Retro Stories

To έπος της Σανγκάη: Τα κορίτσια του Μορφέση ντύθηκαν «γοργόνες»  και έφεραν το πρώτο Παγκόσμιο χρυσό (video)

To έπος της Σανγκάη: Τα κορίτσια του Μορφέση ντύθηκαν «γοργόνες»  και έφεραν το πρώτο Παγκόσμιο χρυσό (video)
29/07/2011: Ένας άθλος για την υδατοσφαίριση του τόπου μας και μία ιστορική νίκη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Η Εθνική γυναικών κατατρόπωσε τις Κινέζες στο σπίτι τους (σ.σ. τελικό σκορ 9-8) και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά μετάλλιο σε ΟλυμπιακόΠαγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έντεκα χρόνια πίσω, Σανγκάη... και η πισίνα «Νατατόριουμ» κατακλύστηκε από 18.000 φιλάθλους. Η συντριπτική πλειοψηφία άνηκε τους Κινέζους, με τη φιναλίστ ομάδα τους να παίζει ουσιαστικά εντός έδρας. Τι και αν τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση είχαν συνηθίσει να αγωνίζονται μπροστά σε μικρότερο κοινό, αυτό που κατόρθωσαν εκείνη την ημέρα ήταν μοναδικό.

Για να φτάσουν βέβαια μέχρι το τέρμα, διήνυσαν δύσβατο μονοπάτι, αφήνωντας πίσω μεταξύ άλλων ομάδες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Και στον αγώνα που έκρινε τον τίτλο δεν ήταν όλα «ρόδινα». Παρότι η «γαλανόλευκη» προηγούνταν καθόλη τη διάρκεια και σε όλες τις περιόδους (σ.σ. μεγαλύτερη διαφορά 6-3 στην τρίτη), οι 14 έναντι 7 αποβολές δυσκόλεψαν σε μεγάλο βαθμός το έργο τους.
ella_1.jpg

Έτσι οι Ασιάτισσες κατόρθωσαν να επανέλθουν και μάλιστα να διεκδικήσουν στο τέλος τη νίκη, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής. Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, προσπαθώντας να εκδηλώσουν σουτ από απόσταση βολής. Μία ψηλοκρεμαστή πάσα των αντιπάλων βρήκε αποδέκτη τη Ρουμπέση... από εκεί και έπειτα όλα πήραν τον δρόμο τους. Τάιμ άουτ από τον coach κι 20΄΄ με την κατοχή στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. 

Αγκαλιές, δάκρυα, χαρά. Η Ελλάδα έπειτα από συγκλονιστική εμφάνιση κατόρθωσε να γράψει το τελικό 9-8 και να φτάσει στη κορυφή του κόσμου.. Οι «χρυσές γοργόνες» έγραψαν ιστορία, κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων της χώρας μας. Κορυφαίες του τελικού Αλεξάντρα ΑσημάκηΑντιγόνη Ρουμπέση, αλλά και η βραβευμένη ως η καλύτερη τερματοφύλακας του τουρνουά, Ελένη Κούβδου.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1.

Κίνα (Τζανε): Λιου 2, Γουάνγκ 2, Τενγκ, Χε, Σονγκ, Σουν.

Ελλάδα (Μορφέσης): Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Μελιδώνη, Λιόση, Μανωλιουδάκη. Έπαιξαν επίσης οι Κούβδου, Τσουκαλά, Ψούνη, Αβραμίδου, Γερόλυμου, Αντωνάκου, Λαρά, ενώ στην αποστολή ήταν και η Γουλά.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0