Retro Stories

Της Πάτρας τα παιδιά: Όταν η Παναχαϊκή του Μακ Γκίνες και του Δαβουρλή έγινε η πρώτη ομάδα από την επαρχία που αγωνίστηκε στην Ευρώπη!

Της Πάτρας τα παιδιά: Όταν η Παναχαϊκή του Μακ Γκίνες και του Δαβουρλή έγινε η πρώτη ομάδα από την επαρχία που αγωνίστηκε στην Ευρώπη!

Ήταν 20 Σεπτεμβρίου το 1973, όταν η Παναχαϊκή αντιμετώπισε την αυστριακή Γκράτσερ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και έγινε έτσι η πρώτη ελληνική ομάδα της επαρχίας που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Σχετικά Άρθρα

Η 20η Σεπτεμβρίου κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Παναχαϊκής, αλλά και γενικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα της Αχαΐας σημείωσε μια τέτοια ημέρα το 1973 την «παρθενική» συμμετοχή της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, με την αυστριακή Γκράστερ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και έγινε έτσι η πρώτη ελληνική ομάδα της επαρχίας που αγωνίζεται σε ηπειρωτικό θεσμό!

Την σεζόν 1972/73 η Παναχαϊκή σημείωσε μια μεγάλη έκπληξη για την εποχή, τερματίζοντας στην 4η θέση της Α’ Εθνικής. Ίσως η συγκεκριμένη επιτυχία βέβαια να μην ήταν και τόσο... απίθανη, αφού οι Πατρινοί είχαν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο, με τον Λιούμπισα Σπάιτς στην άκρη του πάγκου και τον σπουδαίο Κώστα Δαβουρλή στην σύνθεσή της. Μια κακή χρονιά από την ΑΕΚ, έδωσε την ευκαιρία στους «κοκκινόμαυρους» να βρεθούν στην τετράδα της βαθμολογίας, πίσω από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, και έτσι να πάρουν το «εισιτήριο» για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ένα αναμφίβολα τεράστιο επίτευγμα για τον σύλλογο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως καμία ομάδα της επαρχίας δεν είχε βρεθεί σε αυτή τη θέση στο παρελθόν.

Η αρχή της επόμενης σεζόν βρήκε την Παναχαϊκή με νέο προπονητή. Ο «ψυχολόγος», όπως ήταν το παρατσούκλι του Σπάιτς, αποχώρησε μετά από σύγκρουση με τη διοίκηση και τη θέση του πήρε ο Γουίλφ Μακ Γκίνες. Ο Άγγλος ήταν ένα από «τα μωρά του Μπάσμπι» στην Γιουνάιτεντ, ο οποίος μάλιστα στην μοιραία πτήση του 1958 και την συντριβή του αεροπλάνου που μετέφερε την ομάδα του Μάντσεστερ απουσίαζε λόγω τραυματισμού.

Ο Μακ Γκίνες μπορεί να μην ήταν ο υπαίτιος της πρόκρισης στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά ήταν ο άνθρωπος που φρόντισε ώστε η Παναχαϊκή να παρουσιαστεί έτοιμη για την πρόκληση. Η κλήρωση της φάσης των «64» έφερε στο δρόμο των Πατρινών την αυστριακή Γκράτσερ. Ο πρώτος αγώνας της σειράς ορίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, με γηπεδούχους του Αχαιούς. Ωστόσο, στο γήπεδο της Πάτρας, το οποίο ως τότε ήταν ακόμη ξερό, δεν είχε τοποθετηθεί χορτάρι, οπότε το ματς μεταφέρθηκε στη Λεωφόρο.

Περίπου 10.000 Πατρινοί έκαναν το ταξίδι ως την Αθήνα και μαζί με ακόμα 1.000 Αθηναίους παρακολούθησαν την αναμέτρηση. Η Παναχαϊκή αποδείχθηκε αντάξια των περιστάσεων και κατόρθωσε να νικήσει με 2-1 τους Αυστριακούς. Τα γκολ της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι Μιχαλόπουλος στο 16’ και Σπεντζόπουλος στο 43’, ενώ για την Γκράτσερ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κοζέλνικ στο 30’.

Δεκατέσσερα βράδια αργότερα, η Παναχαϊκή κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρόκριση, διπλασιάζοντας της νίκες της στην Αυστρία με σκορ 1-0 χάρη σε γκολ του Σπεντζόπουλου. Η επιτυχία αυτή έβγαλε τους Πατρινούς στον δρόμους, ενώ ήταν πρώτο θέμα για αρκετές ημέρες στις εφημερίδες της εποχής. Η συνέχεια όμως στη διοργάνωση δεν ήταν ανάλογη.

παναχαικη_ευρωπη.jpg

Στην φάση των «32» η Παναχαϊκή κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Τβέντε. Στο πρώτο ματς, που αυτή τη φορά διεξήχθη στην Πάτρα και το ανακαινισμένο γήπεδο της Αγυιάς, το σύνολο του Μακ Γκίνες προηγήθηκε με πέναλτι του Δαβουρλή, αλλά ένα γκολ του Τάισεν διαμόρφωσε το τελικό 1-1. Η σειρά μεταφέρθηκε στην Ολλανδία, εκεί όπου η ελληνική ομάδα υπέστη μια συντριβή με σκορ 7-0, δεχόμενη μάλιστα όλα τα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο.

Χαρακτηριστική παραμένει η ατάκα του Πέτρου Λεβεντάκου σε συνέντευξή του, ο οποίος είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ματς λόγω τραυματισμού και ενώσω το σκορ ήταν στο 2-0: «Πάω στα αποδυτήρια, αλλάζω, ακούω φωνές και καταλαβαίνω ότι μπήκε και άλλο. Γυρίζω και βλέπω τον Μακ Γκίνες κάτασπρο, σαν πανί. Δεν πειράζει μίστερ, του λέω, τι δύο τι τρία. Και μου απαντάει, τι λες, επτά τρώμε και έπεσα ξερός».

Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος της πρώτης ελληνικής συμμετοχής επαρχιακής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, η οποία όμως «έδειξε» το δρόμο στις υπόλοιπες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και δίκαια η πορεία της Παναχαϊκής μνημονεύεται ακόμα.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0