Retro Stories

Βελιγράδι, 2005: Η σπασμένη μύτη του Κιριλένκο και το... σπάσιμο της κατάρας του προημιτελικού (video)

Βελιγράδι, 2005: Η σπασμένη μύτη του Κιριλένκο και το... σπάσιμο της κατάρας του προημιτελικού (video)

22 Σεπτεμβρίου 2005: Και όμως υπήρξε μια εποχή που η Εθνική Ομάδα περνούσε από τα προημιτελικά των μεγάλων διοργανώσεων, «σπάζοντας» την κατάρα… Η Επίσημη Αγαπημένη πριν από ακριβώς 17 χρόνια, άφηνε πίσω της το εμπόδιο της Ρωσίας στην χρυσή της διαδρομή προς το έπος του Βελιγραδίου!

Η Eθνική μας Ομάδα, σαν σήμερα, 17 χρόνια πριν, επικράτησε της Ρωσίας με 66-61 στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου και έκανε το αποφασιστικό βήμα για να φτάσει τελικά στο χρυσό μετάλλιο, για 2η φορά στην ιστορία της. Η νίκη - πρόκριση για την 4αδα ήρθε με… παλικαρίσιο τρόπο και ανατροπή του σκηνικού στο 2ο ημίχρονο, χάρη στην ηγετική εμφάνιση του σπουδαίου Θοδωρή Παπαλουκά.

Ο «Έλληνας Τσάρος» που τότε έπαιζε ακόμα στην ΤΣΣΚΑ έστειλε τους… φίλους του, πίσω στη Μόσχα, κάνοντας τα πάντα για να έρθει το τελικό 66-61, με 23 προσωπικούς του πόντους στον προημιτελικό της «Μπεογκράτσκα Αρένα».

Δεν ήταν, όμως μόνο ο «Τεό» εξαιρετικός σε εκείνο το ματς που μας έδωσε την ευκαιρία να γράψουμε την μετέπειτα ιστορία απέναντι στην Γαλλία στα ημιτελικά και την Γερμανία του Νοβίτσκι στον τελικό. Μεγάλη εμφάνιση είχαν κάνει και ο Ντικούδης (11π.) με τον Χατζηβρέττα (9π.) αλλά και ο αρχηγός, Μιχάλης Κακιούζης, τελειώνοντας το ματς με 11 ριμπάουντ.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του προημιτελικού, η εικόνα του Δήμου Ντικούδη, που μόλις ακούστηκε η κόρνα της γραμματείας και όλα είχαν πλέον τελειώσει, ανέβηκε πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες και άπλωσε το χέρι του προς τους Έλληνες φιλάθλους. «Σε εσάς το χαρίζουμε, για σας το κάναμε» φώναζε πριν γίνει ένα κουβάρι με τους υπόλοιπους διεθνείς…

Και όμως το ματς δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Εθνική μας, που βρέθηκε να χάνει με 13-2 . Το +10 διατηρήθηκε και στα πρώτα λεπτά της 2ης περιόδου για τη Ρωσία, (18-8) χάρη στο πρώτο εύστοχο τρίποντο του Χριάπα. Ο Ζήσης (σ.σ. 1ος σκόρερ της Εθνικής μας σε εκείνο το Ευρωμπάσκετ) μάλιστα φορτώθηκε και με τρίτο φάουλ νωρίς και όλα έδειχναν να δυσκολεύουν επικίνδυνα…

Ο σπουδαίος Αντρέι Κιριλένκο, νυν πρόεδρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της ομάδας του, καθώς μέχρι το ημίχρονο είχε προλάβει να σημειώσει 13 πόντους. Όμως στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου σε μία σύγκρουση με τον Ντικούδη στο κέντρο του γηπέδου σε διεκδίκηση της μπάλας χτύπησε στη μύτη αποχώρησε από το ματς και μέχρι να επιστρέψει το… πουλάκι είχε πετάξει.

Η εικόνα της Εθνικής μας άλλαξε άρδην προς το καλύτερο με κλειδί την καλή κυκλοφορία της μπάλας έμενε μέσα στο ματς. Προοδευτικά η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη μέσω της άμυνας βρήκε ρυθμό και κατάφερε στο δεύτερο ημίχρονο να ανατρέψει τα δεδομένα.

Σχεδόν 2 λεπτά πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου ο κορυφαίος της Ελλάδας, Θοδωρής Παπαλουκάς έβαλε την Επίσημη Αγαπημένη μπροστά στο σκορ, γράφοντας το 42-40 έξω από τα 6.25 και τρελαίνοντας τους Έλληνες που είχαν ταξιδέψει στη Σερβία και την «Μπεογκράτσκα Αρένα». Ο αρχηγός μάλιστα, Μιχάλης Κακιούζης έφερε τη διαφορά στο +7, λίγο πριν το τέλος (60-53), φέρνοντας την Ελλάδα ένα βήμα πριν τα ημιτελικά.

Οι Ρώσοι δεν τα παράτησαν και κατάφεραν να μειώσουν σε 58-61 στα 58", με τρίποντο του Φριντζόν, όμως με 4/4 βολές από το «τέρας ψυχραιμίας» Θοδωρή Παπαλουκά, η Εθνική έδωσε τελικά το «παρών» στο ιστορικό ραντεβού με τους Γάλλους

Τα δεκάλεπτα: 13-6, 33-26, 40-44, 61-66

Ρωσία (Σεργκέι Μπάμπκοφ): Χόλντεν 15, Φρίντζον 3 (1), Μοργκούνοφ 5, Σαμοϊλένκο 4, Κριάπα 8 (2), Πασούτιν, Μόνια 2, Κιριλένκο 10 (1), Ζαβρασένκο 4

Ελλάδα (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 23 (2), Σπανούλης 3, Ζήσης 6, Μπουρούσης, Φώτσης 4, Χατζηβρέττας 9 (1), Ντικούδης 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 2, Παπαδόπουλος, Κακιούζης 6 (11ρ.) 

Έκτορας Σταυρόπουλος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0