Retro Stories

Το τεράστιο κάζο του αποκλεισμού της Ιταλίας από το Euro '84, μετά το θρίαμβο του 1982! (video)

Το τεράστιο κάζο του αποκλεισμού της Ιταλίας από το Euro '84, μετά το θρίαμβο του 1982! (video)
Πήρε το Μουντιάλ με εντυπωσιακό τρόπο το 1982 κερδίζοντας Βραζιλία, Αργεντινή, Πολωνία και την Δυτική Γερμανία στον τελικό στις μεγάλες μέρες του Πάολο Ρόσι, ωστόσο η Ιταλία αμέσως μετά έμελλε να περάσει μία διετία τεράστιας κρίσης με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από το επόμενο EURO που ήταν προγραμματισμένο για τη Γαλλία το 1984. Και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο έχοντας μόλις μία νίκη στα προκριματικά απέναντι στην Κύπρο!
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Αργύρης Κωστούρος

Ιούλιος 1982. Η Ιταλία ζει την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική στιγμή στην μεταπολεμική ιστορία της, σηκώνοντας στον ουρανό της Μαδρίτης το Παγκόσμιο Κύπελλο . Στην τετραετία που προηγήθηκε από το «grande successo» της «Μπότας», είχε προηγηθεί η τέταρτη θέση στο Μουντιάλ της Αργεντινής το 1978, όμως η αποτυχία στο ιταλικό EURO στην αυγή των 80s φρέναρε την σταδιακή άνοδο του ιταλικού ποδοσφαίρου που είχε βαλτώσει.

Οι  συνεχόμενες αποτυχίες, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, μετά το Μουντιάλ '70, βλέποντας την αγγλοσαξονική επικράτηση στα Κύπελλα Ευρώπης και τον γερμανοολλανδικό ποδοσφαιρικό… ολοκληρωτισμό να επικρατούν κατά κράτος το ιταλικό ποδόσφαιρο έχοντας απαγορεύσει την παρουσία ξένων παικτών βυθιζόταν σε βαθιά ύφεση και μετριότητα.


Εύκολος όμιλος αλλά….

Επόμενος στόχος των Ιταλών, μετά την κατάκτηση του Espana '82, ήταν το ευρωπαϊκό που θα διεξαγόταν στη Γαλλία, τον Ιούνιο του '84 . Η κλήρωση των προκριματικών ομίλων έγινε έξι μήνες πριν το Μουντιάλ της Ισπανίας . Οι αντίπαλοι ήταν σκληροτράχηλοι, όχι όμως και αξεπέραστα εμπόδια . Η Τσεχοσλοβακία του Χάβρανεκ, δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα του '76 που κατέκτησε την Ευρώπη, και παρά το γεγονός πως είχε νικήσει την Ιταλία στο μικρό τελικό της Νάπολι το 1980 στα πέναλτι, βρισκόταν σε μία φάση εξασθένισης και σταδιακής πτώσης

 Η Σουηδία, με βάση την Γκέτεμποργκ που είχε κάνει την έκπληξη, κατακτώντας το Κύπελλο UEFA το 1982, δαμάζοντας με εμφατικό τρόπο το Αμβούργο , ήταν, ίσως ο πιο δύσκολοκατάβλητος αντίπαλος . Η τρίτη της παρέας, ήταν η Ρουμανία, του (νεαρού τότε) Μιρτσέα Λουτσέσκου που λάτρευε το ιταλικό ποδόσφαιρο . Την ραχοκοκαλιά της ομάδας ενσάρκωνε η Κραϊόβα που στις αρχές των 80s είχε υποσκελίσει τους δύο δεινόσαυρους από το Βουκουρέστι, την Στεάουα και την Ντιναμό, εγκαθιδρύοντας το δικό της status  στο ρουμανικό ποδόσφαιρο .

thumbnail_romaniaitalia2.jpg

Ο… Δαυίδ της παρέας ήταν η Κύπρος του Βασίλι Σπασόφ, με αιχμές τους " δικούς " μας Σταύρο Παπαδόπουλο και Γιώργο Σαββίδη που συμπλήρωνε τυπικά τον όμιλο.

Το Νοέμβριο του '82, τέσσερις μήνες μετά τον θρίαμβο, η Ιταλία φιλοξενεί στο Μιλάνο την Τσεχοσλοβακία. Ο Μπέαρζοτ ξεκίνησε με τους παίκτες που έφεραν το χρυσό αγαλματάκι στα γραφεία της Ιταλικής ομοσπονδίας. Η πρεμιέρα εξελίχθηκε σε ένα απογοητευτικό 2-2. Οι Ιταλοί προηγήθηκαν δύο φορές, όμως το γκολ του Τσαλούπκα, 20 λεπτά πριν το φινάλε, έγραψε το τελικό 2-2.

thumbnail_italia_-_czech2-2.jpg

Είκοσι ημέρες αργότερα, η Φλωρεντία θα υποδεχτεί τους παγκόσμιους πρωταθλητές . Ο ενθουσιασμός από την κατάκτηση του Μουντιάλ δεν είχε κοπάσει ακόμη, με τους παίκτες να θεωρούνται εθνικοί ήρωες.

Αντίπαλος η Ρουμανία, που είχε ήδη ξεκινήσει με δύο νίκες, οδηγώντας στην κούρσα της βαθμολογίας . Το στείρο 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα, προβληματίζοντας έντονα τους Ιταλούς που μετρούσαν ήδη δύο γκέλες εντός των τειχών.

thumbnail_italia_-_sweden2.jpg

Το σοκ της Λεμεσού!

Το τρίτο χαστούκι δεν άργησε να έρθει, ήταν το πιο ηχηρό και απρόσμενο . Τον Φεβρουάριο του '83, η Ιταλία ταξιδεύει στη Λεμεσό, θέλοντας να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τα ίδια ..υλικά.

Η Κύπρος, που είχε δυσκολέψει τους Σουηδούς στη Λευκωσία, παίρνει το προβάδισμα στο σκορ, αλλά το αυτογκόλ του Παττίκη, στερούν τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου και μία από τις εκκωφαντικότερες εκπλήξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

 Οι Ιταλοί πέφτουν σε βαθιά κρίση, χωρίς όμως να κάνουν τομές, ανανεώνοντας την ομάδα τους. Το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο. Στο Βουκουρέστι και το Γκέτεμποργκ, θα παιχτεί το μέλλον της Ιταλίας στην διοργάνωση.

thumbnail_cyprus_-_italia_1-1.jpg

Ένας μετέπειτα γνωστός μας  με απευθείας φάουλ ο Λάζλο Μπόλονι, πριν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο, " σκοτώνει " την Ιταλία. Η Ρουμανία, κερδίζει 1-0 και γίνεται το φαβορί για την πρόκριση . Φτάνουμε στον Μάϊο. Η Αθήνα εξελίσσεται σε τόπο μαρτυρίου για την Γιουβέντους που χάνει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης από το Αμβούργο του Ερνστ Χάπελ, παρά το γεγονός πως ήταν το ακλόνητο φαβορί.

Η μαύρη εβδομάδα για το ιταλικό ποδόσφαιρο ολοκληρώνεται λίγες ημέρες μετά τον τελικό του ΟΑΚΑ . Το γκολ του "δικού" μας Χόκαν Σάντμπεργκ που έπαιζε στην ΑΕΚ και άλλο ένα από τον Γκλεν Στρόμπεργκ της Μπενφικα  που εξαργύρωσε την ποδοσφαιρική κλάση του , με μία μεταγραφή στο Campionato και την Αταλάντα, έβαζαν ταφόπλακα στις ελπίδες των Ιταλών για ανάκαμψη.

thumbnail_italiasweden.jpg

Αλλαγές από Μπέαρτζοτ αλλά χωρίς αποτέλεσμα!

Όμως, οι μαθηματικές ..ελπίδες για την Σκουάντρα Ατζούρα δεν είχαν χαθεί , σε αντίθεση με το ηθικό της που ήταν καταρρακωμένο από τις συνεχόμενες αποτυχίες . Η νέα σεζόν ('83-'84) έχει ξεκινήσει . Ο Μπέαρζοτ ανανεώνει την ομάδα , κλείνοντας οριστικά την πόρτα των " Μπλε " στους γερασμένους πια, Μπορντόν, Γκρατσιάνι, Οριάλι, Μπέτεγκα και Κάουζιο ενώ ο Τζοφ εγκαταλείπει.

Παίκτες που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια την εθνική Ιταλίας , δίνοντας την σκυτάλη στη νέα ηγετική φουρνιά (Κόντι, Αλτομπέλι, Μπέργκομι, Ταρντέλι, Αντσελότι), προωθώντας παράλληλα στην πρώτη ομάδα τους Μπάνι, Βιέρκοβουντ, Φράνκι Μπαρέζι, Τζιορντάνο και Ριγκέτι .

Στο "Σάο Πάολο" της Νάπολι, θα μπει και το τελευταίο καρφί στο ιταλικό φέρετρο . Στην ανάπαυλα, το σκορ ήταν ήδη 0-2, με τον Στρόμπεργκ να… Κλείνει το μάτι στους Ιταλούς! Είκοσι λεπτά πριν το τέλος, το γκολ του Σούνεσον, διαμόρφωσε το εντυπωσιακό 0-3, σβήνοντας οριστικά και αμετάκλητα τις ελάχιστες ελπίδες των Ιταλών για πρόκριση.

thumbnail_italia-czecj_2-2.jpg

Ένα μήνα μετά, η ήττα στην Πράγα από την Τσεχοσλοβακία που έδινε σκληρή μάχη με την Ρουμανία για την πρόκριση, επιβεβαίωσαν το πρόβλημα των παγκόσμιων πρωταθλητών

Η Ιταλία σε επτά ματς, δεν είχε γευτεί την χαρά της νίκης. Απέμενε όμως ένας αγώνας που είχε τυπική διαδικασία. Όμως για τους Azzuri ήταν θέμα τιμής και γοήτρου . Στο "Ρενάτο Κούρι" της Περούτζια, η Κύπρος για 82 λεπτά έπαιζε το ματς στα ίσα. Το 1-1 έφερνε ξανά πίσω τις μνήμες από το "Τσίρειο".

Όμως, το γκολ του Καμπρίνι και το εύστοχο πέναλτυ του Πάολο Ρόσι σώζουν το ιταλικό γόητρο . Η Ιταλία θα πετύχει την πρώτη της νίκη στο τελευταίο ματς, κλείνοντας την τραγική πορεία της για πρόκριση στο γαλλικό Euro. Εκεί που δεν θα ήταν παρούσα… Η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια που δε θα πήγαινε στην επόμενη διοργάνωση!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0