Retro Stories

Το «μάθημα» του Γκασόλ στον Αντετοκούνμπο, σε μία από τις τελευταίες παραστάσεις του Σπανούλη με το εθνόσημο (video)

Το «μάθημα» του Γκασόλ στον Αντετοκούνμπο, σε μία από τις τελευταίες παραστάσεις του Σπανούλη με το εθνόσημο (video)
15/09/2015: Η Ελλάδα γνωρίζει ήττα με 73-71 από την Ισπανία στα προημιτελικά του Eurobasketτου 2015 στη Λιλ της Γαλλίας, με τον Πάου Γκασόλ να δίνει ένα καλό «μάθημα» στον ανερχόμενο τότε Γιάννη Αντετοκούνμπο. Εκείνη ήταν μάλιστα μία από τελευταίες παραστάσεις που έδωσαν οι Βασίλης Σπανούλης και Νίκος Ζήσης με το εθνόσημο στο στήθος.

Με αφορμή τη φιλική νίκη της Εθνικής Ελλάδας στο πρώτο ματς προετοιμασίας ενόψει του Eurobasket 2022, το BN Sports γυρνάει το χρόνο επτά χρόνια πίσω, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2015, το οποίο είχε συνδιοργανωθεί από την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Λετονία και πιο συγκεκριμένα στο παιχνίδι της «επίσημης αγαπημένης» με την Ισπανία, το οποίο ήταν και το τελευταίο μεταξύ των δύο ομάδων, πριν το χθεσινό (09/08). 

Τότε, η «επίσημη αγαπημένη», με τον Φώτη Κατσικάρη στο «τιμόνι», είχε διασταυρωθεί με τη «φούρια ρόχα» στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ένα εμπόδιο που αποδείχθηκε ανυπέρβλητο, εν πολλοίς χάρις στην τρομερή εμφάνιση του Πάου Γκασόλ, ο οποίος είχε σημειώσει 27 πόντους (9/16 δίποντα,1/2 τρίποντα, 6/8 βολές), κατεβάζοντας παράλληλα 9 ριμπάουντ και μοιράζοντας 3 ασίστ σε 31 αγωνιστικά λεπτά.

Ο ανερχόμενος τότε Γιάννης Αντετοκούνμπο, στη δεύτερη παρουσία του με τη «γαλανολεύκη» σε μεγάλη διοργάνωση μετά το Παγκόσμιο του 2014 στην Ισπανία, είχε πραγματοποιήσει επίσης μια αρκετά μεστή εμφάνιση με 12 πόντους (3/6 δίποντα, 2/4 τρίποντα), αλλά και 17 (!) ριμπάουντ, είχε όμως υποπέσει δύο φορές σε βήματα (σσ. περίπου 1’30’’ πριν το φινάλε), ενώ δεν κατάφερε να βρει στόχο στο τελευταίο σουτ που επιχείρησε για τη νίκη -από το κέντρο του γηπέδου- την ώρα που το χρονόμετρο μηδένιζε.

Το τελικό σκορ έγραψε 73-71 υπέρ της ομάδας του Σέρτζιο Σκαριόλο, η οποία κατέκτησε τελικά και το χρυσό μετάλλιο, κερδίζοντας τη Γαλλία και τη Λιθουανία στον ημιτελικό και τον τελικό αντίστοιχα.

Μιλάμε σίγουρα για ένα ματς-μάθημα, το οποίο πιθανόν να έχει σημαδέψει τον «Greek Freak» και τη μετέπειτα εξέλιξή του σε αγωνιστικό, αλλά κατά βάση πνευματικό επίπεδο.Κάτι που γίνεται εμφανές από την τροχιά που πήρε η καριέρα του, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο NBA το 2021.

Όσο για τη συνέχεια του δικού μας αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος τότε, ακολούθησε ένας αγώνας κατάταξης για τις θέσεις 5-8 με αντίπαλό τη Λετονία, ματς το οποίο ήταν και το τελευταίο για τον Βασίλη Σπανούλη και τον Νίκο Ζήση με το εθνόσημο στο στήθος.

Τα δεκάλεπτα: 14-14, 39-32, 55-57, 73-71

Ισπανία (Σκαριόλο): Γκασόλ 27 (1), Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ 10 (1), Ρίμπας 3 (1), Ρέγιες 5, Κλαβέρ 2, Γιουλ 8 (2), Μίροτιτς 18 (2)

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 5, Ζήσης 5, Σπανούλης 10 (1), Καλάθης 14 (2), Περπέρογλου, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου, Κουφός 9, Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12 (2)



Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0