Retro Stories

Ευρωμπάσκετ 2003: Όταν ο Χαρίσης μπήκε από το… παράθυρο στην αποστολή και «σκότωσε» τους Κροάτες (video)

Ευρωμπάσκετ 2003: Όταν ο Χαρίσης μπήκε από το… παράθυρο στην αποστολή και «σκότωσε» τους Κροάτες (video)
Δύο δεκαετίες πριν η Εθνική μας ομάδα με τον «ξανθό», Γιάννη Ιωαννίδη, στον πάγκο κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ όπως και σήμερα 2 Σεπτεμβρίου την Κροατία. Και τη νίκησε με έναν απροσδόκητο τρόπο.
5 Σεπτεμβρίου 2003. Στο Μπόρας ή «Μπουρός» όπως το έλεγαν οι ντόπιοι στη νότια Σουηδία. Η Εθνική Ελλάδας μετά την αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ του 2001 όπου αποκλείστηκε στη φάση των «16» από τη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι και του Σον Μπράντλεϊ με ανατροπή από το υπέρ της +17 έχει αλλάξει πολλά.

Με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο και μερική ανανέωση έχει μπει σε μία νέα εποχή. Το ρόστερ της απαρτίζεται από έξι παίκτες που δύο χρόνια αργότερα θα κατακτούσαν την Ευρώπη, στα γήπεδα της Σουηδίας όμως δεν ήταν έτοιμοι.

Παραμονή της έναρξης της διοργάνωσης και ενώ η αποστολή της ομάδας βρισκόταν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όσοι ακολουθούσαμε τότε την ομάδα βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Τους 11 από τους 12 παίκτες της ομάδας τους γνωρίζαμε βλέποντάς τους στην αίθουσα αναμονής όμως ο 12ος ήταν έκπληξη για όλους. Ένα πρόβλημα κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής για τον Παναγιώτη Λιαδέλη είχε υποχρεώσει τον «ξανθό» να φωνάξει άρον-άρον στην ομάδα τον Χρήστο Χαρίση ο οποίος δεν είχε προλάβει να κάνει ούτε προπόνηση με τους υπόλοιπους. Το επόμενο βράδυ θα γινόταν ο αναπάντεχος ήρωας της ομάδας.

Πρεμιέρα λοιπόν της πρώτης φάσης με αντιπάλους όπως φέτος καλή ώρα την Κροατία, την Ουκρανία και την Τουρκία. Οι Κροάτες με σταρ τους γκαρντ Γκίριτσεκ, Πλάνινιτς, Πόποβιτς και τον νυν προπονητή τους Νταμίρ Μουλαομέροβιτς και ψηλούς τον Αντρίγια Ζίζιτ, τον Πρκάτσιν (οι γιοι τους συνεχίζουν πλέον την παράδοση), και Μπάγκαριτς.

570377.jpg

Στις εξέδρες του γηπέδου φανατισμένη ατμόσφαιρα από μετανάστες Κροάτες στη Σουηδία και τη γειτονική Δανία αλλά και τους Έλληνες «Πελαργούς» που τότε έκαναν την πρώτη έστω «ανεπίσημη» εμφάνισή τους.

Το ματς, ντέρμπι με την Κροατία πάντως να έχει το πάνω χέρι στο μεγαλύτερο διάστημα χάρη στον Πρκάτσιν που είχε βάλει δύσκολα στον Ιάκωβο Τσακαλίδη και τον τότε ΝΒΑερ Γκίριτσεκ. Η Εθνική μας βρίσκεται ακόμη και με 12 πόντους διαφορά. Το φάντασμα της Ντιζόν από το 1999 είχε αρχίσει να πλανάται πάνω από το «Μπόρας Χάλεν» αλλά τίποτε δεν είχε κριθεί.

570379.jpg

Οι Κροάτες στο τελευταίο λεπτό έκαναν τα πάντα για να μας… βάλουν στο ματς. Έξι χαμένες βολές με την Ελλάδα να μειώνει στον πόντο. Μάλιστα στα 15’’ πριν τη λήξη χάσαμε την ευκαιρία να προσπεράσουμε ή έστω να ισοφαρίσουμε αφού ο Ρεντζιάς είχε 0/2 βολές. Στην επίθεση της Κροατίας δεν είχαμε άλλη επιλογή από φάουλ στον συνήθως εύστοχο Γκίριτσεκ ο οποίος όμως έχασε και τις δύο. Ο Χαρίσης πήρε τη μπάλα και θυμίζοντας… road runner διέσχισε το γήπεδο σε ελάχιστο χρόνο, πήρε παραμάζωμα όλη την άμυνα της Κροατίας και με ένα παλικαρίσιο και με περίσσιο θράσος απέναντι στα θηρία λέι-απ σκόραρε για το 77-76 κερδίζοντας και φάουλ με 2’’ για το τέλος.

Ο Ιωαννίδης του ζήτησε να χάσει επίτηδες τη βολή όπως και έγινε για να κυλήσει χρόνος στη διεκδίκηση, παρόλα αυτά η μπάλα έφτασε στα χέρια του Γκίριτσεκ που την πέταξε από την αντίπαλη ρακέτα αυτή χτύπησε στη στεφάνη του καλαθιού μας και το ματς έληξε μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς της ελληνικής ομάδας. Όπως θα δείτε στα στιγμιότυπα υπάρχουν αρκετά γνώριμα πρόσωπα και στο πάγκο αφού εκτός του "ξανθού" δίπλα του όπως και στον Ολυμπιακό ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης ο "Ολλανδός" αλλά και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος!


ΕΛΛΑΔΑ: Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας 14, Παπαλουκάς 4, Παπανικολάου 8, Σιγάλας 5, Φώτσης 12, Αλβέρτης 6, Ντικούδης 3, Τσακαλίδης 8, Χαρίσης 5, Ρεντζιάς 12, Κακιούζης

ΚΡΟΑΤΙΑ: Μουλαομέροβιτς 9, Μ.Πόποβιτς 8, Νίτσεβιτς 4, Πρκατσιν 18, Πλάνινιτς 6, Γκίριτσεκ 15, Πέριντσιτς, Ζίζιτς 6, Μάμιτς 4, Μπάγκαριτς 6, Σκελίν

Γιάννης Ψαράκης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0