Retro Stories

Το «κάστρο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπεσε 40 χρόνια μετά, με θύτρια τη Φενέρμπαχτσε και… οικοδεσπότη τον Φέργκιουσον! (video)

Το «κάστρο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπεσε 40 χρόνια μετά, με θύτρια τη Φενέρμπαχτσε και… οικοδεσπότη τον Φέργκιουσον! (video)
30 Οκτωβρίου 1996: Μια μέρα σαν και τη σημερινή, στο Μάντσεστερ έμελλε να σπάσει ένα αδιανόητο ευρωπαϊκό εντός έδρας αήττητο σερί της Γιουνάιτεντ, με την Φενέρμπαχτσε να γίνεται η πρώτη ομάδα που δεν είδε… εφιάλτες στο «Θέατρο των Ονείρων», μετά από 4 ολόκληρες δεκαετίες!
Σχετικά Άρθρα

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση τη σεζόν 1956/57, στη 2η χρονιά διεξαγωγής του νεοσύστατου ακόμα Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο τότε τεχνικός των «Κόκκινων Διαβόλων», Ματ Μπάσμπι είχε δώσει… πληρωμένη απάντηση στις αντιρρήσεις της Αγγλικής Ομοσπονδίας για τη συμμετοχή της ομάδας του, λέγοντας: «Εμείς θα παίξουμε και εσείς αν θέλετε τιμωρήστε μας».

Από εκείνη την ημέρα πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια για να γνωρίσει η Γιουνάιτεντ την 1η ευρωπαϊκή της ήττα στο Ολντ Τράφορντ! Το απίστευτο σερί ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1956, από ένα εμφατικό 10-0 απέναντι στην Άντερλεχτ, στο 1ο ευρωπαϊκό παιχνίδι στο ιστορικό αυτό γήπεδο και κράτησε μέχρι το 1996, με την Φενέρμπαχτσε να είναι η 1η φιλοξενούμενη που δεν είδε… εφιάλτες στο «Θέατρο των Ονείρων». Σε αυτό το διάστημα των 40 ετών, η Μάντσεστερ άλλαξε αμέτρητους παίκτες, προπονητές, έφτασε στο ναδίρ του υποβιβασμού στην 2η κατηγορία, όμως ένα πράγμα παρέμενε σταθερό: Όποιοι και αν φορούσαν την κόκκινη φανέλα όλα αυτά τα χρόνια, δεν… έλεγαν να χάσουν σε ευρωπαϊκό παιχνίδι στην έδρα τους!

Σε αυτήν τη 40ετία διεξήχθησαν 56 αναμετρήσεις στο Ολντ Τράφορντ και πέρασαν τεράστιες και ιστορικές ομάδες και προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, όπως ο Ντι Στέφανο, ο Κρόιφ, ο Μαραντόνα, ο Εουσέμπιο, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, ο μεγάλος Άγιαξ του «total football» και όλη η «ανφάν γκατέ» του ποδοσφαίρου στο 2ο μισό του 20ου αιώνα. Όλοι αυτοί είχαν για κοινό παρονομαστή ότι δεν κατάφεραν να «ρίξουν» το… κάστρο της Γιουνάιτεντ η οποία έβρισκε πάντα τον τρόπο να κερδίζει ή έστω να «σώζει» την ισοπαλία.

Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι και το βράδυ της 30ης του Οκτώβρη του 1996, όπου η Φενέρμπαχτσε έμελλε να είναι η ομάδα που θα έσπαγε αυτό το μυθικό αήττητο σερί. Οι Τούρκοι, πέρασαν νικηφόρα από το Ολντ Τράφορντ, χάρη σε ένα τυχερό γκολ που πέτυχε ο Βόσνιος, Έλβιρ Μπόλιτς στο 77ο λεπτό της αναμέτρησης, διαμορφώνοντας το τελικό 1-0. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Φενέρ έπαιζε τότε και ο μετέπειτα… γνωστός μας από το πέρασμά του από την Ελλάδα, Ελόρ Μπουλούτ

Αν και η Μάντσεστερ είχε επικρατήσει με 2-0 στην Κωνσταντινούπολη, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα και είχε από την αρχή του ματς την κατοχή της μπάλας, την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις ευκαιρίες, το ποδόσφαιρο απέδειξε για μία ακόμα φορά το λόγο που θεωρείται ο «βασιλιάς των σπορ» και η Φενέρμπαχτσε έφτασε στη μεγάλη νίκη.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έλαβε χώρα στην 4η αγωνιστική της δεύτερης φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (τότε για να περάσει μια ομάδα στα προημιτελικά είχε και δεύτερο γκρουπ). Στον όμιλο συμμετείχαν επίσης οι Γιουβέντους και Ραπίντ Βιέννης, ενώ αυτή η ήττα με 1-0 από τη Φενέρμπαχτσε αποτέλεσε τη συνέχεια σε δύο πολύ «άσχημα» αποτελέσματα και ισάριθμες ήττες 5-0 από Νιούκαστλ και 6-3 από Σαουθάμπτον, σε ένα πραγματικά πολύ δύσκολο «φεγγάρι» για την μεγάλη ομάδα της εποχής του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ο θρυλικός Σκοτσέζος κόουτς που συμπλήρωνε τότε 10 χρόνια στον πάγκο της Γιουνάιτεντ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά μετά το ματς: «Ήθελα να πιστεύω πως δεν θα έσπαγε το σερί στο διάστημα που θα βρισκόμουν εγώ στον πάγκο. Είμαι τρομερά απογοητευμένος, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για ένα γκολ, που προήλθε από κόντρα της μπάλας πάνω σε δικό μας παίκτη».

Και όμως Σερ, κάποιες φορές η μοίρα παίζει… περίεργα παιχνίδια, ακόμα και στον κορυφαίο στην ιστορία μιας ομάδας, που μπορεί στην λαμπρή πορεία του να έχει συνδέσει το όνομά του και με μία από τις πιο δύσκολες και στενάχωρες στιγμές του συλλόγου… Άλλωστε ο ίδιος ο Φέργκιουσον σχεδόν… προφητικά θα συμπλήρωνε αργότερα: «Αυτό που συνέβη είναι η ειρωνεία της ζωής»… 

Οι Συνθέσεις των Ομάδων:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Γκ.Νέβιλ (82' Φ.Νέβιλ), Γιόνσεν, Πάλιστερ, Έργουιν, Μπέκαμ, Κιν, Μπατ, Πομπόρσκι (67' Σόλσκιερ), Καντονά, Κρόιφ (67' Σκόουλς)

Φενέρμπαχτσε (Σεμπαστιάο Λαζαρόνι): Ρουστού, Ιλκέρ, Οκετσούκου, Σαφέ, Ερόλ, Χογκ (78' Μπουλέντ), Κεμαλετίν, Οκότσα, Τουντσάι (72' Μουστάφα), Μπόλιτς (81' Ταρίκ), Κοσταντίνοφ

Έκτορας Σταυρόπουλος
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0