Retro Stories

«Βάλτο αγόρι μου»: 17 χρόνια από ΤΟ τρίποντο του Διαμαντίδη που...ξέρανε τους Γάλλους (video)

«Βάλτο αγόρι μου»: 17 χρόνια από ΤΟ τρίποντο του Διαμαντίδη που...ξέρανε τους Γάλλους (video)
24/09/2005: Ένα από τα πιο γνωστά τρίποντα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, αυτό του Δημήτρη Διαμαντίδη στη λήξη του αγώνα με τη Γαλλία στον ημιτελικό του EuroBasket 2005έχει μείνει χαραγμένο στη συλλογική συνείδηση χάρη στην επική ατάκα «Βάλτο αγόρι μου» που αναφώνησε ο Βασίλης Σκουντής, σπικάροντας το ματς.

Περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα να κλαις. Αυτό θα σκέφτεται κανείς μετά το άκαρπο, για την Εθνική Ελλάδας, EuroBasket 2022και με αφορμή τη σημερινή επέτειο από τον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2005, όταν η «επίσημη αγαπημένη” είχε κάνει μια επική ανατροπή κόντρα στη Γαλλία στον ημιτελικό της διοργάνωσης και είχε τσεκάρει το εισιτήριό της για τον μεγάλο τελικό, έπειτα από το αλησμόνητο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, (σσ. έπειτα από ασίστ του Νίκου Ζήση) το γνωστό και ως «Βάλτο αγόρι μου».

Αυτό είχε αναφωνήσει εν είδη προσευχής ο Βασίλης Σκουντής την ώρα που σηκώθηκε για τρεις ο «3D»με τον τότε συνεργάτη του στη μετάδοση του αγώνα, Δημήτρη Χατζηγεωργίου, να συμπληρώνει το επίσης χαρακτηριστικό «Το 'βαλε, το 'βαλε», πανηγυρίζοντας φυσικά για την σπουδαία ελληνική ανατροπή.

Για όποιον τυχόν δεν θυμάται τι είχε προηγηθεί αυτού του ιστορικού σουτ, να σημειώσουμε ότι οι «τρικολόρ» είχαν προηγηθεί με 62-55 έπειτα από κάρφωμα του Μπορίς Ντιαό στον αιφνιδιασμό με 47” να απομένουν στον φωτεινό πίνακα για τη λήξη του αγώνα.

Η ήττα έμοιαζε πιο κοντά από ποτέ, όμως οι Έλληνες διεθνείς είχαν αντίθετη άποψη. Αρχικά ο Νίκος Ζήσης έκανε το 3/3 από τη γραμμή της φιλανθρωπίας κερδίζοντας φάουλ στην προσπάθειά του για τρίποντο. Ήταν η σειρά του Τόνι Πάρκερ να εκτελέσει βολές, αλλά ο Γάλλος γκαρντ αστόχησε δις. Ακολούθως ο Θοδωρής Παπαλουκάς υπέπεσε σε βήματα και ο Κλοντ Μπερζό κάλεσε time-out, όμως οι Γάλλοι έκαναν λάθος στην επαναφορά.

Νέο time-out, από τον Παναγιώτη Γιαννάκη αυτή τη φορά. Ο «Δράκος» έκανε μια χρυσή αλλαγή, περνώντας στο παρκέ τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, ο οποίος μείωσε σε 62-20 μετά από κάρφωμα. Στην αμέσως επόμενη φάση η Ελλάδα έκανε νέο φάουλ στον Πάρκερ, ο οποίος αυτή τη φορά βρήκε τον στόχο για το 64-60.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έφερε ξανά την εθνική μας ομάδα σε απόσταση ενός καλαθιού (64-62) έπειτα από λέι-απ. Ο Αντουάν Ριγκοντό κέρδισε φάουλ και με 1/2 ελεύθερες βολές έκανε το 65-62. Ο Ντιαό έσπευσε να σταματήσει τον Παπαλουκά με φάουλ. Αυτός με κρύο αίμα διαμόρφωσε το 65-64 κι αμέσως μετά έκανε φάουλ στον Ριγκοντό, ο οποίος αστόχησε στην πρώτη βολή , αλλά έβαλε τη δεύτερη για το 66-64.

Το ματς είχε τελικά happy end και συρτάκι, αφού ο Νίκος Ζήσης κατέβασε την μπάλα, πάσαρε στον Διαμαντίδη κι αυτός έβαλε το πιο διάσημο σουτ της ζωής του (ίσως και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μαζί με το πεταχτάρι του Πρίντεζη στην Πόλη) στέλνοντας όλους τους Έλληνες στον έβδομο ουρανό, αφού στα μόλις 3” που απέμεναν η Γαλλία δεν πρόλαβε καν να εκδηλώσει επίθεση.


Τα δεκάλεπτα: 16-14, 29-30, 44-45, 67-65

Ελλάδα (Γιαννάκης): Σπανούλης, Διαμαντίδης 7(1), Παπαλουκάς 10, Χατζηβρέττας 3, Ζήσης 11, Κακιούζης 3(1), Βασιλόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης 4, Ντικούδης 14, Παπαδόπουλος 15, Μπουρούσης

Γαλλία (Μπερζό): Πάρκερ 20(2), Φοτού, Ριγκοντό 6, Ντιαό 14(2), Φ. Πιετρούς 8, Ντιαρά, Τζιφά, Μ. Πιετρούς 6(2), Ζελαμπάλ 7(1), Ζιλιάν 2, Σμιτ 2, Βάις 1

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0