Retro Stories

Τοφίκ Μπαχράμοφ: Ο Αζέρος που μέτρησε το γκολ-φάντασμα του Χαρστ, «χάρισε» το όνομά του στο στάδιο όπου θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός! (video)

Τοφίκ Μπαχράμοφ: Ο Αζέρος που μέτρησε το γκολ-φάντασμα του Χαρστ, «χάρισε» το όνομά του στο στάδιο όπου θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός! (video)

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν και πρόκειται να αντιμετωπίσει την Καραμπάγκ (13/10, 19:45) στο Τοφίκ Μπαχράμοφ. Πρόκειται για το μοναδικό στάδιο στον κόσμο που οφείλει την ονομασία του σε διαιτητή, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την απόφασή του να κατακυρώσει το γκολ-φάντασμα του Τζεφ Χαρστ στον τελικό του Μουντιάλ το 1966.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1966, Γουέμπλεϊ. Ο τελικός ανάμεσα σε Αγγλία και Δυτική Γερμανία βρίσκεται στο 11ο λεπτό της παράτασης, με το σκορ ισόπαλο στο 2-2. Ο Μπολ επιχειρεί μια σέντρα από τα δεξιά για τον Χαρστ, ο οποίος πέφτοντας, σουτάρει με δύναμη την μπάλα προς την εστία. Αυτή χτυπάει στην εσωτερική πλευρά του οριζόντιου δοκαριού και αναπηδά στο έδαφος. Ο Βέμπερ διώχνει σε κόρνερ, αλλά ταυτόχρονα οι Άγγλοι ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης δίχως να έχει καθαρή εικόνα του αν η μπάλα πέρασε την γραμμή του τέρματος, συμβουλεύεται τον επόπτη. Η ετυμηγορία του επόπτη είναι… γκολ! Η Αγγλία θα βρει ακόμη ένα γκολ από τον Χερστ στην παράταση και εν τέλει θα στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη -και μοναδική έως σήμερα- φορά στην ιστορία της.

DjXQLxFU4AU9K9G.jpg

Φυσικά, τα «φώτα», εκτός των Άγγλων, θα πέσουν πάνω στον άνθρωπο που κατακύρωσε το αμφισβητούμενο γκολ του Χαρστ. Ο Σοβιετικός, Τοφίκ Μπαχράμοφ είχε γίνει διαιτητής FIFA μόλις δύο χρόνια πριν από το Μουντιάλ του 1966 και λατρεύεται πλέον ως εθνικός ήρωας στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ είναι ο μοναδικός διαιτητής στον κόσμο που έχει «χαρίσει» το όνομά του σε κάποιο στάδιο.

Ο Μπαχράμοφ από πολύ μικρή ηλικία ήθελε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και περνούσε ατελείωτες ώρες σε μια αλάνα κοντά στο σπίτι του. Μάλιστα, φαινόταν ότι είχε μέλλον ως ποδοσφαιριστής, αλλά το 1950 κι ενώ αγωνιζόταν στη Νεφτιάνικ, συγκρούστηκε με συμπαίκτη του στην προπόνηση και τραυματίστηκε σοβαρά. Αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, αλλά όχι και τον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την διαιτησία.

Έτσι, η μοίρα τον έφερε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, όπου κατοχύρωσε το γκολ του Χερστ και έμεινε στην ιστορία. Εξαιτίας αυτού, ο Αζέρος συχνά αποκαλείται «Ρώσος βοηθός», αφού ο «μύθος» θέλει τον Μπαχράμοφ να μετρά το γκολ ως αντίποινα της εισβολής των Γερμανικών στρατευμάτων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Αζερμπαϊτζάν.

Χρόνια αργότερα, στα απομνημονεύματά του. θα γράψει ότι η απόφαση που πήρε ήταν σωστή, καθώς το γεγονός ότι τα δίχτυα κουνήθηκαν, ήταν σημάδι… γκολ.

Το 1993 ο Τοφίκ Μπαχράμοφ «έφυγε» από τη ζωή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Την ίδια χρονιά, το εθνικό στάδιο του Μπακού μετονομάστηκε από «Βλάντιμιρ Λένιν» σε «Τοφίκ Μπαχράμοφ». Το 2004 μάλιστα, η εθνική Αγγλίας κλήθηκε να αγωνιστεί εκεί στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ της Γερμανίας, κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν. Πριν τον αγώνα, που έλαβε χώρα στις 13 Οκτώβρη, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Αζέρου διαιτητή έξω από το γήπεδο, παρουσία του Τζεφ Χαρστ, αλλά και του Γερμανού γκολκίπερ, Τιλκόφσκι.

864652.jpg

Λίγες στιγμές πριν πεθάνει, ο γιος του Μπάχραμ, τον ρώτησε γιατί μέτρησε εκείνο το γκολ, και ο Μπαχράμοφ απάντησε: «Στάλιγκραντ».

Tofiq_Bəhramovun_heykəli.jpg

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0