Retro Stories

Οι 5+1 ελληνικές ανατροπές στην Ευρώπη που αποτελούν παράδειγμα προς… μίμηση για Άρη και Παναθηναϊκό (video)

Οι 5+1 ελληνικές ανατροπές στην Ευρώπη που αποτελούν παράδειγμα προς… μίμηση για Άρη και Παναθηναϊκό (video)
Άρης και Παναθηναϊκός καλούνται να ανατρέψουν το εις βάρος τους 2-0 κόντρα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Σλάβια Πράγας αντίστοιχα, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα στην Ευρώπη. Το BN Sports αρπάζει την ευκαιρία και σας θυμίζει τις επικές ανατροπές των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στο ποδόσφαιρο έχουν συμβεί μεγάλες ανατροπές, οι οποίες μένουν ανεξίτηλες στο ιστορικό βιβλίο του αθλήματος. Σκορ που κανείς δεν περίμενε πως μπορεί να «γυρίσουν», και όμως, έπαιρναν την μορφή θαύματος όταν γινόταν. Το βράδυ της Πέμπτης (11/8), Άρης και Παναθηναϊκός προέρχονται από εκτός ήττα με 2-0 από τις Μακάμπι Τελ Αβίβ και Σλάβια Πράγας, με το έργο τους να είναι παραπάνω από… δύσκολο για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa Conference League.

Το BN Sports, από την πλευρά του, αναλαμβάνει να σας θυμίσει κάποιες από τις πιο επικές ανατροπές ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που έμειναν χαραγμένες μέσα στα χρόνια.

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός (4-1, 0-3)

Είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία, όχι μόνο του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τη σεζόν 1970/71, ο Παναθηναϊκός υπέγραψε την πιο χρυσή σελίδα στα χρονικά της Ελλάδας, όταν έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και αποτελεί την μοναδική ελληνική ομάδα που το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, πριν βρεθεί στον μεγάλο τελικό, πρόσφερε μία ιστορική στιγμή κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στα ημιτελικά. Η βαριά ήττα με 4-1 στο πρώτο ματς στο Βελιγράδι δεν άφηνε κανένα περιθώριο ελπίδας, με βάση και την εμφάνιση του «τριφυλλιού». Η ρεβάνς έμοιαζε να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, όμως τα δύο γκολ του Αντωνιάδη έφεραν αμέσως χαμόγελα. Ο Καμάρας ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή και έστειλε τον Παναθηναϊκό στον τελικό.

ΚΠΡ – ΑΕΚ (3-0, 0-3 [6-7 πεν.])

Παρόμοια επιτυχία, κατάφερε να προσθέσει στην ιστορία της και η ΑΕΚ απέναντι στην ΚΠΡ. Ο αγγλικός σύλλογος ήταν από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του Νησιού και φαβορί για το UEFA Cup της σεζόν 1976/77. Στα προημιτελικά, η Ένωση εμφανίζεται στον δρόμο της και φυσικά, το φαβορί ήταν φανερό στο συγκεκριμένο ζευγάρι. Αυτός ο τίτλος επιβεβαιώθηκε μετά το πρώτο ματς στην Αγγλία, όπου η ΚΠΡ διέσυρε την ΑΕΚ με 3-0.

Φυσικά, οι πιθανότητες για πρόκριση ήταν παραπάνω από… ελάχιστες, όμως στην Ένωση δεν είχαν τίποτα να χάσουν από το να ρισκάρουν στη ρεβάνς. Η κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια, «διέγραψε» την απουσία του Παπαϊωάννου και έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς, η Ένωση κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα (3-0) και να κερδίσει την τεράστια πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι.

Ολυμπιακός – Τσερνομόρετς (0-1, 3-0)

Όποτε ο Ολυμπιακός έχανε στο πρώτο ματς με 1-0, του ξυπνούσαν εφιάλτες, αφού δύσκολα γύρναγε το σκορ. Όπως συμβαίνει τώρα στα ευρωπαϊκά προκριματικά όταν δεν κερδίζει τον πρώτο αγώνα. Το 1992, στον πρώτο γύρο του UEFA Cup, οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξένησαν την Τσερνομόρετς από την Ουκρανία, έχοντας αξιώσεις για πρόκριση.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί «πάγωσαν» τον Πειραιά και έφυγαν με τη νίκη με το «χρυσό» 1-0. Η μυρωδιά του αποκλεισμού υπήρχε έντονα στην ατμόσφαιρα, όμως οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να αντιμετωπίσουν την κατάρα και το έκαναν με τον πιο εμφατικό τρόπο. Δεν γύρισαν απλά το σκορ αλλά διέλυσαν τους Ουκρανούς με 3-0 στην έδρα τους, παίρνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Χόνβεντ – Παναθηναϊκός (5-2, 1-5)

Από τα πιο τρελά ματς στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Το ημερολόγιο δείχνει 9 Δεκεμβρίου του 1987 και το «τριφύλλι» έχει διασυρθεί στην έδρα της ουγγρικής Χόνβεντ με 5-2 για το Κύπελλο UEFA. Το ΟΑΚΑ γεμίζει με 75 χιλιάδες κόσμο, ο οποίος είναι έτοιμος να στηρίξει τους Πράσινους και να τους σπρώξει προς μία επική ανατροπή.

Μέχρι το 55’, η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ έχει κάνει το καθήκον της. Ο πίνακας δείχνει το σκορ στο 3-0 και η εξέδρα έχει πάρει φωτιά, όπως και οι ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο. Ο Φίτο σκοράρει σε «νεκρό» χρόνο για να μείωσε σε 3-1 αλλά οι γηπεδούχοι δεν στέκονται εκεί. Σαραβάκος και Μπαντσινίλας διαμορφώνουν το τελικό 5-1 και στέλνουν τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ουντινέζε – ΠΑΟΚ (1-0, 0-3)

Ήταν η εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε γίνει εφιάλτης για τους Ιταλούς. Ο Παναθηναϊκός έχει επιβληθεί της Γιουβέντους και λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην κατάμεστη Τούμπα, ο ΠΑΟΚ κάνει το ίδιο με την Ουντινέζε. Συγκεκριμένα, για τον 2ο γύρο του κυπέλλου UEFA,  Δικέφαλος έχει ηττηθεί με 1-0 στην Ιταλία με ένα γκολ από το… πουθενά στο 94’.

Οι παίκτες του Μπάγεβιτς μπορεί να… πάγωσαν αλλά δεν ξέχασαν πως έχουν κάθε δυνατότητα να γράψουν ιστορία και να προκριθούν. Η Τούμπα είναι κατάμεστη και το κλίμα ασφυκτικό. Ο Μπράτιτς ανοίγει το σκορ στο 75’ και στέλνει το παιχνίδι στην παράταση για να λυγίσει η αμυντική λειτουργία των Ιταλών. Καμπς και Φρούσος ολοκληρώνουν τον θρίαμβο και το τελικό 3-0, στέλνει την Ουντινέζε… σπίτι της.

Ολυμπιακός – Άρσεναλ (0-1, 2-1)

Η στιγμή που (σχεδόν) όλη η Ελλάδα πανηγυρίσει στο γκολ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Σεζόν 2019/20, στα πρόθυρα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Ολυμπιακός έχει κληρωθεί κόντρα στην Άρσεναλ για τους «32» του Europa League. Στο πρώτο ματς στον Πειραιά, το γκολ του Λακαζέτ αλλά και η συνολική εικόνα των «κανονιέρηδων», δεν αφήνει περιθώρια για… ελπίδες πρόκρισης.

Στο Λονδίνο, ωστόσο, το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς στέκεται εντυπωσιακά. Ο Σισέ ανοίγει το σκορ και στέλνει το παιχνίδι στην παράταση, παγώνοντας το Έμιρειτς. Η αύρα που έβγαλε ο ελληνικός σύλλογος, έδειχνε μόνο πρόκριση αλλά ο Ομπαμεγιάνγκ σταμάτησε τον… χρόνο στο 110’, ισοφαρίζοντας και βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα ανατροπής. Μέχρι να έρθει εκείνη η σέντρα του Μασούρα και η τέλεια προβολή του Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο 120’. Ο Ολυμπιακός πετάει εκτός Ευρώπης την Άρσεναλ και γράφει ιστορία.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0