ήταν και η τελευταία εμφάνιση των Ιωσηφίδη, Καψή και Λιβαθηνού με τα Ελληνικά χρώματα. Όσο για τον Μπόμπι Ρόμπσον, αυτή θα αποτελούσε την πρώτη του νίκη  στον πάγκο των λιονταριών σε μια πορεία προς τα τελικά που δε θα είχε ευτυχή κατάληξη λόγω της Εθνικής μας…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0