Retro Stories

Ζαν - Πιέρ Παπέν: Η «χρυσή» μπούκλα από την Μασσαλία με τα απίθανα γκολ (video)

Ζαν - Πιέρ Παπέν: Η «χρυσή» μπούκλα από την Μασσαλία με τα απίθανα γκολ (video)
Ο Ζαν - Πιέρ Παπέν συμπληρώνει 59 χρόνια ζωής και το BN Sports ανακαλεί στιγμές, δηλώσεις και πανέμορφα γκολ μίας καριέρας που έμεινε ανεξίτηλη στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Όσοι γεννήθηκαν από το 2000 και έπειτα πιθανότατα να μην έχουν ακούσει ποτέ το όνομα του, γεγονός που φαντάζει απολύτως λογικό. Γιατί να γνωρίζουν έναν επιθετικό με ξανθιές μπούκλες, ο οποίος  εξ όψεως δεν είχε καμία σχέση με το στερεότυπο του σταρ και μεγαλούργησε με την φανέλα της μη εμπορικής Μαρσέιγ; Η απάντηση βρίσκεται στο γήπεδο...
 
fb03e_1.jpg

Όπως ήθελε, όποτε ήθελε

Το φαινόμενο Παπέν μπορεί να συγκριθεί ίσως με αυτό του συμπατριώτη του Ολιβιέ Ζιρού... μιλώντας βέβαια για διαφορετικά μεγέθη και διαφορετική εποχή. Πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή που σκόραρε από τις πιο απίθανες γωνίες, με περίτεχνους τρόπους σε φάσεις που λες ότι δεν μπορούν να γίνουν γκολ. Με απίθανα κοντρόλ, κατόρθωνε να φέρνει την μπάλα σε πλεονεκτική θέση και να εκτελεί τους τερματοφύλακες σαν σε προπόνηση.

 
Και επειδή το Μουντιάλ πλησιάζει, ας θυμηθούμε ένα από τα κορυφαία τέρματα που σημείωσε στην καριέρα του, στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο Μεξικό (1986). Στο 43ο λεπτό της αναμέτρησης με το Βέλγιο (χώρα στην οποία αγωνίστηκε με την φανέλα της Μπριζ), πέτυχε ένα ασύλληπτο ανάποδο ψαλίδι το οποίο κατέληξε με δύναμη στα δίχτυα της εστίας του Πφαφ..
 

Στην κορυφή του κόσμου

Κατά την διάρκεια της σεζόν 1990/91 πέτυχε 36 γκολ σε 50 επίσημες αναμετρήσεις, σε μία ιστορική σεζόν για την Μαρσέιγ. Αποτέλεσε τον απόλυτο ηγέτη στην πορεία της αγαπημένης του ομάδας, η οποία κατέκτησε το Σαμπιονά και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σ.σ. ηττήθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα στα πέναλτι). Έτσι, κατόρθωσε να γίνει μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου που κατακτά την Χρυσή Μπάλα (προηγήθηκαν Κόπα και Πλατινί)!

 phpuIPhTK.jpg

Συμβουλές σε Μήτρογλου και Εμπαπέ

«Είναι περίπλοκο αυτό με τον Μήτρογλου. Δεν βλέπω μια ομάδα να παίζει γι' αυτόν. Είναι παίκτης περιοχής, όπως εμένα στην εποχή μου, που θέλει να τροφοδοτείται. Νομίζω ότι είναι ποδοσφαιριστής που δεν έχει αυτοπεποίθηση. Έτσι, ακόμα και τα πιο απλά μπορούν να γίνουν πολύπλοκα.
 
Πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του. Δεν ξέρω πώς είναι από πλευράς φυσικής κατάστασης. Εμπιστεύομαι αυτό που βλέπω και δεν πιστεύω ότι η φυσική του κατάσταση είναι προβληματική».
 
Αυτά ήταν τα λόγια του Παπέν το 2017, όταν ο Έλληνας επιθετικός αγωνιζόταν στο Βελοντρόμ. Ως εμβληματική φιγούρα των Μασσαλών θέλησε να υποστηρίξει το πρότζεκτ Μήτρογλου, αλλά και να συμβουλέψει τον παίκτη ώστε να βρει τον καλό του εαυτό. Εν τέλει κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς η γαλλική θητεία του 29χρονου τότε διεθνή κρίθηκε αποτυχημένη.
 
«Ποτέ δεν πρέπει να πας ενάντια στα όνειρά σου, πρέπει να φύγεις. Αν θέλει να πάει στη Ρεάλ, πρέπει να πάει». 
 
Η προ ολίγων μηνών τοποθέτηση του βετεράνου επιθετικού, αναφορικά με το μεταγραφικό σίριαλ του Κιλιάν Εμπαπέ με τους «Μερένχες». Εν τέλει ο νεαρός σούπερσταρ δεν έλαβε υπόψιν τα λεγόμενα του και παρέμεινε στο Παρίσι... Αν αγωνιζόταν βέβαια με την φανέλα της Μαρσέιγ τότε οι δηλώσεις του άλλοτε νικητή της Χρυσής Μπάλας θα ήταν διαφορετικές.
 
Αντώνης Νιανιάς
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0