Retro Stories

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-3: Το μπαράζ... ακατάλληλο για καρδιακούς, που έφερε την «Ένωση» ξανά στον θρόνο της! (video)

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-3: Το μπαράζ... ακατάλληλο για καρδιακούς, που έφερε την «Ένωση» ξανά στον θρόνο της! (video)

Πέρασαν 59 χρόνια από την κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος της ΑΕΚ και ενός από τα πιο επεισοδιακά μπαράζ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το BN Sports θυμάται…

Αποτελεί έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους αγώνες μπαράζ επί ελληνικών εδαφών. Για την ΑΕΚ δε ήταν μόλις η τρίτη της φορά που γεύτηκε την χαρά του πρωταθλητή, γεγονός που ήταν ακόμη πιο ξεχωριστό για τον σύλλογο.

Ο λόγος, φυσικά, για την καυτή ισοπαλία με 3-3 ανάμεσα στην «Ένωση» και τον Παναθηναϊκό που μια μέρα σαν σήμερα (23/6), έκρινε τον τίτλο του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής το 1963!

Όλα καλά μέχρι να εμφανιστεί ο Εθνικός

Η πορεία των «πρασίνων» από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου ήταν ξέφρενη. Ο Παναθηναϊκός είχε βάλει γερά θεμέλια προκειμένου να κατακτήσει τον τέταρτο διαδοχικό του τίτλο, όμως ο Εθνικός του ροκάνισε τα όνειρα.

Το ημερολόγιο έγραψε 9 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς και η ομάδα του Χάρι Γκέιμ φιλοξενούταν στο Φάληρο, θέλοντας να πάρει τουλάχιστον την ισοπαλία. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθησαν έτσι όπως περίμενε. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον Εθνικό με 4-2 (22’ Αντωνάτος, 30’ Δεληγιάννης, 78’ Χατζηϊωάννογλου, 87’ Νικηφοράκης – 29’ Παναγιωτίδης, 64’ Ανδρέου) και το… θρίλερ πήρε παράταση.

Οι δύο διεκδικητές ισοβαθμούσαν με το «τριφύλλι» να υπερτερεί στην επίθεση (75-66) και την ΑΕΚ στην άμυνα (21-28), με αποτέλεσμα το τρόπαιο να κρίνεται σ’ έναν αγώνα μπαράζ – να σημειωθεί πως τότε ο συντελεστής δεν προέκυπτε  από την αφαίρεση των παθητικών τερμάτων αλλά από τη διαίρεσή τους. Έτσι λοιπόν, στον αγώνα μπαράζ θα έπαιζε κομβικό ρόλο το γεγονός πως η ΑΕΚ του 3,14 ήταν ανώτερη του Παναθηναϊκού (2,67), με αποτέλεσμα στην περίπτωση της ισοπαλίας να κατακτούσε εκείνη το πρωτάθλημα.

12_8.jpg

Ραντεβού στην κατάμεστη Φιλαδέλφεια

Κάπως έτσι οι δύο ομάδες συμφώνησαν να δώσουν τη μάχη τους στο υπερσύγχρονο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας το απόγευμα της 23ης Ιουνίου. Οι κερκίδες είχαν γεμίσει με περίπου 40.000 θεατές, ωστόσο μια απουσία ήταν αυτή που κέντρισε το ενδιαφέρον.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε μόνο να συνέλθει από την ήττα του προηγούμενου αγώνα, αλλά θα έπρεπε να αγωνιστεί δίχως τον ηγέτη του Τάκη Λουκανίδη που είχε τιμωρηθεί με δύο μήνες εκτός, έπειτα από διαπληκτισμό του με τον Γιώργο Χασιώτη του ΠΑΟΚ

Όλα ήταν έτοιμα προκειμένου να σφυρίξει η πρώτη σέντρα του ματς με την «Ένωση» να παρατάσσεται με τους Σεραφείδη, Κανελλόπουλο, Μαρδίτση, Σοφιανίδη, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακα, Πετρίδη, Σταματιάδη, Νεστορίδη, Παπαϊωάννου και Τσαχουρίδη. Από την άλλη οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με τους Μανιάκη, Καμάρα, Λινοξυλάκη, Ανδρέου, Πιτυχούτη, Σούρπη, Παναγιωτίδη, Τουμπέλη, Δομάζο, Πανάκη και Παπαεμμανουήλ.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό καθώς μόλις στο 9ο λεπτό ο Τουμπέλης με πλασέ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Οι κερκίδες με τους φιλάθλους των φιλοξενούμενων ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, όμως η χαρά τους δεν κράτησε για πολύ.

Ο τότε 20χρονος Μίμης Παπαϊωάννου έπιασε… δουλεία, αφού με δύο προσωπικά του τέρματα (24’, 28’) κατάφερε να φέρει τούμπα το ματς και να βάλει σε θέση οδηγού την ΑΕΚ. Λίγο αργότερα ο Κώστας Νεστορίδης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα καθώς με απευθείας εκτέλεση κόρνερ στο 39’ διεύρυνε κι άλλο τη διαφορά τερμάτων για τους «κιτρινόμαυρους».

Εκεί πλέον η ΑΕΚ και ο κόσμος της το είχαν πιστέψει. Το πρωτάθλημα θα ερχόταν για ακόμη μία φορά στην αγκαλιά τους! Βέβαια κανείς δεν είχε προβλέψει το… καρδιακό επεισόδιο που θα χρειαζόταν να ζήσουν πρώτα.

aek_pao12_1.jpg

Ο ρυθμός έχει πέσει αισθητά, με τους γηπεδούχους να έχουν στα χέρια τους αυτό που χρειάζονταν και συνεπώς να μην βιάζονται. Ο Παναθηναϊκός χάρηκε μ’ αυτή την εξέλιξη αφού δεν σκόπευε με τίποτα να τα παρατήσει και μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούσε να κάνει πιο εύκολα το παιχνίδι του.

Έτσι λοιπόν κι έγινε. Η ομάδα του Γκέιμ χρειάστηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα προκειμένου να φέρει ξανά την ισορροπία στην αναμέτρηση. Συγκεκριμένα στο 64’ ο Λινοξυλάκης και στο 65 ο Παναγιωτίδης κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 3-3, με τον τίτλο να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Χαρακτηριστικότερη φάση του ματς ήταν, όμως, εκείνη στο 81ο λεπτό. Ο Γιάννης Μαρδίτσης πιάνει ένα ωραίο σουτ, η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα, αλλά το γκολ δεν μετρά. Αυτό καθώς ο Ολλανδός διαιτητής έπειτα από αρκετή καθυστέρηση καταλόγισε επιθετικό φάουλ και συνεπώς το σκορ έμεινε ως είχε.

Η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας έπειτα από 23 ολόκληρα χρόνια, αφού πρώτα κατάφερε να βγει ζωντανή από το θρίλερ! Αυτό ήταν συνολικά το τρίτο στη συλλογή της και πρώτο σε επίπεδο Α’ Εθνικής.

ΑΕΚ (Τσάκναντι): Σεραφείδης, Κανελλόπουλος, Μαρδίτσης, Σοφιαννίδης, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακας, Πετρίδης, Σταματιάδης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Τσαχουρίδης.

Παναθηναϊκός (Γκειμ): Μανιάκης, Καμάρας, Ανδρέου, Λυνοξυλάκης, Σούρπης, Πιτυχούτης, Τουμπέλης, Παναγιωτίδης, Δομάζος, Παπαεμμανουήλ, Πανάκης. 

Σκόρερ: 24', 27' Παπαϊωάννου, 39' Νεστορίδης / 9' Τουμπέλης, 65' Λινοξυλάκης, 66' Παναγιωτίδης

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0